WWW-vinkki: Temptalia

Tämän kirjoituksen myötä alkaa uusi postaussarja, joka käsittelee kauneusfriikin erilaisia tiedonhakusivustoja. Jos olet joskus ihmetellyt, mistä ne kauneusbloggaajat oikein tietävät MACin tulevat kokoelmat, muistavat kesällä 1999 julkaistun Diorin hajuveden nimen tai hakevat älyttömän määrän kauneusaiheista nippelitietoa postauksiinsa… Tämä postaussarja on juuri sinulle!

 

vinkki_temptalia_mnl

Ensimmäisenä avaan ovet ehkä maailman suosituimpaan kosmetiikkatuotteiden arvostelu- ja tietosivustoon eli Temptaliaan. Temptalia on oikeastaan yhdistelmä yhden naisen kirjoittamaa, tuotearvosteluihin keskittynyttä blogia ja kosmetiikkayhteisöä. Christine Mielke perusti Temptalia-sivuston vuonna 2006 ja Christine on myös se, joka kuvaa, arvostelee ja swatchaa tuotteet. Temptalia on kasvanut hurjasti ja sivuilla onkin kuukausittain miljoona yksittäistä kävijää ja samassa ajassa sivuja selataan seitsemän miljoonaa kappaletta. Julkaisujen lisäksi sivustossa on aktiivinen joukko keskustelijoita ja kommentoijia, jotka kertovat oman mielipiteensä kulloinkin arvosteltavana olevasta tuotteesta kommenteissa.

Aivan kaikkia Temptalian osasia ja osioita en käy läpi, vaan esittelen ne sivuston jutut joita itse käytän eniten. Niihin lukeutuvat arvostelut (Reviews), lanseeraukset (Launches) ja meikkivoidehaku (Foundation Matrix).

vinkki_temptalia_mnl2

Arvostelut / Reviews

Arvostelut-osio on varmasti Temptalian käytetyin osa-alue ja tämän tästä joku kollegoistani viittaa keskustelussa ”Temptalian arvosteluun” jostain tuotteesta. Christinelle on kertynyt älytön määrä kokemusta erilaisista meikkituotteista, joten hänen arvioonsa uskallan minäkin luottaa lähestulkoon varauksetta.

Arvostelu sisältää aina yleiskuvan tuotteesta, kirjoitetun kuvauksen sävyistä ja mahdolliset samankaltaiset sävyt, Glossoverin eli kerralla nähtävän tiivistelmän arvosanoineen, tarkat tuotekuvat ja swatchit eli kokeilupyyhkäisyt tuotteesta. Arvostelun lopusta löytyy lista samankaltaisista sävyistä (The Dupe List) ja kommenttiosion. Arvostelu suoritetaan amerikkalaisesta koulumaailmasta tutulla kirjainasteikolla F-A. A+ on paras mahdollinen arvosana (Outstanding) ja F (Fails to meet stated claims) huonoin. Christine mainitsee myös joka postauksessa, onko hän ostanut tuotteen itse ja sisältääkö postaus mainoslinkkejä.

Christine osaa olla pitkällä kokemuksellaan hyvinkin armoton huonon tuotteen sattuessa kohdalle, eikä hän mielistele luksus- tai muitakaan merkkejä arvioillaan. Kirjainarvio on pikemminkin alakanttiin laitettu ja yleensä myös rekisteröityneiden käyttäjien kokemukset tukevat arvioita. Christinen laaja kokemus tulee esille myös hyvien tuotteiden tarkkoina kriteereinä: minulle monet Temptalian B-arvosanan saaneet tuotteet ovat täyden kympin arvoisia, ja jotkut C-tasonkin tuotteet löytyvät meikkivarannoistani enkä koe niiden olevan mitenkään huonoja. Kannattaa siis Temptaliassa muistaa, että A-luokka on todellakin huippukamaa mutta tavalliselle kuluttajalle myös B-arvosana Christineltä on varsin riittävä. Kannattaa myös huomioida, että kaikki luomivärit testataan ilman pohjustajaa jolloin ne joutuvat todella kovaan rääkkiin. Pohjustajan kanssa moni C-B-tapaus on varmasti lähempänä A:ta.

vinkki_temptalia_mnl3

Lanseeraukset / Launches

Temptaliaan tulee ensimmäisten joukossa tieto kiinnostavista kokoelmista joita eri merkit ympäri maailmaa julkaisevat. MAC-lanseerauksille on omistettu ihan oma osionsa, jossa harmina on kyllä se etteivät kaikki kokoelmat tule Suomeen asti. Lanseerausjulkaisut sisältävät aina kokoelman nimen, mainostekstit, mahdolliset kokoelmakuvat (ns. inspiraatiokuvat), yksittäisten tuotteiden kuvat ja myös swatchit, mikäli Christine on saanut tuotteet testattavaksi etukäteen. Myös lanseerauspäivä ilmoitetaan mannertarkkuudella.

Lanseeraus-välilehdestä on hyötyä etenkin silloin, kun haluaa tietää hieman meikkimerkkien tulevista tuotteista. Useimmiten uutuustuotteista on Temptaliassa tieto jo kuukautta-paria ennen itse lanseerausta, joten tuotteiden hankintaa ehtii sulatella hyvissä ajoin. Huonoin puoli Temptalian uutisissa on se, että siellä on niin paljon ihania merkkejä joita ei lainkaan saa Suomesta, huonoimmassa tapauksessa ei edes Euroopasta… Nyyh.

vinkki_temptalia_mnl4

Meikkivoidehaku / Foundation Matrix

Haluatko kokeilla uutta meikkivoidetta, mutta et tiedä mikä sävy olisi sinulle hyvä? Foundation Matrix on vastaus toiveisiisi. Sivu sisältää useita satoja sävyarvioita (suurimmasta osasta on myös swatchit) eri merkeiltä ja jos tiedät sävysi jo yhdeltä, ehdottaa hakukone sinulle muiden merkkien samankaltaisia sävyjä. Meikkivoiteita voi jaotella ja hakea joko tarkan sävyn suhteen, koostumuksen, brändin, peittävyyden, lopputuloksen tai hinnan mukaan. Arviot perustuvat käyttäjien ja Christinen antamaan ”matchien” tarkkuuteen.

Tein itselleni sävyhaun molemmilla tavoilla, sekä aiemmin omistamallani meikkivoiteella että alusta asti ihon sävyni määritellen. Otin lähtökohdaksi ei-niin-kuvitteellisen tilanteen, jossa haluaisin ostaa Dior-merkin puolipeittävän meikkivoiteen mutta en pääse kokeilemaan sävyä kauppaan. En tiedä tarkkaan, minkänimisen meikkivoiteen haluaisin mutta MAC Studio Fix Fluid -meikkivoiteessa kesäsävyni on NC20.

Parhaimmaksi Foundation Matrix määritteli minulle Diorskin Nude -meikkivoiteen sävyssä 021 Linen, kun valitsin ihonsävyni alusta alkaen pariin kysymykseen vastaamalla. Valmista NC20-sävyä käyttäessä sain suosituksen samasta meikkivoiteesta, mutta sävystä Peach 023 joka on yllättäen swatch-kuvassa hieman vaaleampi kuin Linen ja lähempänä vertailu-MACin sävyä. Ihan pomminvarma Temptalian meikkivoidehakukaan ei siis ole, mutta antaa ainakin suuntaa samantyyppisistä meikkivoiteista.

Temptaliasta löytyy myös paljon muuta kivaa, kuten vuosittain asetetut parhaiden tuotteiden listat, laaja swatchkokoelma ja tuoteluetteloita vaikka mihin tarpeeseen. Menkäähän etsimään!

 

Onko Temptalia sinulle ihan uusi juttu? Jäikö jotain hyödyllistä vinkkaamatta?

 

Comments

  • Kiitos! 🙂 Halusin vinkkailla tästä, kun kovin harva näitä meidän ”perustyökaluja” tietää lainkaan. Näistä kun saa niin älyttömän paljon informaatiota ja täydennystä blogien kertomalle.

  • Mullakin tuntuu sivustojen käyttö olevan vähän kausittaista, mutta esittelen kuitenkin ne joihin palaan kerta toisensa jälkeen 🙂 Hyvä että muistutuksesta oli hyötyä!

 1. Oon kyllä blogimaailman outolintu monessakin asiassa. 😀 Toki Temptalian minäkin tiedän ja sinne päädyn aina tulevia kokoelmia googlettaessa, mutta siihen jää oma ko. sivuston käyttö. Syy on myös se, että vältän aina lukemasta muiden näkemyksiä tuotteista ennen, kun olen itse sen arvioinut. Haluan, että arvioini ovat puhtaasti minun, eikä niihin ole päässyt jonkun hyvin arvostetun ja seuratun mielipide vaikuttamaan.

  Temptaliassakaan ei valitettavasti voida antaa absoluuttista totuutta, sillä jokainen käyttäjä on yksilö. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta noin yleismaailmallisesti hänenkin arvioistaan voi saada hyvää suuntavaistoa, että soveltuuko tuote mahdollisesti myös itselle? 🙂

  Tosi kiva postaus! 🙂

  • Kiitos! 🙂 Mäkin katson Temptaliasta etenkin lanseerauksia, arvioita vain siinä tapauksessa että olen ostamassa jotain sokkona. Itselle testiin tulevia en katso, sillä haluan sun lailla muodostaa ensin oman mielipiteeni. Mahdollisesti sitten postausta tehdessä katson, mitä mieltä Christine on asiasta ja mietin, jäikö multa jotain huomaamatta.

   Totta tuokin, että yksilöitähän me kaikki ollaan. Siksi vähän avasinkin tuossa Christinen arviointiperusteita, jotta voi suhtautua arvioihin vähän realistisemmin: esimerkiksi luomivärit hän testaa aina ilman pohjustajaa. Meikkituotteissa toisten arvioihin luottaminen on mielestäni helpompaa kuin ihonhoidossa, kun jokaisen iho kuitenkin poikkeaa aika paljon enemmän kuin eri tyylit käyttää meikkejä. Arvostan kyllä Christinen kokemusta (siis vitsit mikä TYÖ!), mutta suhteutan arviot aina omaan tilanteeseeni 🙂

  • No kyllä! Olen itsekin katsonut, että hitsi minkä työn hän tekee. :O Mieletöntä!

   Arvostan itsekin hänen kokemustaan, todella paljon! En sillä sanonut, mutta sitä lähinnä, että hänenkään kokemus ei voi olla, kuin omakohtaista ja hänen mielipiteensä/tulkintansa. Vähän niin kun tutkijat. Heilläkin on tuloksista aina omat löydöt, lopputulokset, näkemykset ja tulkinnat. 🙂

  • Totta! Tutkijoilla tosin löydöt ja tulokset on (parhaimmassa tapauksessa) tieteellisesti todennettavissa ja toistettavissa, kun taas Temptaliassa vaikkapa peittokyky on vain Christinen oma arvio eikä millään mittarilla mitattu. Mutta huh tosiaan, mikä työ ja kokemus. Toisaalta unelma, toisaalta mieluummin pysyn ehkä tässä hieman vapaamuotoisemmassa bloggaamisessa 🙂

 2. Siis vau, suurkiitos että jaksoit väsätä tällaisen perusteellisen esittelyn! Minä olen vain kuullut tuon sivuston nimen mutta en ole koskaan edes vilkaissut. Olen varmaan luullut että se liittyy jotenkin hajuvesiin 😀 Mutta tuo Foundation Matrixhän on ihan mielettömän hyödyllinen! Ja postauksesi. Ei me kaikki lukijasi todellakaan tällaisia tiedetä – en siis tosiaankaan usko että olen ainut 🙂

  • Ihana kuulla, että vinkkauksesta oli apua! 🙂 Nämä sivustot kun on mulle niin itsestäänselvyyksiä, ettei aina tule ajatelleeksi kuinka vähän näitä näkyy ihan tavallisten ihmisten arjessa. Foundation Matrix on kyllä todella hyvä, varsinkin kun suurimmasta osasta meikkivoiteita löytyy swatch-kuvat. Niistä näkee jo aika hyvin, miten mahdollinen sävy passaisi omalle iholle. Näytteen käyn kyllä edelleen hakemassa, mutta Temptalian avulla sävyn arvioinnista on tullut edes hitusen helpompaa 🙂

  • Kyllä varmasti helpottaa oikean sävyn löytymistä. Testailin Foundation Matrixia vertailemalla minulle ennestään tuttuja meikkivoiteita ja niiden sävyjä, ja kyllä se pätevältä vaikuttaa! Siis noissa ainakin valikoi toisiaan lähellä oleviksi ne jotka minustakin sitä ovat. Mahtavaa! Monesti olen harmitellut verkkokaupoissa, etten voi kokeilla jotakin minulle aivan vierasta merkkiä, jos sävyjä on miljoona enkä tiedä, mistä kohtaa karttaa pitäisi lähteä kokeilemaan.

  • Jes, hieno homma että Matrix toimii niin kuin pitääkin! 🙂 Nettitilauksessa tuo tosiaan on ongelma, tai jos on menossa tavarataloon ja tarvitsee meikkivoiteen heti (kai sellasia tilanteita jollain on?) eikä ehdi kokeilla näytteen verran.

 3. Tosi hyödyllinen postaus varmasti monelle ja kivaa, että alotit tällaisen sarjan! 🙂 Minäkin joskus viittaan Temptalian arvioon enkä ole koskaan avannut yhtään, mikä tää Temptalia on…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework