Tukka lähmäistyy – mitä tehdä ja miten se on vältettävissä?


Kamppailin koko alkukevään ja kesän ajan kummallisen hiusten lähmääntymisen kanssa. Kampaajalta tullessa hiukset pysyivät lähmättöminä parin viikon ajan, kunnes pohja tuntui rasvoittuvan ja etenkin päälaella ja takaraivossa oli selkeästi havaittava, tahmean tuntuinen alue.

Aluksi olin sataprosenttisen varma, että nyt hiuspohjatyypini on täysin muuttunut ja on nykyään entisen hilseilevän kuivan sijaan rasvoittuva. Ei muuta kuin syväpuhdistavan shampoon ostoon siis! Pestyäni hiukset yhden pesukerran aikana 8 kertaa Lushin Jumping Juniper -palashampoolla tuloksetta, aloin ymmärtää ettei ongelmana ehkä olekaan rasvoittuvuus. Rasvoittuvan pohjan kun pitäisi puhdistua pesussa normaalisti ja tuntua puhtaalta – minun tukalleni näin ei käynyt, vaan lähmä oli ja pysyi vain hieman väheten pesukertojen myötä.

Ennen seuraavaa kampaaja-aikaa käytin pelkästään syväpuhdistavaa shampoopalaa enkä lainkaan hoitoainetta. Olen tottunut hoitamaan karheita, paksuja ja kuivia hiuksiani eksessiivisesti rakennepaikkaavilla aineilla, joten totuttelu hoitoaineettomaan elämään oli vaikeaa. Pidin hiuksia lähmän vuoksi lähinnä letillä. Noin kuukauden kuluttua lähmyys oli hävinnyt, sopivasti juuri ennen kampaamokäyntiä.

Avauduin lähmäongelmasta kampaajalleni ja hän ehdotti, että käyttäisin rakennepaikkaavien hoitoaineiden sijaan pelkästään kosteuttavia tuotteita. ”Pyh, eiväthän hiukseni selviä ilman keratiinia, soijaproteiinia ja lukuisia kalvonmuodostajia!”, ajattelin ja poistuin kampaajalta kauniilla, uudella tukalla vannottaen, että nyt testaisin kaikki tuotteet läpi ja saisin selville lähmäyttäjän. Kyllä syyn nyt on oltava yhdessä tai kahdessa tietyssä tuotteessa, ei suinkaan minun hiusteni rakenteessa.

Kuinka ollakaan, huolellisesta testailusta huolimatta lähmätukka teki paluun. Aloin vihdoin miettiä, että ehkäpä ammattilaisen vinkeillä on oikeasti jokin pohja ja hiukseni eivät todellakaan kaipaa rakennepaikkausta tai intensiivisiä hoitotuotteita. Tein lähmän vuoksi syväpuhdistavia pesuja hiuksilleni ja koko kesä kului loppujen lopuksi täysin ilman hoitoainetta.

Kävin äskettäin uudelleen kampaajalla ja käynnin jälkeen olen pysynyt tiukasti kosteuttavissa tuotteissa ja levittänyt hoitoaineen aiempaa huolellisemmin ainoastaan aivan hiusten latvoihin – sinne, missä hoitoainetta oikeasti tarvitaan koko pituuksien sijaan. Ja kas, homma on toiminut kuin unelma!

Tämä kokemus toimikoon muistutuksena kolmesta asiasta. Ensinnäkin, luota ammattilaiseen. Ei varmasti ole ensimmäinen kerta, kun hän on kuullut juuri tällaisesta ongelmasta. Toisekseen, karheakin hius hyötyy ajoittaisesta syväpuhdistuksesta, joka poistaa hiuksesta kaikki mahdolliset jäämät. Viimeiseksi on muistettava, että hiustyyppi voi kuin voikin muuttua: erilaiset plex-käsittelyt, ilmasto ja pituus vaikuttavat siihen, miltä hius tuntuu. Näin ollen ei kannata jumittua yhden asian tyypiksi ja julistaa, että minun hiukseni kyllä aina tarvitsee rakennepaikkaavia. Tästä päästäänkin näppärästi takaisin kohtaan yksi ja oman luottokampaajan suosituksiin tuotteiden osalta.

Oletko kamppaillut hius- tai iho-ongelmien kanssa? Löysitkö ratkaisua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework