WWW-vinkki: Check Cosmetic ja kosmetiikan vanhentuminen

WWW-postaussarja käsittelee kauneusfriikin erilaisia tiedonhakusivustoja. Jos olet joskus ihmetellyt, mistä kauneusbloggaajat oikein tietävät MACin tulevat kokoelmat, muistavat kesällä 1999 julkaistun Diorin hajuveden nimen tai hakevat älyttömän määrän kauneusaiheista nippelitietoa postauksiinsa… Tämä postaussarja on juuri sinulle! Aiemmat osat löytyvät WWW-vinkki-tagin alta.

Vanheneeko kosmetiikka ja jos vanhenee, niin milloin? Miten rasvapurkin sisällön iän voi selvittää?

Kosmetiikka vanhenee samalla tavalla kuin kuivaelintarvikkeetkin: toiset laadut ja ainesosat kestävät hyllyssä pidempään kuin toiset. Parabeenit, alkoholi, E-vitamiini ja muut säilöntäaineet parantavat tuotteen säilyvyyttä ja myös pakkaustavalla on merkitystä. Siksipä monet kosmetiikan voiteet ja nesteet on pakattu läpinäkymättömään lasi- tai muovipulloon, jotka suojaavat koostumusta valolta ja ilmalta. Kosmetiikan käyttäjänkin on oltava tarkkana, ettei päästä bakteereja pesimään nestemäisiin tuotteisiin tuhattolkulla tai säilytä tuotteitaan liian läpimissä tai kosteissa olosuhteissa (kylppäri on monen voiteen tuho!). Vanhentuneen kosmetiikkatuotteen tunnistaa muuttuneesta koostumuksesta, hajusta tai siitä, että tuttu tuote alkaa yhtäkkiä aiheuttaa iho-oireita. Siksi mahdollisten ainesosa-allergioiden sijaan kannattaa ensiksi miettiä kosmetiikkansa ikää ja vasta sitten kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

checkcosmetic_ohje_kosmetiikan_päivämäärä_mnl

Varastojaan kannattaa inventoida säännöllisin väliajoin ja tässä astuu mukaan kuvaan Check Cosmetic -sivusto. Kyseiseltä sivulta voi tarkistaa, onko käytössä oleva kosmetiikka jo vanhentunut tai mikä vielä kamalampaa, jo ostettuna vanhaa. Varsinkin erilaiset outlet-nettisivustot ostavat vanhojen tuotteiden jäämiä, joiden tuoreudesta ei voi olla varma.

Jokaisesta myytävästä tuotteesta tulee löytyä eräkoodi, batch code, joka kertoo paitsi valmistuserän myös tuotteen hylly- ja käyttöiän. Tällä koodilla Check Cosmetic -sivustolta voi tarkistaa tuotteensa iän. Sivusto kattaa suurimmat meikki- ja kosmetiikkamerkit, enkä ole vielä sen suhteen joutunut pettymään.

checkcosmetic_ohje_kosmetiikan_päivämäärä_mnl2

Ensin valitaan alasvetovalikosta merkki ja sitten on aika etsiä koodia. Koodi tulee olla merkittynä itse tuotteen pakkaukseen, eikä siis vain mahdolliseen erilliseen pahvikuoreen. Esimerkkinä käytin Paul Mitchellin suoritussuihketta, jonka koodi löytyy ponnekaasupulloille ominaisesti pohjasta. Koko koodi on 141282:44, mutta siitä vain neljä ensimmäistä numeroa ovat itse eräkoodia. Välillä vaatii muutaman kokeilun, jotta oikea koodi löytyy sillä jokaisella valmistajalla on oma merkitsemistapansa. Koodi voi sisältää numeroita ja kirjaimia.

checkcosmetic_ohje_kosmetiikan_päivämäärä_mnl3

Tulos kertoo, että viime vuonna ostettu suihke on yhä edelleen hyvää ja laskuri antaa myös tiedon sekä hyllyiästä että siitä, kuinka kauan suihke vielä on käyttökelpoista. Hyllyikä tarkoittaa käytännössä tuotteen myynti-ikää, eli sitä aikaa jonka tuote voi olla säilössä avaamattomana. Tasan tai alle 30 kuukautta (2,5 vuotta) säilyvissä tuotteissa täytyy lisäksi ilmoittaa päivämäärä, jonka jälkeen tuotetta ei enää tule käyttää. Suoristussuihkeeni säilyy yli tuon 2,5 vuotta, joten tällaista merkintää ei purkista löydy.

checkcosmetic_ohje_kosmetiikan_päivämäärä_mnl4

Entäs kuinka kauan tuote säilyy hyvänä käyttöönoton jälkeen? Tätä aikaa ilmentää yksinkertainen purkkikuva, jonka kyljessä lukee esimerkiksi 6M (6kk). Kosmetiikka siis vanhenee silloin, kun joko eräpäivä koittaa tai avaamisen jälkeinen kuukausimäärä täyttyy. Perillä avaamisajasta pysyy esimerkiksi siten, että tuotetta käyttöön ottaessa kirjoittaa vedenkestävällä tussilla purnukan pohjaan käyttöönottokuukauden ja -vuoden.

Eniten kannattaa kuitenkin luottaa omiin aisteihinsa: mikäli tuotteen koostumus tai haju on muuttunut, on tuote heitettävä säälittä pois. Tuote kannattaa pitää mahdollisimman hyvänä käyttämällä aina spaattelia tai puhtaita välineitä tuotteen annosteluun. Myös käsien pesu ennen illan rasvaushetkeä kannattaa, jotta pöpöjä siirtyy sormista mahdollisimman vähän iholle. Myös Liisa on vinkannut tsekkauspalvelusta blogissaan.

Tarkistatko sinä kosmetiikkatuotteidesi ikää usein? Nyt saa myös kertoa ällöimmät kokemuksensa vanhentuneista tuotteista!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework