Siveltimien pesu ja desinfiointi – ohjeet ja vinkit tekniikkaan ja tuotteisiin

*Mainoslinkki.

Siveltimien pesu on tärkeää paitsi tietysti bakteerien leviämisen välttämiseksi, myös siveltimien pitkäikäisyyden takaamiseksi. Ahkeran meikkaajan siveltimet tulisikin pestä ihannetilanteessa kerran viikossa, mutta parilla ammattilaistuotteella tätä pesuväliä voi pidentää. Siveltimien pesu on yksi meikkaamisen kulmakivistä: likaiset siveltimet ovat epähygieenisiä, toimivat huonosti ja lopulta hajoavat ennen aikojaan. Tuskin on otollisempaa aikaa siveltimien hygieniasta paasaukselle, joten nyt annetaan palaa postauksen verran!

dr_bronners_saippua_siveltimien_pesu

Miksi pestä siveltimiä lainkaan?

Tiedän, että valitettavan moni yllättyy siitä, että meikkisiveltimet tulisi puhdistaa säännöllisesti saippuapesulla. Harva saa myyjältä suteja ostaessa huolto-ohjeita, mikä on tosi harmi. Pesemällä siveltimet säännöllisesti ne nimittäin kestävät vuosia, ammattilaiskäyttöön tarkoitetut jopa kymmeniä vuosia. Lähtökohtaisesti etenkin arvokkaat, aitokarvaiset siveltimet on tarkoitettu vuosia kestävään käyttöön ja niistä kannattaa pitää huolta hinnan mukaisesti. Toki myös halvemmat ja synteettiset siveltimet kestävät pitkään, kun niitä huoltaa oikein. Pesu myös erottelee jyvät akanoista, sillä huonolaatuiset siveltimet eivät kastelua kestä.

Siveltimien harjakset ovat rakenteeltaan lähtökohtaisesti huokoisia, jotta ne pystyvät sitomaan itseensä meikkituotetta ja sitten vapauttamaan tuotteen iholle. Huokoinen rakenne tarkoittaa, että myös kaikki muu tarttuu siveltimiin hyvin: mikroskooppinen hilse, bakteerit ja muut ällötykset. Kun siveltimillä käsitellään nestemäisiä tuotteita, jää siveltimen pintaan bakteereille mieluista ravintoa eli vettä. Näin bakteerit voivat lisääntyä rauhassa siveltimen huokoisella pinnalla ja siirtyä paitsi kasvoille, myös meikkituotteisiin. Yöks.

Siveltimessä muhivat bakteerit eivät ole ihan pieni juttu, vaan ne voivat aiheuttaa lievimmillään epäpuhtauksia (finnejä!) ja pahimmillaan jopa antibiootteja vaativan tulehduksen. Etenkin silmän limakalvot ovat herkät nappaamaan pienimmänkin bakteerin itseensä.

Saippuapesu eliminoi siveltimistä likaa ja bakteereja. Sivellin myös toimii iholla paremmin, kun harjakset ovat puhtaat. Siveltimien pesu hoitaa harjaksia, jolloin sivellin on pitkäikäisempi. Tässähän ei ole kuin etuja, eikö?

Kuinka pestä siveltimet?

Hyvä juttu on, ettei siveltimien puhdistamiseen tarvita hienouksia. Riittää, kun saatavilla on shampoota tai saippuaa ja vettä. Yksinkertaisimmillaan pesu tapahtuu niin, että siveltimen harjakset kastellaan saippuaveteen, sivellintä hierotaan kämmentä vasten vaahdon aikaansaamiseksi ja sitten sivellin huuhdellaan. Pari vinkkiä tekee kuitenkin pesusta huomattavasti helpompaa:

  1. Älä kastele siveltimen vartta, metalliosaa tai aivan harjasten tyvessä olevaa liimapintaa. Usein etenkin puiset varret menettävät väriään, metallihylsyn väliin voi päästä vettä tai liimapinta antaa periksi liian kosteuden seurauksena.
  2. Käytä tehokasta, mutta hellävaraista saippuaa. Etenkin luonnonharjakset voivat karheutua Fairy-pesusta, joten jätetään tujuimmat aineet sikseen. Hyvä kikka on laimentaa pesuneste veden kanssa lasiin, dipata sivellin sinne ja vaahdottaa erikseen.
  3. Kuivata siveltimet lappeellaan tai harjakset alaspäin. Tämä estää veden valumista harjasten liimapinnalle. Jos sivellin menettää muotoaan pesun aikana, sen voi puhtaana ja kosteana kääräistä tiukalle talouspaperirullalle, ja näin ohjata harjaksia pysymään tiiviimmin. Tarjolla on myös siveltimien kuivatukseen tarkoitettuja telineitä, jotka ovat erityisen käteviä silloin kun pestävänä on paljon siveltimiä.
  4. Kämmentä vasten vaahdotus pyörivin liikkein on hellävaraisin, mutta työläin vaihtoehto. Saatavilla on myös urakkaa helpottavia pesumattoja siveltimille. Nokkelimmat hyödyntävät erilaisia kohopintaisia keittiövälineitä, kuten silikonisia patalappuja.
  5. Jos aitoharjaksinen sivellin jää karheaksi, voi sen kastaa pesun jälkeen mietoon hoitoaineveteen. Kovin öljyistä hoitoainetta kannattaa välttää, jotta harjasten liima ei vahingossa ota osumaa.
  6. Tiiviitä, kabuki-tyyppisiä siveltimiä voi liottaa hetken saippuavedessä tai esikäsitellä ne meikinpoistoaineella tai puhdistusöljyllä. Huolellinen huuhtelu tulee kuitenkin muistaa, sillä tiivis sivellin on hankala saada puhtaaksi vain yhdellä vaahdotuskerralla.

Sigma Beautylla on kattava valikoima siveltimien puhdistusta avittavia puhdistusmattoja ja kuivatustelineitä. *Laajan valikoiman löydät tämän linkin kautta.

siveltimien_pesu_palasaippua

Siveltimien pesu: omat suosikit

Olen vahvasti riittoisien, tavallisten pesuaineiden kannalla. Mikä tahansa saippua puhdistaa ja poistaa likaa, joten en näe syytä erilliselle sivellinshampoolle. Siveltimien pesu ei onneksi ole rakettitiedettä!

Palasaippua on helppokäyttöinen, kun kosteaa sivellintä voi vain pyyhkäistä kerran palan pintaa pitkin. Palasaippua myös yleensä vaahtoaa superhyvin ja yksittäinen pala on helppo pyhittää pelkästään siveltimille, jos niin haluaa.

Dr. Bronner’s -nestesaippua on pitkään ollut kodin puhdistusaineiden suosikkini, ja se sopii laimennettuna erinomaisesti myös siveltimien pesuun. Vettä lasiin, Bronner’sia reilu annos mukaan ja ei muuta kuin hommiin!

*Dr. Bronner’s -nestesaippuaa voi ostaa TwistBen verkkokaupasta eri tuoksuissa tämän linkin kautta.

Entäs beautyblenderin pesu?

Olen itse sormien ja siveltimien ystävä meikkivoiteen levityksen suhteen, sillä meikkisienet ja blender-malliset sienet tulisi pestä jokaisen käytön jälkeen – ja mulla ei vaan riitä kärsivällisyys tähän. Sienen materiaali on äärimmäisen huokoinen ja veteen kastettuna se on oivallinen kasvualusta bakteereille, homeelle ja muulle ällölle. Näin ollen valitsen siveltimen, joka ei vaadi aivan samanlaista huoltoa ja kestää tarvittaessa viikonkin pesuvälin.

Beautyblender-meikkisieni on legendaarisen vaikea puhdistaa, ja sitä saakin antaumuksella vaahdottaa saadakseen kaiken meikkivoidepigmentin irtoamaan. Olen harvoihin meikkisienitarpeisiini käyttänyt kaksoispuhdistusta, eli uhraan tavanomaisesta puhdistusöljystä muutaman pumppauksen kuivalle beautyblenderille. Annan öljyn vaikuttaa hetken aikaa ja huuhtelen, kunnes öljy emulgoituu pois. Sitten toistan pesun, mutta tavallisella saippualla. Näin olen saanut sitkeimmätkin tahrat meikkisienestä pois, mutta harmittaa tuhlata puhdistusöljyä sienen pesuun. Olen myös kuullut vinkin beautyblenderin mikrottamisesta vesilasissa, mutta en ota vastuuta tämän metodin seurauksista!

Kun on aika heittää meikkisieni roskiin, voi tarkistaa onnistuiko puhdistus. Kun beautyblenderin leikkaa auki, näkee onko sisällä esimerkiksi homekasvustoa tai meikkivoidejäämiä. Mulla ei vielä ole ollut, mutta käyttökertojakin on ollut yhdellä sienellä tuskin parin viikon päiviä.

Erityisesti Beautyblenderille tarkoitettuja puhdistusaineita voi ostaa muun muassa Kicksin verkkokaupasta: *palasaippua ja *puhdistusgeeli.

Pesuvälin pidennys ammattilaistuottein: puhdistussuihke siveltimille

Siveltimien desinfiointi on ammattilaisten kikka silloin, kun meikattavana on älytön määrä malleja eivätkä runsaimmatkaan sivellinvarastot riitä. Eri malleja ei nimittäin voi meikata samoin siveltimin, sillä näin bakteerit voivat siirtyä henkilöltä toiselle – auts, jos vaikkapa herpes pääsee leviämään meikkaajan siveltimistä joukolle malleja…

Desinfiointisuihke puhdistaa ja desinfioi siveltimen bakteereista meikattavien kasvojen välillä ja mikä parasta, siveltimet ovat uudelleenkäytettävissä lähes heti. Sivellinpyykille ei hektisessä meikkaajan työssä ole aikaa, joten desinfiointisuihkeet kuivuvat nopeasti korkean alkoholipitoisuutensa ansiosta.

Puhdistussuihkeita siveltimille saa pariltakin merkiltä. Cinema Secrets on meikkaajapiirien klassikko, joskin siinä on todella tuju vaniljan tuoksu. Cinema Secretsin suihke annostellaan erilliseen kuppiin, vain siveltimen harjasten pää kastetaan nesteeseen ja sivellintä pyyhitään kasvopaperiin, kunnes lika irtoaa. Kicks puolestaan valmistaa edullista ja helppoa desinfiointisuihketta siveltimille, joka suihkutetaan suoraan siveltimeen tai kasvopaperiin. Siveltimellä pyyhitään kasvopaperin pintaa, kunnes on puhdasta. Kicksin valtteja ovat edullisuus ja helppo saatavuus, mutta Cinema Secrets kuivuu huomattavasti nopeammin ja sen avulla siveltimet ovat lähes heti valmiita uudelle meikkikierrokselle.

Cinema Secrets -sivellinsuihke on mulla lähes päivittäisessä käytössä, sillä sen avulla siveltimet on helppo ja nopea puhdistaa heti meikin jälkeen. Jopa ennen meikkiä desinfiointi onnistuu nopean kuivumisen ansiosta. Cinema Secrets Brush Cleanser on ammattilaistuote, joten sen saatavuus voi olla haastavaa. Täältä löytyvät merkin jälleenmyyjät, joilla saattaa puhdistussuihketta olla hyllyssä. Oman jättipulloni tilasin ulkomailta silloin, kun tuotetta ei vielä myyty Suomessa kuluttajille lainkaan. Kicksin suihketta suosittelen peruskäyttäjälle, se on hintaansa nähden oivallisen hyvä ja helppo!

*Kicks Brush Cleanser -puhdistussuihketta siveltimille voi ostaa täältä. Puhdistussuihke on nyt tarjouksessa vain 4,83€.

Kuinka usein peset siveltimet? Olisi kiva kuulla muiden suosikkeja siveltimien pesuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework