Teatterimaskeeraus – harrastajan näkökulma

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl17

Kirjoitin aiemmin opiskelija-harrastajateatteri NääsPeksistä, ja lupasin myöhemmin perehtyä erityisesti vielä maskipuoleen. Sopiihan se kauneusblogiin aivan itsestäänselvästi!

Kävin maanantaina katsomassa NääsPeksin Helsingin keikan ja sitä ennen sujahdin bäkkärille kuvaamaan speksin Taikatiimin eli maski- ja tukkapuolen touhuja. Aleksanterin teatterin takatilat olivat suorastaan hulppeat aiempaan Gloriaan verrattuna ja Taikatiimin meno aivan ihastuttavan kreisiä. Niin kuin kuuluu ollakin 😉

Taikatiimi – mikä se on?

Taikatiimi aloittaa hommat alkusyksystä samoin kuin suurin osa NääsPeksistä. Tiimi käsittää sekä tukan että maskipuolen, ja yksi tekijä voi kuulua vain toiseen tai molempiin niin halutessaan. Sekä maskilla että tukalla on oma pomo, ja pomot vastaavat yhdessä tiimin toimivuudesta näytelmän tuottajille ja ohjaajalle. Toimintaan saa osallistua kuka tahansa eikä aiempaa kokemusta minkäänmoisesta meikkaamisesta tai tukanlaitosta vaadita. Tiimin kouluttajat ja pomot kyllä handlaavat temput ja niksit, ja treenejä pidetään aktiivisesti jotta kaikki oppivat perusteet. Tänä vuonna etenkin maskien teko poikkesi aiemmasta hurjan paljon, sillä niin sanottuja perusmaskeja tehtiin vain muutama ja loput tehtiin bodypaint-maaleilla. Mulla on jonkin verran kokemusta vartalo- ja kasvomaalauksesta, joten sain kunnian toimia maskipuolen kouluttajana alkusyksystä.

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl11

Koulutus

Koulutuksessa käytiin läpi perusmaskin (kutsutaan myös ”miesmaskiksi”) teko ja toisella koulutuskerralla tutustuttiin vartalomaaleihin. Koulutuksessa opeteltiin tuntumaa maaleihin ja ihon maalaamiseen ylipäänsä: miten maalit käyttäytyvät sekoitettaessa, paljonko vettä on oikea määrä, miten siveltimeen pakataan maalia… Totuttelu välineisiin on tärkeä osa koulutusta, sillä vain rutiinin kautta tekijöistä tulee varmoja suorittajia tilanteessa kuin tilanteessa ja inspiraatio saa tilaa. Koulutuksissa ei aluksi keskitytä näytelmän maskien orjalliseen toistamiseen, vaan pääasia on opetella tuntuma tekemiseen ja toisen henkilön maskeeraukseen.

Seuraava iso etappi koulutuksessa on mökkiviikonloppu, johon mennessä ohjaaja, visualistit ja taikatiimin pomot ovat saaneet sovittua suht selkeät linjat hahmojen maskeille. Mökkiviikonlopussa raina (eli näytelmä) vedetään ensi kertaa läpi näyttelijöiden kanssa ja maskia kokeillaan näyttelijöiden kasvoihin ekan kerran. Samalla nähdään, mitä muutoksia pitää tehdä kenraaliharjoitukseen. Kenraaliharjoituksessa maskit saavat lopullisen muotonsa ja niistä otetaan kuvat, jotka toimivat keikkapaikalla muistutuksena taikatiimiläisille tarvittavista tuotteista. Näin kenenkään ei tarvitse pelätä, että pitäisi muistaa ulkoa kamala tuotelista jokaisen hahmon kohdalla.

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl16

Kuvat: Jussi Punamäki

Perusmaski

Perusmaskiin kuuluu pohja, varjostukset, kulmat, huulet ja ilmeviivat. Perusmaski tulee kaikille, jotka vähänkään vilahtavat lavalla näyttelijän ominaisuudessa ja sen tarkoitus on korostaa näyttelijän ilmeitä ja tuoda esille hahmon luonnetta. Tähän kokonaisuuteen lisätään osasia sen mukaan, mitä hahmosta halutaan kertoa. Poskipunan väri ja asettelu kertoo naisellisuudesta, tyttömäisyydestä tai juoppoudesta, huulten väritys vamppimaisuudesta tai miehisyydestä, ilmeviivojen ja varjojen vahvuus iästä tai kovasta elämästä, pohjamaskin väri etnisyydestä ja iästä.

On jännä asia, miten tietyt jutut ilmentävät hahmoa vaikka hahmo ei sanoisi sanaakaan. Esimerkiksi voimakas silmämeikki ja punatut huulet tulkitaan yleisön puolelta väistämättä ”viettelijättäreksi”. Teatterin taika perustuu pitkälti siihen, miten näitä stereotyyppejä hyödynnetään, kumotaan ja uusinnetaan näytelmän aikana. Tietysti itse näyttelijäntyötä ei saa unohtaa.

Teatterimaskin ei ole tarkoitus näyttää kauniilta, vaan saada hahmon piirteet esiin voimakkaissa valoissa niin että takariviinkin näkyy. NääsPeksi esiintyy verrattain isoilla areenoilla ja kun keikkapaikka vetää keskimäärin 500 ihmistä, ei maskia voi tehdä kovin kevyesti. Intiimeissä, pienissä teatteritiloissa maskit ovat useasti iisimpiä ja näyttelijät tekevät monesti ne itse. Speksi on tuntunut monelle kesä- ja kaupunginteatterissa rooleja tehneelle näyttelijälle suorastaan luksukselta, kun on joku joka tekee maskin ja laittaa tukan ja saa itse rauhassa keskittyä näyttelijäsuoritukseen.

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl13

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl12

Käytetyt tuotteet

Taikatiimillä, kuten millä tahansa speksin osa-alueella, on käytössään budjetti jonka pitää riittää koko näytelmäkauden ajaksi. Tuotteiden täytyy siis olla paitsi toimivia, myös edullisia ja helposti saatavilla. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun jokin aine on loppunut ja korvaava tuote on pitänyt saada paikalle mahdollisimman nopeasti lähimmästä marketista. Etenkin maskipohjia, puhdistusaineita, kasvorasvoja, lakkaa ja pinnejä kuluu kilokaupalla. Jokainen pomokaksikko päättää yhdessä ostettavista tuotteista mieltymystensä mukaan, mutta pari perusjuttua pysyvät mukana vuodesta toiseen.

Kampauspuolella luottotuotteeksi on noussut edullinen ja toimiva rakennesuihke, XZ Muotoilusuihke. Siitä tulee mahtava pohja erilaisille letityksille ja tupeerauksille, ja sitä löytyy yleensä pienimmiltäkin kemppariosastoilta. Toinen luottotuote tukkatiimissä on jo vuosia ollut Osiksen kovan pidon lakka, jolle aina silloin tällöin etsitään korvaajaa halvemmista tuotteista. Osiksen pitokyky on kuitenkin huippu ja sitä saa aika usein tarjoushintaan, joten pakista löytyy sitä aina pullo tai pari.

Maski luottaa etenkin pohjatuotteissa Grimasin hyvään ja teatterihikoilun kestävään valikoimaan. Cake Makeup Base kaikissa sävyissään on tullut speksiläisille tutuksi jo vuosien ajan eikä siitä hevillä luovuta. Myös Grimasin mattaiset luomivärit ovat omiaan silmämeikkeihin, joiden pohjustajana toimii Goshin Makeup Primer -puikko. Puikko on kätevä ja nopea levittää luomille ja helppo desinfioida alkoholilla välissä tai käyttää erillisellä siveltimellä. Siveltimet joutuvat kestämään kovaa käyttöä ja sillä saralla parhaiksi ovat osoittautuneet Grimasin ja The Body Shopin antimet. Osa siveltimistä on kulkenut mukana jo vuosia!

Tänä vuonna maskitiimi sai kokeilla Cameleon Bodypaint -vartalomaaleja, ja ne osoittautuivat paljon Grimasin Water- tai Creme-värejä helpommiksi käyttää. Cameleonin maalit kestivät aivan tajuttoman hyvin lavaolosuhteita, joten jatkossa myös Cameleon saattaa kuulua pakin vakiovarusteisiin.

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl14

Hygienia

Loukkaannuin, kun eräs ulkopuolinen maskeeraaja sanoi (speksiin viitaten) ”teillä harrastelijoilla varmaan unohtuu siveltimien pesu usein”. Tämä ei nimittäin todellakaan pidä paikkaansa. Taikatiimissä hygienian suhteen natsimeininki on normimeininki, ja siihen kiinnitetään huomiota aivan koulutuksen alusta asti. Hygienia tulee itsestäänselväksi osaksi toimintaa nopeasti ja siveltimien pesu hoituu näytöspäivän päätteeksi automaattisesti. Ennen siveltimenpuhdistussuihkeita joka ikinen silmämeikki-, huuli-, ripsiväri- ja rajaussivellin PESTIIN jokaisen käyttökerran jälkeen. Marseillesaippuaa siis kului ja siveltimiä oli Likaiset-kopassa aina vino pino. Nyt Kicksin sivellinpuhdistaja on kuitenkin pelastanut näytöspäivät, kun pesua ei tarvitse tehdä kuin vasta päivän lopuksi.

Taikatiimin lisäksi myös näyttelijöitä on viime vuosina kannustettu huolehtimaan hygieniasta ja ihonhoidosta, sillä se helpottaa maskitiimin työtä hurjan paljon. Olen pari vuotta sitten kasannut ihonhoidon perusohjeet nimenomaan näyttelijöitä silmällä pitäen ja tuo yhdeksän sivua sisältävä pumaska sisältää idioottivarmat ohjeet omasta ihosta huolehtimiseen. Rikkinäistä, hilseilevää tai muuten pahoin oireilevaa ihoa ei ole turvallista meikata, joten ennaltaehkäisy on myös näyttelijän etu. Ennen maskiin tuloa jokainen näyttelijä pesee ja kosteuttaa kasvot, jotta taikatiimiläiset saavat puhtaan pohjan jolle luoda teatteritaidetta.

teatterimaskeeraus_kulissien_takaa_mnl15

Hassuttelu

Se mikä on mun mielestä parasta Taikatiimissä, on mahtava speksille ominainen tekemisen meininki ja hassuttelu. Taikatiimin huoneessa on loistava fiilis ja bileet joka hetki, ja toisia autetaan aina tarvittaessa. Kun pakolliset hommat on hoidettu, aletaan tehdä mitä mielikuvituksellisimpia maskeja ja kampauksia bändille, lavastajille tai kaveritiimiläisille. Yleensä viimeiseen näytökseen suunnitellaan jotain erikoisen ihanaa ja hienoa. Itsekin muistan tehneeni eräälle lavastajalle tiikerimaskin joka päätyi lopulta sattuman kautta lavalle asti, ja juhlanäytökseen Tampere-talon isolle lavalle koko Taikatiimi kyhäsi itselleen kauniit kampaukset. Yleensä Taikatiimillä on myös jokin yhteinen asuste, joka osaltaan luo yhteishenkeä ja hyvää meininkiä.

Tällainen hauskanpito ja vilpitön tekemisen halu on aivan upeaa katseltavaa, ja oli mahtavaa päästä maanantaina osaksi sitä edes parin tunnin vierailun ajaksi. Vierailun aikana kävikin sitten niin, että päädyin tekemään yhden kasvomaalauksen ja kolme meikkiä 😀 Sitä vain jotenkin hurahti vanhaan tuttuun touhuun ihan itsestään ja vitsit, että oli kivaa!

image

Kuva: Maria E.

Tuottaja-Anna toivoi ”jotain siistiä” kasvoilleen ja improvisoin tällaisen merellisen sugar skullin. Toiselle puolelle kasvoja rakentui vielä tummansininen smoky eye -meikki ja lopulta höystin koko komeuden glitterillä ja runsaalla määrällä hohtopuuteria. Ah, miten nautin tuosta maalaamisesta ja meikkien teosta, tuli niin kotoisa ja lämmin olo 🙂

NääsPeksin tämän vuoden näytelmä kantaa nimeä Kronos – Tekoälyn aika ja näytöksiä on vielä Tampereen Pakkahuoneella 2., 3., 9., ja 10.12. ja Turussa perjantaina 27.11. Lippuja voi osaa NääsPeksin nettisivuilta.

 

Tykkäsitkö tästä perusteellisesta kurkistuksesta teatterimaskeerauksen maailmaan? Tuliko ilmi jotain uutta?

 

Comments

 1. Kiitos kun teit jutun! Oli ihanaa kun kävit meitä moikkaamassa ja kaunistamassa. Kiitos vielä tuhannesti hyvin sujuneesta ja perinpohjaisesta koulutuksesta, saatika laadukkaiden maalien hommaamisesta, suunnitteluavusta ja konsultoinnista. Kiitos myös kannustavasta palautteesta <3 Oot ihana!
  Terkuin: maski-pomo Maria 🙂

 2. Ei hitsit vähän kivaa lukea tästä! Itse olen ollut NääsPeksin oululaisen vastineen, PahkiSpeksin maski hommissa pari vuotta ja pitkälti rakentanut maskeerausvastaavan hommaa ja maskin käytäntöjä. Nyt konsultoinut uudelle vastaavalle ja viikonloppuna olisikin tarkoitus mennä katsomaan, miten hommat etenee.

  Grimasit meilläkin luottotavaraa, eteenkin toissa vuonna, kun oli kokovartalomaskeja. Make Up Store on osoittautunut pigmentti/hinta/laatu/kesto -suhteeltaan oivaksi lisäksi myös. Yhdeksi tärkeäksi keskustelunaiheeksi nousi myös hajusteettomuus. Yksi näyttelijöistämme kehitti viime kauden aikana entuudestaan ollutta hajusteherkkyyttä pahemmaksi ja istui kampaajan tuolissa hengityssuojan kanssa. Tälle kaudelle on selvitelty asiaa hajusteherkkiä silmälläpitäen.

  Meidän nuori speksimme kehittää vielä käytäntöjä ja haikaillen haaveilen taikatiimin kokoisesta joukosta. Me tehtiin viime vuonna 5hlö porukalla neljässä tunnissa n. 40 maskia ja kampausta. Tiloihin ei päästy yhtään aiemmin, eikä tiimiläisiä saatu enempää. Mutta jospa saadaan hypetettyä vähän enemmän tulevaisuudessa.

  Mutta olihan ne maskit ja lavasteet Kronosissa ihan huikeita ja hauskaa katsottavaa muutenkin 🙂

  • Oi ihana kuulla toverispeksiläisestä! 🙂 Meillä on myös Make Up Storea käytössä, etenkin erikoisemmissa luomiväreissä ja huulipunissa. Myös varjostusvärejä löytyy MUS:lta hyvin. Inglot kannattaa tsekata kanssa, jos saatte sitä jostain!

   Meillä katsotaan aina näyttelijäkohtaisesti toimenpiteet. Toistaiseksi pahasti allerginen ja atooppinen iho on olleet pahimmat vaaranpaikat, ja niissäkin onneksi näyttelijät/tanssijat osaavat itse aika hyvin kertoa mikä heille sopii. Toki organisaation koon kasvaessa ei enää helposti muuteta koko maskipakkia vastaamaan yhden tai kahden erityistarpeita, vaan heille keksitään sitten omat ratkaisut pakin ulkopuolelta. Onneksi Grimasin tuotteet on hyvin siedettyjä ja hajusteettomia, sieltä löytyy kyllä ihan kaikki mitä tarvitsee. Jos tulee jatkossa kokovartalohommia, niin suosittelen noita Cameleonin maaleja lämmöllä: erittäin riittoisia ja paljon helppokäyttöisempiä kuin Grimasin waterit.

   Huh, onpa teillä hommaa! Meillä on priorisoitu niin, että taikatiimi tekee näyttelijöiden maskit ja tukat ja tanssijoiden tukat. Tanssijat tekevät itse maskinsa ohjeistuksen mukaan. Tämä helpottaa aikatauluja huomattavasti, kun ei tarvitse sovittaa tanssijoiden treeniaikoja näytöspäivänä näyttelijöiden vastaaviin. Sitten kun näyttelijät ja tanssijat on valmiit, aletaan mahisten mukaan tehdä bändin tukkaa ja jotain hassuttelumaskia. Lavastajahassuttelu hoituu sitten bäkkärillä näytöksen aikana, jos jotain sellaista halutaan puuhata 🙂 Kantsii siis ihan rohkeasti kouluttaa joitain osa-alueita omatoimisiksi maskien suhteen, helpottaa ihan hulluna hommia!

   Kiva kuulla, että tykkäsit tän vuoden NääsPeksistä! 🙂 Jos muuten tulee maskista jotain kysyttävää tai haluut kuulla lisää käytännöistä, niin laita vaikka meiliä mulle. Vastailen mielelläni ^_^

  • Heippa! Huutelen nyt tänne, jos sattuu niin, että tarviitte Oululaiseen maskitiimiin lisäkäsiä 😉 En siis ole kylläkään enää opiskelija, enkä ole koskaan ollutkaan korkeakoulu-sellainen, mutta jos sillä ei ole väliä, niin kyllä mulla opastuksella pensseli varmaankin kädessä pysyy. Että ensi vuotta silmälläpitäen ehkä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework