Periaatteita: alennusmyynnit

Valitettavasti alelöydöistäni kirjoittelu on jäänyt viime aikoina vähemmälle. Kuitenkin lähestulkoon kaikki mitä ostan on joko a) Suomesta alennusmyynnistä ostettua tai b) ulkomailta halvalla tilattua. Pidän kosmetiikkaa ja vaatteita pienenä luksuksena, jotka kuitenkin yritän saada hankittua mahdollisimman vähällä rahalla. Ihan pienillä aleprosenteilla minua ei saa liikkeelle, vaan hinnasta on lähdettävä vähintään puolet pois jotta voisin edes harkita ostosta.

Aiemmin olin alemyynneissä kerrassaan pulassa: niin paljon ihania asioita halvalla, haluan ne kaikki! Ostin välillä sovittamatta ja jotain aivan turhaa krääsää, jota en sitten kuitenkaan käyttänyt. Alennuksesta saatu hyöty vaihtui lievään morkkikseen, kun en sitten käyttänytkään ostamaani, itselleni täysin vääräntyylistä vaatetta. En osannut etsiä oikeita asioita ja rahaa paloi siihen kymmenenteen samanlaiseen toppiin, tai bilemekkoon joita minulla on jo kaapissa viisi muuta samantyylistä.

Kokemus on kuitenkin opettanut. Nykyään mietin vaaterekkien ja alehyllyjen välissä pyöriessäni tarkkaan, olenko valmis satsaamaan tähän tuotteeseen tämän verran rahaa. Onko tämä kannattava kauppa? Voisinko jostain löytää samanlaisen halvemmalla? Tarvitsenko ja käytänkö tätä tuotetta todella, ja löytyykö kaapista jo tämän kanssa yhteensopivia tuotteita? Kuulostaa tylsältä, mutta ennakkosuunnittelu ja harkinta pelastaa monelta virhehankinnalta.

Tällä hetkellä kaupoissa on käynnissä lukuisia alennusmyyntejä, season sale -kausi on siis alkanut. Ajattelin koota tänne teille pienen muistilistan, mikäli siitä olisi apua jollekin tositilanteessa 🙂

 • Tavara ei maailmasta lopu kesken. Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen alennusmyynti maailmassa, eikä tuotteista ole tarpeellista tapella. Jos tuote ehtii loppua ennen kuin siihen pääsee itse käsiksi, elämä ei kaadu siihen: todennäköisesti saman tuotteen saa hetken päästä jostain muualta ihan yhtä hyvään hintaan.
 • Älä stressaa 🙂 Käyskentele myymälöissä omaan tahtiisi äläkä harmistu mikäli kaupasta ei jää mitään käteen. Ei kannata ostaa ”ihan kiva”-tuotetta vain siksi kun ”nyt on alennusmyynti enkä oo vielä ostanut mitään”.
 • Mikäli mielen valtaa epäilys (”käytänköhän tätä sittenkään ikinä”), mieti kahteen-kolmeen-neljään kertaan ennen kuin kiikutat tuotteen kassalle. Näistä ”epäilyttävistä tuotteista” voi tulla joko uusi suosikki tai totaalinen floppi.
 • ”Jos et ostaisi tuotetta normaalihinnalla, niin älä osta alennuksellakaan” -mantra on täyttä bullshittia. Enhän minä ostaisi mitään normaalihinnalla! Pikemminkin kannattaa miettiä, onko aletuote nimenomaan alehinnan arvoinen, ei alkuperäisen. Jostain akryylineuleesta en ikinä maksaisi viittäkymppiä mutta voisin sen ostaa alesta alle 20 eurolla.
 • Toisaalta yllä olevan tunnuslauseen voi käsittää myös niin, että alesta kannattaa metsästää nimenomaan laadukkaita tuotteita joista olisi valmis pulittamaan myös normaalihintaisina. Tämä onkin ehkä vaikeinta alemyynneissä: löytää laatua halvalla. Itse onnistun tässä joskus, mutta useimmiten joudun tyytymään hyvään hinta-laatusuhteeseen. Voisinkin tehdä joskus postauksen täyden kympin alelöydöistäni.
 • Mikäli rahaa tuntuu palavan ihan huomaamatta, hyväksi havaittu kikka on a) ottaa mukaan pelkkää käteistä ja b) laskea tuotteen hinta tehtyinä työtunteina. Esimerkiksi jos tuntipalkkasi on 10 euroa, on 20 euron neule siis kahden työtunnin arvoinen.
 • Alesta kannattaa ostaa paitsi tuttua ja turvallista, myös sesongin hittejä. Esimerkiksi nyt kannattaa tähystellä burgundin värisiä neuleita, eläinkuoseja (jep, leopard is still the thing) ja muuta sellaista mitä ei ehkä uskaltaisi normaalihintaan ostaa. Näihin pätee sama kuin ”epäilyttäviin tuotteisiin”: joko hitti tai huti.
 • Asusteet (korut, huivit, vyöt, hiuskoristeet, laukut) ovat normaalihinnalla mielettömän kalliita nykyisin, joten alemyynneistä kannattaa niitä hankkia. Asusteilla tuunaa asun kuin asun ja ne eivät kulu yhtä helposti kuin vaatteet, joten ne ovat pitkäikäinen hankinta vaikka menisi tässäkin trendien mukana. Yleensä asustetrendit (ja muutkin trendit) toistuvat tietyin väliajoin.
 • Käytännön vinkki: pukeutuminen. Pukeudu alennusmyynteihin kevyesti, sillä kaupoissa kierrellessä tulee kuuma. Pelastus on iso shopperikassi, jonne mahtuu tarvittaessa takki ja kaulahuivi. Näin shoppailu on huomattavasti miellyttävämpää 🙂
 • Älä turhaan sovita perustuotteita, kuten t-paitoja, toppeja tms. Varsinkaan jos tiedät ko. merkiltä kokosi varmasti. Ymmärrän että on sellaisen vartalotyypin omaavia ihmisiä joiden on testattava jokainen vaate täydellisen istuvuuden takaamiseksi mutta väitän myös, että suuri osa ihmisistä säästyisi turhalta vaivalta mikäli uskaltaisi ostaa perusvaatteet sovittamatta. Muista tarkistaa ottaako kyseinen kauppa aletuotteita palautuksina vastaan.
 • Kosmetiikasta: käy rohkeasti testaamassa tuotteita alekauden ulkopuolella. Monesta myymälästä saa myös testereitä tuotteista. Näin olet valmistautunut ja voit vain käydä nappaamassa alesta hyvän putelin matkaan, eikä tarvitse arvailla sopiiko tämä nyt iholleni varmasti.

Huh, tulipa oikein kilometrin mittainen lista! Toivon, että tästä on apua erityisesti niille jotka eivät pidä shoppailusta tai niille jotka kokevat vaikeaksi hyvien tuotteiden löytämisen. Minullakin tulee vielä joskus huteja, mutta onneksi on huuto.net jossa voi sitten kaupata niitä ”no kyllä nää nyt puol numeroa venyy”-fiiliksellä ostettuja kenkiä…

Hauskaa shoppailua kaikille! Kertokaahan kommentteihin omista shoppailutottumuksistanne 🙂

kuvat

Comments

 1. Hyvä postaus!

  Mulla itsellä on vähän sellainen tapa, että sen kerran kun nykyään raahaudun vaatekaupoille, niin raahaan satasien edestä vaatetta koko perheelleni. 😉 Toki miehen farkut mies itse sovittelee, mutta jos olen likkakaverini kanssa kaupoilla, niin shoppailen miehelle paitoja ja kalsareita, tytöllemme kaikenlaisia vaatteita ja itselleni… noh, jos löydän itselleni jotain niin ostan. Joskus löydän paljon ja joskus taas en.

  Mulla on todella tarkat rajat siitä mitä mitäkin saa maksaa ja siksi on pakko myöntää, että monet käyttämättömät halpis kengät olisi kannattanut jättää ostamatta ja ostaa vaikka yhdet kalliit, jotka olisin käyttänyt ja säästänyt näin jalkojani ja nauttinut lomareissustani tai juhlista. Tietenkään kaikki hintavat kengät eivät ole istuvia jalkaan, mutta olisin kalliista kengistä löytänyt yhdet helmet kymmenien susien sijaan. ;D

  Yleensä ostan kengät, takit ja housut hyvin neutraaleissa väreissä, eli mustana. 😀 Musta sopii kaiken kanssa yhteen ja on näin käytännöllistä. Nykyää olen vaatteiden ja kenkien suhteen paljon tarkempi, kuin ennen. Ennen ostin niin hetken mielijohteesta kaikkea ihan turhaa, jotka ovat ihan käyttämättöminä vieläkin kaapissa. :/

  Kosmetiikka on sitten ihan oma lukunsa, mutta siihen löydän perustelukseni sen, että teen ammatikseni meikkauksia, joten kaiken ei tarvitse sopia minulle, vaan tarvitsen TODELLA laajan skaalan kaikkea monissa eri sävyissä. 🙂 Olen jossain aiemmin maininnu, että kynsilakat ovat ainut mitä en voi perustella järkevästi, että miksi minulla on niin paljon niitä. 😀 Ne ovat vaan kivoja ja on ihana lakkailla usein ihan uudella kynsilakalla vain sen kerran. 😀 Niin turhamaista ja höhlää, mutta, mutta… loppujen lopuksi käytännön läheiselle naiselle suotakoon se anteeksi? ;D

 2. Tosi hyviä vinkkejä!

  Ja olen kyllä samaa mieltä, että tuo ohje että alesta pitäisi ostaa vain laadukasta ja klassista ei oikein toimi käytännössä, koska harvoin aleeseen edes tulee sellaisia juttuja. Minun mielestäni aleeta kannattaa ostaa nimenomaan juuri niitä trendihömpötyksiä kunnon alennuksilla, koska niistä en olisi valmis kuitenkaan maksamaan täyttä hintaa. Ja kuten kirjoitit: jotkut niistä muodostuvat uusiksi suosikeiksi, ja jotkut sitten jäävät kokonaan käyttämättä. Koskaan ei voi varmasti tietää. 🙂

  Ja ehdottomasti esittelyyn ne top 10 -hankinnat, kiinnostavat kovasti! Yhdellä ystävällänikin on ihan käsittämätön alevainu, hän löytää aina tosi hienoja juttuja alesta hyvin edullisesti, en voi ymmärtää! 🙂

 3. Minna: Ei vitsit, mä teen kanssa tuota 😀 Tai siis tein silloin kun vielä olin poikaystäväni kanssa yhdessä. Bongailen aina shoppaillessani lahjoja ja vaatteita myös muille, en vain itselleni 🙂 Siksi ehkä tykkäänkin shoppailusta: on todella antoisaa kun löytää jotain ihana myös jollekin toiselle.

  Olen samaa mieltä noista kengistä. Tai no, ainakin arkikengistä. Niiden kannattaa olla hyvälaatuiset, varsinkin talvella! Minulla tosin on sama ongelma kuin sinulla, en millään raaski pistää rahaa kunnon kenkiin ja joka talvi kuljen ne vuotavat tekonahkahärpäkkeet jalassa valittaen kuinka sukat kastuu 😀 Baarikengistä en ole niin tarkka (joskin Bianco-rakkauteni on tässä huomioitava), mulle sopii jalkaan myös halpikset siinä mielessä. Olen oppinut kävelemään korkkareilla ja jotenkin ajattelen ”kyllä mä aina yhden illan kestän”… 😀 Myös taktiset ”kenkien vaihto narikassa”-toimintatavat on kerrassaan kannatettavia.

  Oi, olisipa mullakin kynsilakkoja paljon! Tosin sitten mulla tulee vastaan se, että en edes kovin usein lakkaile kynsiäni ja toivon että lakkaus kestäisi mahdollisimman pitkään. Siinä mielessä vähän harmittaakin etten pysty perustelemaan kynsilakkoihin tuhlausta itselleni 😉 Mutta todellakin, sulle se suotakoon kun muuten olet niin ihanan käytännöllinen! 🙂

 4. Pumpulipupu: Jep, usein tuntuu että aleen jätetään ne huonoimmat, rikkinäisimmät ja oudoimmat vaatehirvitykset. Sitten onkin hankala löytää niitä helmiä sieltä välistä :/

  Yritän kasata jonkun kivan postauksen top10-alejutuistani, katsotaan koska saan sen kasaan. Haluaisin siihen kuitenkin laittaa asukuvia, joten postaus tulee vaatimaan erityisjärjestelyjä 🙂 Tiedän ainakin jo laukun ja takin, jotka sinne varmasti päätyvät.

  Yksi mikä mulla helpottaa suunnattomasti hyvien löytöjen tekemistä, on se että kiertelen shoppailemassa viikoittain. Joinain viikkoina enemmän, joinain vähemmän. Näin pysyy käsitys yleisestä hintatasosta ja siitä mikä on hyvä alennus, ja samalla tsekkailen myös kauden juttuja joita sitten yritän myöhemmin alesta bongailla. Mulle shoppailu ei ole stressin aihe (toisin kuin se joillekin on), joten kaupungilla kiertely on mulle mieluista tekemistä 🙂 Noita mekkojakaan en olisi löytänyt ellen joutilaana hetkenä olisi mennyt ”vain käymään” H&M:llä.

  Yksi kielto mulla tosin on itselleni ja se on Bianco. Sinne en missään nimessä saa mennä edes käymään sillä väistämättä joku kenkäpari tarttuu sieltä matkaan AINA. Onneksi sentään alennuksesta, mutta silti. Useasti niitä on vielä useampi pari… Niiden kenkien suhteen olen niin heikko! Pitäisköhän tehdä myös postaus kaikista kengistäni… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework