Ohje: kiharat viidellä osiolla

kiharat_ohje_curls_easy_tutorial_mnl

Kiharakampaus on ehkä se suosituin juhlakampaus täällä Suomessa. Kiharat onkin helppo ja näyttävä tyyli, jossa voi vaihdella osioiden kokoa ja kiharoiden tekotapaa lähes loputtomin yhdistelmin. Pienempi osio tarkoittaa pienempää kiharaa ja isompi taas loivempaa ja laineikasta. Kiharapuikkoja on olemassa eri paksuisia ja muotoisia, ja kiharakampaus onnistuu myös simppelisti suoristusraudalla. Hiukset kannattaa kihartaa myös, vaikka juhlakampaus olisi nuttura: kiharretut hiukset asettuvat nätimmin muotoonsa ja niitä on helpompi hallita. Siksi lähestulkoon kaikkien kampausten pohjana on aina jonkinlainen kihara.

Kun hius on polkkamitassa, ei paksunkaan tukan kanssa tarvitse montaa osiota kihartaakseen koko pään. Olen huomannut, että helpoimmalla pääsen viidellä osiolla ja jäähdyttämällä kiharat pinnien avulla muotoonsa. Jos vastakuumennetun kiharan tipauttaa heti roikkumaan ja haroo auki, pysyvyys kärsii muotoiluaineista huolimatta. Kiharoiden viiletessä ehtii tehdä vaikka meikin valmiiksi. Kiharoiden pysyvyydessä myös pohjatyöt ja -aineet ovat kaikki kaikessa – vaivalla koottu kampaus lätsähtää heti, jos sitä yrittää kiinnittää pelkän lakan voimin!

Pohjatyöt

Jos hius on kovin liukas ja hento, kannattaa jo pesuvaiheessa valmistella kuontalo kiharoihin. Kampaajalta kuulin vinkin, että kannattaa jättää hoitoaine kokonaan pois ennen kiharoita: näin hiuksista tulee karheammat ja ne taipuvat lämmöstä helpommin ja nopeammin. Paksutukkaistenkin kannattaa välttää liian silottavia hoitoaineita tai käyttää hoitoainetta huomattavasti vähemmän ja pelkästään latvoihin. Suihkun jälkeen hiukset kannattaa föönata ja föönauksen alle sopii parhaiten hieman muotoilutukea antava lämpösuoja tai föönaussuihke. Kuiviin hiuksiin suosittelen lämpimästi kiharoille tarkoitettua muotovaahtoa maltillisesti annosteltuna. Aineiden määrässä ei kannata liioitella (muuten tukka vain lätsähtää), mutta niitä pitää olla jotta kampaus pysyy.

Itse kiharan alle suosikkini monista kokeilluista on KMS 2in1 Styling & Finishing -suihke. Suihke on hienojakoista ja reagoi lämmön kanssa niin, että kihara pysyy hyvänä pitkään. Sama suihke sopii myös viimeistelyyn. Suihkutan 2in1-suihkeen osioon juuri ennen kihartamista ja kun olen kääntänyt kiharan rullalle, suihkautan hippusen 2in1:a siihenkin.

Kun pohja on kunnossa, päästään itse kiharoiden tekoon!

kihara_ohje_curls_tutorial_mnl

1. Käytän kihartamiseen tällaista ovaalinmuotoista rautaa. Sen kanssa kiharasta tulee luonnollisempi eikä niin korkkiruuvimainen kuin yleensä.

2. Ensimmäinen osio tulee etummaiseksi. Kampaa osio suoraan ylös ja suihkuta siihen kiharasuihketta, lämpösuojaa tai muotoilunestettä.

3. Vie kiharruslaite melkein latvaan asti, kierrä latva kerran puikon ympäri ja rullaa (tässä oikealla) kädellä puikko alas. Mitä vähemmän joudut latvaa pitelevää kättä liikuttelemaan, sitä pienempi on ihon palamisriski. Kun latvaa pitelevä käsi toimii vain latvan kiinnipitäjänä, ei itse kierittäjänä, on kihara helpompi saada puikon ympärille tasaisesti. Pidä huolta siitä, että kihara kiertyy raudan ympärille tasaisesti ja takutta jotta lopputulos ei olisi karhea ja homssuinen. Raudan lämpö tasoittaa tehokkaasti karheankin tuntuisen tukan, jos osion asettelee oikein.

4. Pidä kiharaa raudalla osion paksuudesta, laitteen lämpötilasta ja hiustyypistä riippuen 10-20 sekuntia. Mitä pidempään pidät, sen kestävämpi kihara mutta kuluneempi hius.

kihara_ohje_curls_tutorial_mnl2

5. Vapauta kihara raudasta, mutta älä päästä sitä roikkumaan vaan laske se rennosti pään päälle. Rullaa kihara muotoonsa ja kiinnitä pinnillä tai klipsillä. Suihkauta hieman kiharasuihketta tai työstölakkaa (ns. working spray).

6. Seuraava osio tulee sivulle. Kampaa taas osio suoraan sivulle ja suihkuta muotoiluainetta. Mitä suoremmassa linjassa saat hiuksen nousemaan päänahasta, sitä ilmavampi kihara.

7. Pidä kiharaa raudalla, vapauta se ja rullaa samalla tavalla jäähtymään kuin ensimmäinenkin.

8. Sama toiselle puolelle.

kihara_ohje_curls_tutorial_mnl3

9. Nyt siirrytään hiusten takaosaan. Mun hiusten paksuudella sinne pitäisi periaatteessa laittaa kolme osiota tai enemmän jos haluaisi oikein ilmavan kiharan, mutta arkikiharoiden kanssa pärjään kahdella. Ensimmäinen osio tulee päälaelle ja kihartuu takaraivoa kohti, ei suoraan pystyyn niin kuin ensimmäinen kihara.

10. Viimeinen eli viides osio tulee niskahiuksiin ja sekin kiharretaan taaksepäin. Kuten huomaatte, neljäs osio oli liian iso ja jäi löysäksi, mutta sai onneksi tarpeeksi laineikkuutta jotta se ei vääristä lopputulosta. Jäähdytä kiharoita ainakin puolen tunnin ajan.

11. Tähän asti hiusta on haluttu karhentaa ja kuivattaa lämpömuotoilulla, mutta nyt on silotuksen aika. Avaa kiharat, mutta älä harjaa auki. Levitä käsiin pieni määrä kiiltoa tuovaa kiharavoidetta tai -geeliä (mulla Osis Curl Honey). Myös hiusvaha toimii hyvin!

12. Haro hiukset auki voidelluilla käsillä. Lisää voidetta käsiin tarvittaessa, mutta muista maltti ettei kihara oikene. Takkuja ei pitäisi olla, jos kihara on aseteltu raudalle oikein ja tasaisesti.

kihara_ohje_curls_tutorial_mnl4

13. Puristele ja haro kiharat haluamaasi malliin. Kannattaa ottaa peili avuksi ja pitää kiharapuikko hollilla, jos jokin osio tai yksittäinen kihara lähtee oikenemaan liiaksi.

14. Lisää ilmavuutta saadaan kuivashampoolla. Suihkuta rakennetta tuovaa kuivashampoota tai hiuspuuteria hiusten tyveen ja hiero aine päänahkaan.

15. Peili avuksi ja taas vähän hiusten kohottelua ja asettelua ja rutistelua. Tupeeraa tarvittaessa hieman päälaelta, neljännen osion alta ja välistä.

16. Valmista tuli! Viimeistele joustavan pidon lakalla ja erityisen glamour-lookin saavuttamiseksi suihkuta hieman kiiltolakkaa.

Näillä opeilla tehdyt kiharat pysyvät mulla seuraavaan päivään. Toki ne loivenevat, mutta silloinkin tukan raikastaa helposti parilla uudella kiharalla tai kuivashampoolla pöyhimällä. Jos haluat juhlavammat kiharat, käytä pyöreää kiharrusrautaa ja pienempiä osioita. Pidä myös huoli siitä, että asettelet osiot kihartimen ympäri täsmällisesti ja tasaisesti: epämääräiset mytyt, takut ja rutut tekevät kiharasta ruman ja karhean. Biitsilaineet saat, kun käytät kuivashampoon lisäksi suolasuihketta. Suolasuihke ei toimi kiharan alla, sillä suola palaa rautaan ja/tai hiukseen kiinni.

Huh, tulipa ohjeistuksesta pitkä vaikka itse toimenpiteeseen menee mulla nykyään alle vartti (kun jäähdyttelyä ei lasketa). Varsinkin takaosan hiusten kanssa saa kamppailla, mutta mitä useammin jaksaa kiharat tehdä sitä paremmaksi käsi kehittyy.

 

Oliko tästä tutoriaalista apua? Miten sinä teet kiharat?

 

Kuvat: Ilona, kollaasi: minä

Comments

 1. Ihanat, kauniit kiharat! Silloin kun teen kiharat, saatan tehdä niin old school-meiningillä että laitan yöksi neljä, max. viisi sykeröä 😀 Tai pikakiharat niin, että teen sykeröt, joita sitten föönillä lämmitän ja annan jäähtyä. Suoristusraudalla en vaan osaa niitä tehdä, vaikka kuinka väännän ja käännän. Toisaalta en ole koe niin kiharoita omakseni, että olisin jaksanut ostaa tuollaista kiharrinpuikkoa. Mutta vaikuttaa kyllä erittäin näppärältä laitteelta!

  • Sykerötekniikka on myös oikein hyvä! Mun hiukset vaan imaisee itseensä niin kauheasti kosteutta, että sykeröiden kuivamiseen menee föönilläkin ikuisuus.

   Mä opin just suoritusrautakiharat, mutta kumma kyllä en onnistu kaikilla raudoilla :’D Kiharruspuikko on kuitenkin paksuille hiuksille nopeampi ja kätevämpi ratkaisu.

 2. Kiitos vinkistä viiteen osioon, tämä postaus osui juuri hyvään aikaan! Ostin juuri viime viikonloppuna elämäni ensimmäisen kihartimen ja sitä pitäisi nyt oppia käyttämään ennen kevään juhlia. 😀 Ensimmäisellä kokeilukerralla koin hiusosion asettelun sileäksi rautaa vasten kovin vaikeaksi, mutta kai se harjoituksella helpottuu.

  • Jes loistavaa, ei muuta kuin harjoittelemaan! 🙂 Toistoilla käsi kehittyy, ja ihan mahtavaa on jos pääsee tekaisemaan kiharat joskus myös muiden päähän. Näkee selkeämmin sen, miten kiharruksen suunta vaikuttaa kiharaan ja millainen osio on sopivan kokoinen. Tsemppiä kiharruksiin!

 3. Kivan selkeä tutoriaali. Pti tulla kommentoimaan, kun kuvat ovat erittäin onnistuneita, niissä on täydellinenvalo ja näytät super kauniilta.

 4. Ihanat hiukset ja todella hienot kuvat! Mutta mä oon vissiin jotenkin onneton (no, avaruudellinen hahmotuskyky on ainakin olematon), kun en ymmärtänyt noista kiharrussuunnista mitään. 😀 Kerrot, että neljännen osan tukka kiharretaan eri suuntaan kuin ensimmäinen. Mutta eikös 1., 4. ja 5. osio kiharreta kaikki taaksepäin? Tai siis 4. ja 5. lähinnä alaspäin? Vai kiharratko ne ylöspäin? Siis tuleeko niin parempi kihara? Joo, mun hiustutoriaalit tyssää yleensä tässä vaiheessa, kun en tajua mihin suuntaan mitäkin pitäisi tehdä. 😛

  • Ootas ootas… Alan itsekin katsella näitä kuvia jotta osaan neuvoa oikein 😀 Olenpas neuvonut epäselvästi. Tarkoitan siis, että kaikki kiharat kiharretaan taakse päin, eli kohti takaraivoa. Myös eka kihara. Ero noihin 4. ja 5. kiharoihin on se, että eka kihara tulee selkeästi ”pystympään” kuin takakiharat. Eli suunta on enemmän ”ylöspäin” kuin taaksepäin. Nyt puhun kiharan muodosta, en niinkään kiharrussuunnasta. Jos haluaisi kohottaa takakiharoita yhtä paljon ja suunnata nekin suoraan ylöspäin, pitäisi tehdä useampi osio jotta kihara pysyisi kunnolla koholla.

   Eli kun pidät mielessä sen että kiharrat aina poispäin kasvoilta ja takaraivoa kohti, niin kiharat onnistuvat! Pahoittelut tuosta epäselvästä kohdasta, korjaan sen tekstiin fiksummin sanotuksi 🙂 On vaikea sanoa asiat niin, että saa puettua kolmiulotteisuuden fiksuksi kokonaisuudeksi: rauta kun on sivukiharoissa pystysuorassa mutta kiharan suunta taakse ja päälaen kiharoissa rauta on vaakatasossa mutta kiharan suunta silti sama eli taakse. Monihan kihartaa niin, että säilyttää keskijakauksen ja pitää rautaa koko ajan pystysuorassa asennossa jolloin kiharaa voi tehdä helpommin myös eteenpäin.

   Toivottavasti tämä selvensi yhtään!

 5. Aah, joo! Selvensi kiitos. 🙂 En huomioinut kiharan ja raudan suuntaa. Liikaa liikkuvia osia 😉 Mutta tuo on tosiaan hankala pukea sanoiksi ja kirjoittaa auki kaikki kohdat, kun varmasti itselle moni on niin itsestään selvää. Tällainen tumpelo taas sekoaa touhussa heti alkuunsa, kun alkaa miettiä suuntia ja yrittää vielä saada kädetkin toimimaan. 😀 Mutta tätä voisi kyllä testata, saisi kivan rennot mutta kuitenkin laitetut hiukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework