Ulkonäköpaineista

Onko bloggaajalla ulkonäköpaineita? Onko kauneusbloggaaminen osa näiden paineiden rakentamista? Mitä meikillä tavoitellaan?

Karkkipäivän Sanni kommentoi pikaisesti Saara Sarvaksen haastattelua Hesarissa ja koska luin itsekin tuon jutun, päätin iskeä lusikkani soppaan eli siveltimeni meikkiin (heh heh!).

Alkuperäinen artikkeli oli aika monisyinen, onhan käsite ulkonäöstä, ulkonäköpaineista ja ulkonäön muokkaamisesta tavalla tai toisella todella, todella laaja aihealue. Makeup shamingiin eli meikkaamisen häpäisyyn olen ottanut jo aiemmin kantaa, eikä kantani ole muuttunut: mun mielestä kaikilla on oikeus meikata just niin kuin haluaa, niin paljon kuin haluaa tai olla kokonaan meikkaamatta. Asia ei kuulu muille. Näin ollen en keskity nyt jutun ehkä vähän tuomitsevuuden puolelle ulottuvaan kommenttiin ”pantavaksi laittautumisesta”, vaikka tähänkin tekisi mieli tarttua.

Mua sen sijaan surettaa kuulla, että Saara on kokenut juuri kauneusbloggaamisen olevan osa tätä kahlitsevan kauneusihanteen rakentamista tai sen tukemista. Saara sanoo artikkelissa, että tuli tahtomattaan tukeneeksi kapeaa nais- ja kauneuskuvaa, eikä voinut kokea vaikuttavansa välittyvään kuvaan bloggaajana juuri lainkaan. Se oli yksi monista syistä, miksi Saara lopetti supersuositun bloginsa.

Saaran blogitie oli hyvin erilainen kuin mun, mutta mulle Saaran blogi ja oma bloggaaminen ovat edustaneet ennen kaikkea vapautta. Vapautta meikata juuri niin kuin haluaa, vapautta meikkitaiteilla rauhassa ja millä tyylillä tahansa. Vapautta ponihiuksiin, räväyttämiseen ja siihen, että on ok ilmaista itseään meikein. Tämä on ollut blogini sydämessä alusta asti ja toivon, että meikkaamisen ilo on välittynyt teille asti.

Mulle bloggaaminen on siis edustanut ennen kaikkea vapautumista tavanomaisista kauneusnormeista. Lukiossa, ennen meikki-innostusta, meikkasin takuuvarmasti enemmän sen vuoksi, että halusin peittää jotain tai parantaa jotain. Nykyään meikkaan, koska se on kivaa ajanvietettä, harrastus ja tapa ilmaista minuutta. Toki meikkaamisessa on aina ”korjaamisen” ulottuvuus, mutta se ei ole suurin tai ainoa niistä.

Blogissa olen saanut antaa itsestäni juuri sellaisen kuvan, kuin olen halunnut antaa. Alusta asti olen näyttänyt esimerkiksi kasvojeni lukuisat, joidenkin mielestä häiritsevät luomet – tämä on hassua, sillä teini-iässä en muuta toivonutkaan kun näiden luomien pikaista katoamista. Täällä on nähty kuvia minusta meikittä, kipeänä ja krapulassa ja syy miksi olen tähän pystynyt, on ollut kauneusblogien kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri. Kauneusbloggaajien porukalla puolustaudutaan anomuumi-hyökkäyksiä vastaan, ei vertailla kuka nyt toteuttaakaan Lumenen uutta kauneusihannetta parhaiten.

Miten sinä lukijana koet meikkaamisen tai kauneusihanteet? Olenko minä niin sisällä kauneusskenessä, etten kykene arvioimaan ihanteita tai rajoittavia kuvia kauneudesta?

 

Onko sinulla ulkonäköpaineita? Jos on, niin miksi?

 

Comments

 1. Ulkonäköpaineita on varmaan kaikilla jossain määrin, mutta ainakin itse olen vuosikymmenien saatossa löytänyt sen, että ulkonäkö on mitä on, ja jos sitä haluaa itse muokata esim. meikkaamisella tai olla muokkaamatta, se on ihan omassa päätäntävallassa. Aiemmin ehkä herkemmin peesasin oman elinympäristön ihmisten näkemyksiä kauneusihanteista tai sovinnaisuuksista, mutta nykyään en. Nykyisin toimin ihan niin kuin itse tykkään, meikkaan niin hitosti ja hoidan itseäni muutenkin niin kuin lystään, vaikka joidenkin mielestä kaikki sellainen on jollain tavalla turhamaista. Jokainen ulkonäköpaineita kokeva joutuu käymään jonkinlaisen itsetutkistelun päänsä sisällä siitä, mikä on todella tärkeää; oma hyvinvointi vai muiden mielipiteet.

  • Juuri näin. Kun on itse sinut oman ulkonäkönsä ja sen mahdollisen muokkaamisen kanssa, ei muiden mielipiteet tunnu juuri missään. Nykyään mullakin on elämässä paljon vähemmän ihmisiä, jotka vaikka jostain meikkaamisesta huomauttelisivat – jäljellä on tosiystävät, jotka tuntee mut ja tietää, mitä meikkaaminen mulle edustaa eikä kummastele sitä millään tavoin.

  • Voi ihana, kiitos <3 NYXin Ultimate Shadow Palette sävyssä Warm oli tällä kertaa inspiraationa 🙂

 2. Vähän kokonaisaiheesta sivuun, mutta liittyen iän vaikutuksiin kauneuskäsityksiin. Nuorena halusi olla samanlainen kuin kaikki muut ja kaikki pienet ”virheet” ulkonäössä olivat katastrofi. Nykyään tuntuu, että kauneimmat ovat juuri heitä, joilla on persoonallisia yksityiskohtia: pisamia, luomia, naururyppyjä, kolo hampaiden välissä, eriväriset silmät, you name it. Oma meikkaaminenkin perustuu pitkälti nykyään juurikin leikittelyyn ja persoonan esiintuomiseen. Tai vaan ihan reaktioiden synnyttämiseen. 🙂

  • Haha just näin! Nuorena yritti mahtua just siihen ideaalilokeroon, johon ei oikeasti kukaan mahtunut täysin. Nykyään kauneimpina näyttäytyvät ihan tavalliset ihmiset, joilla on vaikkapa erityisen lämmin hymy tai upean siniset hiukset. Mietin, että tuleekohan mulle sitten joskus vaikkapa viidenkympin tienoilla selkeästi toinen kausi, jolloin alkaa tavoitella jotain ihannekuvaa – kuten rypytöntä ihoa tai kiinteämpää kroppaa? Voisin ainakin kuvitella, että iän mukanaan tuomat muutokset voisi olla toinen kriisin paikka.

 3. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta, kiitos! Kiteytit hyvin myös oman suhtautumiseni meikkaamiseen. 🙂 Totta kai meikillä voi kaunistaa itseään, mutta minulle se ei ole se tärkein pointti vaan juurikin tuo, että voi tuoda esiin omaa persoonallisuutta. Välillä oma persoonallisuus on sitä, että menee meikittömänä tukka sotkussa kauppaan kun taas välillä sinne menee sinisessä huulipunassa ja näyttävillä eyelinereillä. Kumpikin on yhtä hyvä omalla tavallaan!

  • Jep, on tosi harmillista, että jotkut vielä kuvittelevat meikin olevan jotenkin… Miehisen vallan alle alistumista suurin piirtein 😀 Toki se joillekin voi sitä olla, mutta siitä ei pitäisi vetää yleistyksiä kaikkiin meikkaajiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework