Mitä harrastus saa maksaa?

image

Kuvankaappaus kauneusjaterveys.fi-sivustolta.

Kosmetiikkaharrastuksestani tehtiin haastattelu Kauneus & Terveys -lehden nettisivuille. Juttu on hyvä ja ajatuksella kirjoitettu, tykkäsin siitä kovasti! Toimittaja oli uskomattoman mukava ja hänen kanssaan oli ihana rupatella. Sain jutusta myös kavereilta tosi hyvää palautetta.

Osasin tosin odottaa toisenlaisiakin reaktioita, joita alkoi jutun julkaisun jälkeen tulla K&T:n Facebook-sivuille. Tietynlaiseen kommentointiin kannusti etenkin jutun otsikko:

Elisa, 27: ”Meikkeihin menee jopa 300 euroa kuukaudessa”

Tähän mennessä minua on FB-kommenteissa nimitetty kermaperseeksi, rikkaaksi (en tiennyt että tämäkin voi olla haukkumasana!), pappa betalar -nuoreksi ja lapselliseksi. Lisäksi minulta on penätty tarkkaa raporttia tuloistani ja menoistani, jotta kommentoijat voisivat sitten päättää onko ”jopa 300 euroa kuukaudessa” liikaa meikkeihin. Monelta on tullut myös vertailua omaan rahankäyttöön, joka toki meikkien osalta on paljon pienempi. Olen myös saanut ihania, puolustavia kommentteja juttuun mikä on aina hieno asia.

Oma reaktioni negatiivisiin kommentteihin oli puhdas epäusko. Miten ihmeessä joku voi pahoittaa mielensä minun rahankäytöstäni? Eihän se loukkaa muita tai kuulu kenellekään muulle kuin minulle ja mahdollisesti pankilleni. Pelkän otsikon perusteella useat ihmiset tekivät oletuksia varallisuudestani ja tämä lähinnä nauratti minua, joka en ole esimerkiksi ostanut uusia vaatteita kahteen vuoteen.

Monelta meni ohi jutun pääasia, eli se että juttu kertoi minun harrastuksestani. Ei muusta elämästäni, työstäni tai tiliotteestani, edes ammattiani tai työpaikkaani ei mainittu. Vain ja ainoastaan meikkaus- ja kosmetiikkaharrastuksestani, johon kuluu rahaa niin kuin mihin tahansa muuhunkin harrastukseen ja joka antaa elämääni älyttömän paljon iloa. Jos harrastaisin yhä ratsastusta, saisin menemään saman määrän euroja siihen: silloin tosin en käyttäisi rahaa meikkeihin, sillä en ole niin onnekkaassa tilanteessa että voisin tuplata harrastuksiin käyttämäni rahamäärän tuosta noin vain. Simppeli valintakysymys.

Samaa asiaa liittyen harrastukseen ja sen kustannuksiin olen kommentoinut aiemmassa blogipostauksessani. Minusta on jokaisen oma asia, kuinka paljon rahaa käyttää harrastukseensa tai elämiseensä kunhan pakolliset, peruselintasoa ylläpitävät maksut on maksettu. Miksi tämä on silti niin kovin arka asia Suomessa? Miksi meikkaaminen on niin paha juttu, että siihen ei saisi käyttää rahaa haluamiaan määriä? Miksi kaikki halutaan nähdä mahdollisimman huonossa valossa?

Jotenkin ehkä ymmärrän tämän kateuden kautta. Jollain ei ole varaa mainittuihin summiin, joten hän kokee katkeruutta siitä jollain tapaa ja purkaa sen minuun vaikka kannattavampaa olisi pohtia, MIKSI tällainen kateuden tai katkeruuden tunne herää? Muiden toiminta voi aiheuttaa ärsytystä, mutta tärkeää olisi pohtia mistä syystä kyseinen toiminta ärsyttää. Näin kommentointikin olisi astetta analyyttisempaa ja keskustelevampaa. Olenko ihan naiivi, kun toivon kanssaihmisiltä tällaista itsereflektointia?

 

Mitä tykkäsitte jutusta? Onko 300 euroa liikaa? Mikä olisi sopiva määrä? Paljonko sinä käytit kosmetiikkaan rahaa viime kuussa?

 

Virallinen häshtäg olkoon #jopa300. Käytä, jos et tunne huonoa omatuntoa harrastuksesi kustannuksista, olivat ne sitten pienet, suuret tai lähinnä ajalliset.

Comments

 1. Mä olen varmaan myös naiivi kun kerta toisensa jälkeen tuon kaltaiset hyökkäykset toista ihmistä kohtaa jaksavat ihmetyttää.. Mutta kaipa siinä on taustalla kateus ja ihan vain pahanilkisyys; halutaan aiheuttaa toisella ihmisille mielipahaa ja kai siitä jotkut jonkinlaiset kiksit sitten kaa kun sellaista harjoittavat!?

  Itselläni on myös vähän sama tilanne; rahaa kosmetiikkaan kuluu – ja paljon MUTTA minullakaan ei ole muita rahaa syöviä harrastuksia tällä hetkellä eikä tuo raha tosiaankaan ole pois mistään muualta. Kun kerta elämäntilanne sallii tämän harrastuksen harrastamisen niin miksen sitä harrastaisi kun se tuottaa minulle iloa ja jopa mielihyvää? 😀 (Mieskin on tällä siunauksensa antanut eli myöskään talouden toista osapuolta nämä ”tuhlailuni” eivät häiritse, koska tietää, että olen varsin vastuullinen rahankäytön suhteen kuitenkin kaikesta huolimatta.)

  Pohdin tuotakin miksi kosmetiikkaan rahan laittaminen on niin kauhistus; kaipa se mielletään niin pinnalliseksi ja tyhjäpäisten touhuksi tai jotain..? 😀

  Osasinkohan nyt asetella ajatuksen virtani tänne jotenkin mielekkäästi ja niin, että se tuo esille sen mitä haluan? 😀

  • Jep, muakin vaan hämmentää ihmisten tapa tuomita toisten tavat olla ja elää. Etenkin Suomessa rahankäytön ja siitä puhumisen suhteen vallitsee aikamoinen tabumeininki, muualla rahankäyttö tuntuu olevan ihan normaali keskustelunaihe. Täällä ei suurin piirtein saa ostaa kalliimpaa juustoa ilman perusteluja ja tarkkaa exceliä kuukausittaisista ruokakuluista 😀

   Ehkä moni elämässään puutetta kokeva näkee sen pahana, että samaan aikaan joku paremmin tienaava käyttää rahaansa ns. turhaan ja ylimääräiseen? Miksi kuitenkin verrata omaa tulotasoa toisiin tällä tapaa, kun ei siitä ole kenellekään hyötyä…? Ajatuskehitelmä, joka ei vaan avaudu mulle vaikka kuinka pääni puhki miettisin ihmisten motiiveja puuttua muiden rahankäyttöön. Kuten sanoit, niin koskaan ei voi tietää toisen kokonaistilannetta eikä se kuulu kenellekään muulle. Meillä on vielä miehen kanssa suht erilliset taloudet ja yhteisiä ovat ruoka- ja talouskulut, noin muuten kumpikin saa tehdä palkallaan mitä lystää.

 2. Tää on varmaan se syy, miksi itse häpeän omaa harrastustani, hajuvesiä. Saan itsekin spekulointia ja kommentointia varallisuudestani, jos paljastan, kuinka monta hajuvesipulloa multa kaapista löytyykään. Ei sillä, kyllähän niihin saa rahaa helposti uppoamaan. Pelkästään eri tuoksujen kokeileminen maksaa, kun täällä Suomessa valikoima on niin olematon, ettei kiinnostavia tuoksuja pääse kokeilemaan kivijalkaliikkeessä siitä kaupan testeristä. Niin sitten tilaan näytteitä. Ja täydet pullot ne vasta maksaakin… Siihen päälle kun harrastan jossain määrin myös muuta kosmetiikkaa, niin kulut voi nousta aika korkeiksi. Mutta oikeastihan olen vain pienituloinen opiskelija. Opintotukea en enää saa, mutta käyn töissä sen verran kuin opinnot suinkin antavat myöten.

  Olin kerran unohtanut mun hajuvesilaatikon eteiselle näkyville (normaalisti pidän sen kaapissa piilossa), ja kun poikaystävän äiti tuli yllättäen käymään ja näki laatikon, niin poikaystävä joutui kuulustelun kohteeksi, että mistä tuollainen määrä hajuvesiä on tullut. Oonko jonkun firman edustaja? Tai pahoissa veloissa? Eihän kellään nyt voi olla varaa tuollaiseen määrään hajuvesiä… Mutta kun voi olla. Kyse on PRIORISOINNISTA. Varsinkaan Suomessa nyt ei ole tapana käyttää kosmetiikkaan paljoa rahaa, vaan kosmetiikkaa mieluummin ne rahat käytetään vaikka ryyppäämiseen, tupakkaan, vaatteisiin, keikkalippuihin tms. Nuo on sellaisia ns yleisesti hyväksyttyjä käyttökohteita. Se kosmetiikkaan menevä raha nähdään sitten ”ylimääräisenä”. Eli ihmiset varmaan ajattelee, että sulla on joka kuukausi 300€ ”ylimääräistä”. Ei ajatella, että joku varta vasten jättää jotain muuta ostamatta, että voi ostaa kosmetiikkaa. Niin sitten se herättää kateutta, et jollakin on noin paljon heittää rahaa johonkin heidän mielestään täysin turhaan. Tai näin mä ainakin luulen 😀 Kosmetiikkaa ei harrastuksena pidetä oikeen minään – sitä ei mielletä harrastukseksi siinä missä jalkapalloa ja pianonsoittoa. Kymppitonnin piano ei saa samanlaista kauhistelua ihmisissä kuin vuori kosmetiikkaa.

  • Älä missään tapauksessa häpeä harrastustasi! Hajuvedet on ihania, ja ihan yhtä hyvä harrastus kuin vaikka golf tai postimerkit. Mieti, mitä iloa saat hajuvesistä, niiden kokeilusta ja siitä, kun saa joka päivälle valita eri tuoksun 🙂

   Kyseessä on juuri tuo oletus, että käytössä olisi 300 euroa ihan vaan vaikka poltettavaksi jos ei muuten. Mikäli käyttää suuria summia mihin tahansa, pitää perustella maanisella tarkkuudella miksi se taloudellisesti just nyt onnistuu ja miksi on oikeutettu siihen. Vaikka meillä länsimaisilla ihmisillä on oikeus aika moneen muuhunkin juttuun, joka ei muualla ole mitenkään itsestäänselvää kuten viemäröintiin ja puhtaaseen veteen jotka tulee meille *gasp* puoli-ilmaiseksi ja osittain valtion kustantamina. ”Minä itte teen kaiken ja pärjään ja sun onni on multa pois”-kulttuuri on läsnä kaikessa: jos et itse osaa huolellisesti perustella miksi käytät summan X hyödykkeeseen Y, et ansaitse sitä. Vaikka eihän se kenellekään kuulu!

   Tsemppiä sulle harrastuksen kanssa! Toivottavasti tämä keskustelu avaa hieman ihmisten silmiä juuri siihen suuntaan, että kyse on priorisoinnista eikä mistään luksuksesta 🙂 Onneksi me ei kaikki olla samanlaisia vaan meiltä löytyy erilaisia harrastuksia ja tapoja elää ja käyttää rahaa.

  • Mä olen aivan samaa mieltä, kosmetiikkaa ja meikkejä/meikkaamista pidetään Suomessa turhamaisena harrastuksena ja ” koreiluna”. Mä en häpeä harrastustani, mutta esimerkiksi instagramin käyttöäni rajoittaa se että pari työkaveria seuraa minua siellä. Heistä suurin osa pitää meikkailua turhamaisena. Pelkään vaikutusta työvuoroihin,jos he kuulevat tai näkevät kuinka paljon laitan meikkeihin rahaa. Tämä siitä huolimatta että työkaverini on todella hyviä tyyppejä . Itselläni ei ole lapsia, kuluni ovat pienet ja tulot säännölliset. Meikit ovat tällä hetkellä ainoa harrastukseni.

  • Välillä tosiaan kanssaihmisten suhtautuminen joihinkin asioihin yllättää. Mullekin on yksi kaveri sanonut kritisoivaan sävyyn, että miksi aina ostan meikkejä kun vanhojakin on pilvin pimein. Kuittasin tämän vain sanomalla, että tää nyt on mun harrastus ja that’s it 🙂 Vaikka mulla ei ois blogiakaan, niin luulen että silti multa kuluisi aikamoinen määrä rahaa kosmetiikkaan. Nyt on tietenkin vielä se etu, että blogin kautta pääsen jakamaan harrastuksen autuutta myös muille.

  • Ehkä häpeä on väärä sana, mutta sanotaan vaikka niin, etten heti ensimmäisenä ole tuntemattomille (tai kaikille tutuillekaan) harrastustani kailottamassa 😀

 3. Mä itse kuulun siihen kastiin, jolla ei ole paljon rahaa. Mielelläni kyllä käyttäisin noin paljon kosmetiikkaan jos vain voisin. Mutta missään nimessä se ei ole multa mitenkään pois jos joku muu niin tekee ja ymmärrän tämän harrastuksena ihan täysin. 🙂
  Kyllä mullekin pyöritellään joskus silmiä kun joku näkee mun 350 pullon lakkakokoelman. Siinäpähän pyörittelee. En polta, en juurikaan juo, en käy ulkona syömässä. Mä säästän rahaa, että voin ostaa itselleni jotain kivaa. Se kiva on sitten kynsilakkaa tai meikkejä. Mä näen sen harrastuksena ja harrastukset nyt vain maksaa. Totta ihmeessä jos mulla olisi enemmän rahaa, ostaisin enemmän kalliimpia lakkoja ja meikkejä, mutta tällä hetkellä on pakko elää näin.
  Mutta se mitä kommentoijiin tulee, se kertoo vain ja ainoastaan niistä, ei missään nimessä susta mitään. 🙂

  • Totta, varmasti moni kuluttaisi ns. turhuuksiin paljon enemmän jos vain varaa olisi. Tuskin sitä kaikkea ylimääräistä kukaan hyväntekeväisyyteenkään laittaisi 😉

   Mulla on myös sama, eli en tupakoi, juo tai käy baareissa. Yllättävän paljon monella kuluu rahaa esimerkiksi ulkona syömiseen tai ihan tavislounaaseen töissä kun taas itse saan sen vielä opiskelijahintaan tai teen kotona. Mua ärsyttää tässä keississä ehkä eniten se, että aina pitäisi luetella nämä kaikki syyt jotta voisi hyvällä omatunnolla ostaa mitään ”ylimääräistä” :/ Ärsyttää, että täytyy hakea oikeutusta omille teoilleen muilta ja jos sitä ei tee, niin on jotenkin paha ihminen.

 4. Juuri äskettäin kaverin kanssa puhuttiin että ”Oho, ompas tullu valittua kallis harrastus” Intohimo molemmilla kosmetiikkaan, lähinnä meikkeihin sekä maskeeraus. Tämä harrastu todellakin vie rahaa mutta onhan se materialismi onnellisuus sen verta hauskaa ja hullua kun hypistelet uusia meikkejä hullun kiilto silmissä kotona 😉

  • Haha, no kallis harrastushan tämä on mutta ei todellakaan kalliimmasta päästä! Suosittelen esimerkiksi ratsatusta, jos oikein tahtoo rahansa polttaa 😀

   Ja on muuten ihana tunne, kun ihan onnellisena hypistelee uusia juttuja ja testailee niitä! ^_^

 5. No ei musta ole mikään yllätys nuo kommentit, kyllä raha aiheuttaa kateutta. Mietin omaa rahankäyttöä kosmetiikan suhteen, ja itselle tuo 300 euroa kuussa olis kyllä todella paljon, vaikka olenkin kai keskituloinen. Noh, kyllä jopa se 100 euroa on paljon, mutta kyllä mulla varmasti vuositasolla sen verran menee, huh. Tuhlaan kosmetiikkaan niin vaihtelevasti ja esim. just reissatessa sit enemmän. Mutta mulla menee asuntoon ja ruokaan enimmät rahat. Pitäis varmaan alkaa pitää kirjaa noista kosmetiikkaan menevistä rahoista, voisin ehkä yllättyä. 😀 Toisaalta, EN JAKSA nipottaa. 😀

  • Joo, eipä nuo kommentit yllätys olleet mutta kyllä se joka kerta vaan harmittaa kun omat negatiiviset odotukset toteutuvat. Voisi tehdä itsellekin hyvää laskea ihan jetsulleen paljonko kosmetiikkaan kuluu kuussa rahaa, mutta tavallaan se ärsyttäis mua: mulla kuitenkin on varaa X määrä kuussa tuhlata mihin tykkään ja jos se nyt on kosmetiikkaa niin mitä sitten. Tulisko mulle yhtään parempi olo tarkasta tilastoinnista? En usko. Eli en jaksa nipottaa minäkään 😀

 6. Ihan uskomattomia nuo kommentit tuolla facebookin puolella!! 😮 Niinkun sanoit, mitä se nuille kuuluu paljonko kulutat rahaa harrastukseesi?

  Sillon kun itsekin olin vielä töissä (nyt opiskelen), niin mullakin jäi helposti muutama sata euroa ylimääräistä kaikkien tarpeellisten menojen jälkeen, enkä todellakaan ollut missään hyvätuloisessa työssä. Lähinnä ihmettelen niiden ihmisten rahankäyttöä joilla ei suuremmastakaan palkasta jää mitään kuun lopuksi käteen.

  • Nimenomaan, rahaa voi jäädä köyhällekin käteen ja rikkaalta uupua kuun lopussa. Ymmärrän kyllä, että joitain voi omat tulot tai niiden puute harmittaa, mutta tosiaan ei pitäisi silti sitä purkaa toisiin. Olen itse kokenut vähätuloisen, sairaan opiskelijan arjen ja ei kyllä olisi tullut mieleenkään suuttua kavereille heidän rahankäytöstään vaikka välillä valinnat saattoi musta absurdilta vaikuttaakin.

 7. Henk.koht. olen kyynisempi kanssa ihmisiä kohtaan, enkä uskaltaisi mennä lehteen omalla pärställä kertomaan harrastuskuluistani. Ehkä kosmetiikka ja meikkaamista ei myöskään nähdä oikeana ja hyväksyttävänä harrastuksena, mikä selittäisi osan rektiosta? Kovin moni ei kuitenkaan kohottele kumiaan kun lasten jääkiekko harrastuksiin/eläimiin jne. menee useita tonneja kuukaudessa. Koska sehän on täysin hyväksytty kulutuskohde. Eli minusta tuo lehtijuttu oli varsin rohkea teko. 🙂

  Eksyn lukemaan hesärin kommentti puolta vähän turhan usein ja asiallisten juttujen alle ilmestyy välillä niin raflaavia kommentteja, etten ole yllättynyt siitä että porukka tarttuu rahankulutukseen todella hanakasti.. Ihan vain että saa purettua omaa pahaa oloa ja katkeruutta jonnekin.

  Tykkäsin muuten jutusta kovasti, oli oikein mukava lukea se. Valokuvassa sulla on ihana luomiväri!

  • Kiva kuulla, että näet haastattelussa rohkeutta! 🙂 En pitänyt ajatusta kertoa kuluistaan mitenkään ihmeellisenä, mutta näemmä se yhä on tabu tässä yhteiskunnassa. Tulojen käsittely oli kuitenkin todella, todella pieni osa koko juttua ja muuten artikkeli kertoi nimenomaan harrastuksen iloista ja vaikeuksista. Toivottavasti artikkeli auttaisi edes vähän avoimempaan kanssakäymiseen, mitä tulee tällaisiin ”oman ilon kustannuksiin” tai siihen että ihmiset miettisivät kulutustaan itselle mieluisiin juttuihin. Miten monella tavalla sitä voikaan harrastaa 🙂

   Kuvassa mulla on muuten MACin pigmentti sävyssä Campfire <3 Se on aivan ihana, murrettu ruskeanoranssi!

 8. Todella hyvä artikkeli ja todella hyvä kirjoitus *peukuttaa*
  Se ei tosiaan muille ihmisille kuulu, mihin käyttää rahansa, jotka sattuu pakollisten menojen jälkeen jäämään käteen tai mihin tarkoituksella sitten säästää!
  Oon pitänyt kirjaa mun kosmetiikka-rahakulutuksesta ja tällä hetkellä tähän päivään mennessä on tämän vuoden keskikulutus ollut vajaa 250e/kk. Tässä kuussa on tähän päivään mennessä mennyt kosmetiikkaan yli tuon 300e, viime kuussa meni reilut 70e.
  Töissä käydessä ja palkkaa saadessa tämä on tosiaan mahdollista, mutta kun olin työttömänä, eikä rahaa tullut mistään ja jouduin säästöjä käyttämään, niin sai kyllä tarkkaan laskea, voinko ostaa puuterin loppuneen tilalle.
  Eli tulojen mukaan mennään ja annetaan ihmisten käyttää rahansa niihin juttuihin, mitkä tuottavat kellekin iloa 🙂

  • Kiitos paljon! Tulojen mukaan tosiaan mennään, enkä minä käy arvostelemassa kenenkään harrastusta vaikka musta tuntuisi kuinka oudolta kuluttaa vaikka viineihin tähtitieteellisiä summia. Tuntuu, että tässä tosiaan on vähän sekin puoli ettei meikkaamista pidetä lähtökohtaisesti ”fiksuna ja sisäsiistinä” harrastuksena vaan oletetaan se jotenkin hömpäksi ja turhaksi. Ihan oikeasti aika moni juttu mitä ihmiset tekevät, on loppupeleissä aika turhaa noin niin kuin selviytymisen tai edes hyvän elämän kannalta 😀

 9. Hieno kirjoitus Elisa! Kyllä minäkin saan helposti saman summan menemään kuussa, vaikka joskus sitten toki menee vähemmänkin. Ja välillä kyllä myös enemmän… Kosmetiikkaa on harrastus minullekin vaikken kirjoita blogia, eikä se ole muodostunut minulle osa-aikaiseksi työksi. Pidä lippu korkealla ja nauti mahtavasta harrastuksestasi, sekä kaikesta mahtavasta mitä se sinulle tarjoaa!

  • Kiitos Elli! 🙂 Kulut tosiaan vaihtelevat kuukausittain varsinkin meillä silppu- ja osa-aikatyöläisillä. Aika monta kuukautta on menty myös ihan nollabudjetilla, se on normaalia ja kuuluu elämään 🙂 Kiitos tsempeistä <3

 10. Mulla menee varmaan 100e kosmetiikkaan, toinen sata vaatteisiin ja se kolmas tupakkaan.
  kateus on varmaan suurin syy nillittämiseen. Tai se, että rahankäytöstä puhuminen tuntuu olevan monelle suomalaiselle jollain tavalla kielletty aihe rai tabu.

  Kun sain käyttööni reilun 700e arvoisen puhelimen niin tuttavaporukassani yllättävän moni tuntui arvostelevan valintaani ja mielenterveyteni laatua _tuhlatessani_ niin paljon puhelimeen. Harmittaa näin jälkikäteen että tunsin tarvetta perustella asiaa sillä että kyseessä on työetu josta en ole maksanut itse. Mikähän siinäkn on että tunsin tarvetta selitellä?!

  • Rahasta puhuminen on kyllä tosi vaikeaa! Itsekin arastelen vähän kysellä esim. ihmisten vuokrasta, vaikka kuinka kiinnostaisi että mitäköhän maksaa tällä alueella tällainen asunto. Sitä sitten vaan googlettelee yksin kotona, kun ei kehtaa kysyä 😀

   Mä yritän myös vähentää tuota selittelyä. Mitä sitten, jos koin tärkeäksi laittaa X summan rahaa hyödykkeeseen Y? Mulla oli siihen varaa ja hyvä niin. 🙂

 11. Todellakin oot pröystäilevä jos sanot että ”mulla menee 300 e kuussa meikkeihin”! Ei sitä olis pakko sanoa ettei tulisi paha mieli muille… Ei sillä etteikö mulla olis varaa tohon mutta kuitenkin, ajattelin niitä muita 🙂 Mutta olet kiva bloggaaja mutta tätä en ihsn ymmärrä 😉 Tsemppiä sulle! ♡

  • ”Kellä onni on, se onnen kätkeköön” on ehkä surkeimpia sanontoja ikinä. Kyllä vika on ihan niissä loukkaantujissa eikä Elisassa 😀 Se nyt vaan on tosi tyhmää mennä loukkaantumaan toisten ihmisten rahankäytöstä, kun ei se näihin loukkaantujiin millään lailla liity. Elisa ei ole kosmetiikkashoppailuillaan aiheuttanut muille köyhyyttä 😀 Jos itsellä menee huonosti niin on tosi lapsellista heijastaa sitä muihin ja aiheuttaa siten ympärilleen turhaa pahaa mieltä.

  • Kivasti sanottu, Heidi 🙂 En tosiaan voi huolehtia kaiken aikaa muitten tunteista, munhan pitäisi sitten asua maakuopassa ja sieltä ei paljoa blogia kirjoitella 😀

   Olen muuten päätellyt, että tuo sanonta juontaa juurensa mahdollisesti suomalaiseen muinaisuskoon (olin joskus yhdellä yliopistokurssilla). Aikanaan eli vahvana käsitys, että yhdelle kylälle on varattu rajattu määrä onnea ja autuutta. Tämä rajallinen onnen määrä aiheutti sen, että jos naapurin lehmät lypsivät paremmin ja satokin kukoisti, niin tämä naapurin onni oli muilta pois. Naapuri oli jotenkin noitakeinoilla tai vilpillä saavuttanut edun, joka nappasi isomman osan yhteisestä onnesta. Tähän pohjautuvat mm. trulliperinteet ja erilaiset taiat, joilla pyrittiin heikentämään naapurin onnea. Ehkä tästä juontuu kuuluisa naapurikateuskin? 😀

  • Haha, kai mä nyt vastaan jos haastattelussa jotain kysytään 😀 Mä en ole vastuussa kenenkään muun tunteista tai mielipahasta, joten en kyllä tunne huonoa omatuntoa tai koe itseäni pröystäileväksi.

 12. Vastaus kysymykseen; harrastukseen saa laittaa niin paljon rahaa kuin siihen on halua ja varaa. Ulkopuolisilla ei liene asiaan paljon nokan koputtamista. Ennemmin kannattaa katsoa omaa elämäntilannetta ja tuntoja tarkemmin, jos muiden rahankäyttö aiheuttaa voimakkaita tunteita. 🙂

 13. Mua niin hämmentää, surettaa, vihastuttaa, pöyristyttää, että on oikeasti ihmisiä, jotka kommentoivat tuollaista (viitaten tällä niihin kovalla kädellä tuntemattoman henkilön rahan- ja ajankäyttöä kommentoiviin), kun kysymyksessä ei ole mitenkään niiden oma asia. Että miten tuntematonta voi niin vituttaa toisen harrastus, tapa käyttää rahaa, tapa viettää aikaa. Mulla jo karmii se, että tälläistä tekstiä voi lukea iltapäivälehtien kommenttipalstoilta, mutta se että tuolla aikuiset ihmiset, omilla nimillään ja kasvoillaan, julkisesti suoltavat tuollaista tekstiä. Että voihan elämäm koulu.

  • Jep, tää on kyllä kumma keissi. Miten voi jotakuta kiinnostaa niin paljon? Mulla menee niin paljon energiaa omiin asioihini, että hyvin harvoin jaksan kiinnostua muiden tekemisistä :’D

   Joo, tuo FB:ssa tapahtuva kommentointi omilla nimillä ja tiedoilla… Voi apua, eikö ihmisillä oo mitään suodatinta?!

 14. Kerran laskettiin hc-bilettäjäkaverini kanssa, että hänellä meni viikossa vähintään satku baari-iltaan eli 400 e kuussa. Jonka PÄÄLLE hän vielä osti vähintään keskivertomäärän kosmetiikkaa. Mä taas käyn baarissa kerran vuodessa ja ostan paljon kosmetiikkaa. Tämän keskustelun jälkeen tajusin, että nää on valintoja, kuka priorisoi rahankäyttönsä mitenkin. En myöskään vastaanota vinkkejä omaan rahankäyttööni niin kauan kuin laskuni ja lyhennykseni maksan ja koirani elätän. Paitsi tietty jos neuvoa erikseen kysyn 😀

  Mä pidän nyt kirjaa omista ostoksistani ja aion avautua aiheesta kun vuosi lähenee loppuaan 😉

  • Oooo odotan sun postausta! 🙂

   Baariin saa tosiaan kulumaan ihan älyttömästi rahaa! Miettii taksikulut, sisäänpääsyn, etkojuomat, baarijuomat… Jotkut jopa ostavat vaatteet ihan vaan baari-iltaa varten. Tällainen taas on mulle ihan vierasta, kun en nykyään juo tai käy kaupungilla 😀

 15. No johan on ihmeellistä (vaikkei oikeesti yllättävää) meininkiä! Tosi kurja, että olet joutunut tuollaisen parjaamisen kohteeksi. :/ Otsikko kieltämättä oli aseteltu hieman provosoivasti, jos joku siitä herneen haluaa nenään vetää, mutta silti. Itse tuon otsikon perusteella aattelin, että jahas, sellaista sulla, itse en meikkeihin ihan niin paljon käyttäs -mutta ihonhoitokosmetiikkaan helpostikin! 😀

  Tosiaan, tässä on sanottukin jo kateus syyksi ja se, ettei kosmetiikan ostaminen ole hyväksyttävä harrastus, vaan rahat pitäisi aina käyttää johonkin ”järkevämpään”. Minusta 300 euroa ei ole liikaa, jos taloudellisesti tulet siitä huolimatta toimeen ja kosmetiikan ostaminen tuottaa sinulle mielihyvää. En edes tiedä, paljon käytin viime kuussa rahaa kosmetiikkaan, mutta auttamatta se on kolmenumeroinen summa… Sellainen summa on hyvä, mistä ei joudu vaikeuksiin. 😉 Siskoni ’Belle’ kirjoittikin blogimme puolella pohdintaa siitä, paljonko kosmetiikka saa maksaa: http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2015/08/mita-kosmetiikka-saa-maksaa.html

  Olisi tosiaan aika utooppista, että ihmiset osaisivat reflektoida omia tunteitaan sen sijaan, että purkaisivat pahanolonsa ulkopuolisiin ihmisiin. Mutta onneksi on niitäkin yksilöitä. 🙂 Toivotaan vaan, että sellaiset alkaisivat lisääntyä ja tää someraivokin kitkeytyisi ajan (ja tietoisen työn) myötä.

 16. Jokainen saa käyttää omat, itse ansaitsemansa rahat juuri niinkuin haluaa (toisin kuin esim. äitini uskoo ;)). Siihen ei pitäisi kellään kyllä olla mitään sanomista. Tunnustan, että joskus harmittaa, etten itse voi käyttää esim. 300 € / kk kosmetiikkaan, tuoksuihin, vaatteisiin tms. – koska joskus tekisi mieli! Tällä hetkellä palkkani menee kuitenkin 2 ihmisen ja yhden sairastelevan koiravanhuksen hyvinvointiin, mikä ei sekään paha asia ole. Joskus toki olisi kiva vaan mennä ja ostaa se ihana uusi luomiväripaletti (esim. UD:n uusi Smoky), etenkin kun säästäminenkään ei oikein onnistu, kun säästöön ei jää mitään… Mutta kuitenkin, suotakoon harrastuksensa kullekin 🙂

  PS. Mielelläni laittaisin itse rahaa heppailuun – mutta se vasta kallista onkin!

  • Haha, voi äiskää :’) Tosiaan, tulot ja menot vaihtelee elämäntilanteen mukaan eikä varmasti ole mitään parempaa rahankäytön kohdetta kuin oma perhe ja lemmikki! Pystyisitkö vaikka toivomaan synttäri- tai joululahjaksi uutuuspalettia tai jotain muuta ihanaa? Silloin kun mulla oli vähätuloinen vaihe, niin toivoin lahjaksi sellaisia vähän kalliimpia juttuja joista kuitenkin tulin tosi iloiseksi.

   Heppailu tosiaan, huh! Varsinkin täällä pk-seudulla olen ihan monttu auki ratsastuksen hinnoista 😀

 17. Minusta juttu oli hyvin kirjoitettu ja kertoi otsikon mukaisesti harrastuksestasi ja sen kuluista. En kokenut mitään pröystäilyä rahoilla.

  En ymmärrä, miten vieraiden ihmisten kulutustottumukset vaikuttavat näiden mielensäpahoittajien elämään. Tuskin heidän kuukausitulot pienenee sen €€€, minkä käytät meikkeihin.

  Täysin käsittämätöntä on käydä tenttaamaan sinun tuloja ja menoja. Ihan vaan huonoa käytöstä. Eihän ne kenellekkään kuulu, eikä omia valintoja tarvitse muille selitellä.
  Luultavasti kyse ei ole sinusta, vaan ongelma on jossain ihan muualla. Satuit vain sopivasti purkauksen kohdalle…

  • Juttu oli tosiaan hyvä, ja maininta kuluistani käytännössä yhden lauseen mittainen kohta. Ihme, että se nousi niin suureksi jutuksi. Koitan myös ajatella niin, että nyt vain olin sopiva henkilö joka ärsytti tarpeeksi paljon ihan vain olemassaolollaan ja siksi jouduin kohteeksi. Näitä sattuu 🙂

 18. Äh, ärsyttävät ihmiset. :/ Itseänikin jaksaa joka kerta kummastuttaa, mistä kaikesta voidaankaan vetää palkokasvit nenään, kun puhutaan muiden valinnoista, jotka eivät itseä kosketa tai ketään vahingoita. Niin turhaa!

  Olen itse saanut oman osani paheksuntaa vääränlaisista vaatteista, kun ketä nyt mustiin haluaisi pukeutua ja olla noudattamatta muotia? 😀 Lisäksi huomaan ahdistuvani aina, kun laitan rahaa omaan harrastukseeni (tankoilu), koska pitäisihän rahat käyttää järkevämmin ja hyödyllisemmin, mutta mitä se sitten olisi? Eikö muka oma hyvinvointi ja harrastuksesta saatu ilo ole tärkeitä?

  • Toisen pukeutumisen arvostelu on kanssa niin maailman turhinta puuhaa! Eihän siitäkään koidu kenellekään haittaa, paitsi toki jos ei pese vaatteitaan ikinä :’D

   Oo ja tankoilu vasta kiva juttu onkin! Siihen mullakin menis rahaa, jos sitä ois tän toisen harrastuksen jälkeen ylimääräisenä vielä 🙂 Harrastuksesta saatu ilo tosiaan on tärkeintä, ja jopa säästää rahaa yhteiskunnalta kun mielenterveys pysyy kohdillaan.

 19. Ehkä juuri sitä ei ymmärretty, että meikit on sulle _harrastus_ ja työ. Toisaalta vaikka kyse olisikin pelkästä ehostautumiseen laitettavasta rahamäärästä, helpostihan tuollainen summa tulee kuussa täyteen, jos siihen lasketaan vaikka kampaajakulut, kaikki ihonhoitoon liittyvät tuotteet (hiustenhoito, vartalonhoito,…) ja uudet vaatteet tms.

  • Jep, yllättävän helposti Suomen hinnoilla tulee satanen tai enemmän täyteen helposti. Kampaajan keskihinta (värjäys+leikkaus) on varmaan 120e tienoilla, halvimmatkin ripsivärit maksavat melkein 20e, markettimeikeistäkin saa pulittaa 10-20e kappaleelta, lakkapullosta saman verran… Saati sitten jos sattuu omaamaan tosi vaikean ihon tai allergioita, jolloin pelkän ihonhoidon kustannukset voivat nousta taivaisiin. Elämä on valintoja ja erilaisia tilanteita, eipä siihen käy muiden puuttuminen 🙂

 20. Kauhea, kun tuli paha mieli sun puolesta, ja omastakin, kun kävin lukemassa. Kuinka voi aikuiset ihmiset olla noin kapeakatseisia ja ihan suoraab ilkeitä ja lapsellisia!!! Haluaisin näiltä tuomitsijoilta kysyä, että kuinka paljon laittavat rahaa siihen rotanmyrkkyyn kuukaudessa, jota keuhkoihinsa imevät, tai alkoholiin.

  Itse harvemmin puhun kenellekkään kosmetiikkaharrastuksestani, sen jälkeen kun huomasin, miten pinnallisena ja turhamaisena minua pidettiin sen perusteella. Ei minulla kylläkään opiskelijana noin paljon menekään, joskus muutamia kymppejä ja kun säästän niin seuraavassa kuussa taas parilla sadalla. Varmasti siinä vaiheessa kun olen töissä, tulen panostamaan enemmän, kuten kesällä kesätyöpalkastani tein. Aikuinen ihminen saa käyttää ylimääräisen rahansa kuten haluaa. Äiti joskus naureskelee, mutta ymmärtää, ja mies tietää ja ymmärtää, kun itselläänkin on rahaa vievä intohimo peleihin. Sen sijaan mulla ei mene rahaa lainkaan esim tupakkaan ja juhlimassa käyn muutaman kerran vuodessa. Niin kenen asia se on, mihin me ne OMAT rahamme käytetään. Jajos sen nyt jjoku asiaksee kokee, niin kuinka tollasesta voi suuttua! Katkeria ihmisiä 🙁 tsemppiä sulle 🙂

  • Kiitos tsempeistä <3 Mulle ei onneksi tullut paha mieli, ihan vaan epäusko. Ja tavallaan kävi jopa sääliksikin ilkeitä kommentoijia, joille elämä tuntuu olevan ihan liian vakava homma. Musta ihmisten pitäisi panostaa jopa enemmän omaan hyvinvointiin ja itseen kuin mitä nykyään tavataan tehdä. Se on nimittäin ihan vihonviimeinen paikka mistä säästää, se oma hyvinvointi ja ilo. Joillekin hyvinvointi tarkoittaa laadukasta ruokaa, toisille liikuntaa, jollekin taidetta ja neljännelle metsäkävelyä.

   Voi, kunpa koko maailma olisi täynnä niin ihania ihmisiä kuin täällä kommenttilaatikossa on! 🙂

  • Ehdottomasti samaa mieltä, mulle kosmetiikka ja ihonhoito on rentouttava harrastus ja taiteellinen intohimo, monet kummastelee, miten jaksan käyttää juhlameikkiin pari tuntia aikaa, kun minulle se pari tuntia on yleensä melkein paras kohta illasta, kun saan toteuttaa itseäni. Kaikki ei vaan kykene ymmärtämään, vaan pidetään turhamaisena ja rahan ja ajan tuhlauksena. 🙁

   Toivon ja oletan kuitenkin, että meitä ”ihania ihmisiä” on enemmän kuin katkeria. Ne katkerat ja ilkeät on vaan yleensä niitä kovaäänisimpiä. Hyvä ettet ottanut itseesi 😉

 21. No joo, kosmetiikkaharrastus on harrastus muiden joukossa.Itekkin rakastan kosmetiikkaa,mutta en lähtis mitään summia paljastelemaan mitä käytän.Tiedän,että ihmiset olis vihaisia,että onko oikein,että tuolla on yhtään mitään kivaa…(En ole töissä).
  Niin joo, mua mietityttää se,kun ostan halvalla netistä enkä siis tue kivijalkakauppoja,mutta mulla ei ole varaa maksaa niiden hintoja tai ainakaan normihintoja.Siis ei vaan ole rahaa ,niin kallista se on,kun rahaa on vähän.
  Saahan sitä omat rahat käyttää kuinka haluaa vai mitä!!Voisin tosiaan myös polttaa tupakkana rahani,mutta en polta!

  • Olen sitä mieltä, että kunhan kuuntelee itseään ja tekee parhaansa, ei muulla ole väliä 🙂 Muakin välillä surettaa, jos tilaan jotain ulkomailta kotimaisten kauppojen sijaan mutta nyt olen onneksi niin onnellisessa asemassa että lähestulkoon kaiken voin Suomesta ostaa. Ainakin sitten vähän aikaa säästäen, jos ei muuten. Moni tuskin myöskään tietää mitä kosmetiikka Suomessa maksaa, siitä saa helposti kolminumeroisen luvun kun alkaa katsomaan ihan perustarpeita ja jos yhtään ostaa edes keskihintaisia tuotteita.

 22. Mitäpä muuta voisi suomalaisilta odottaa kuin kateutta ja ilkeitä kommentteja tuollaisen otsikon jälkeen. Hieman provosoiva otsikko joo, mutta ennen kaikkea ajattelemattomat ja ilkeät kommentoijat. Minusta 300€ harrastuksiin kuukaudessa ei missään tapauksessa ole liikaa jos ja kun siihen omilla tuloilla on varaa. En ymmärrä, miksei meikkaamista ja kauneuteen liittyviä asioita voi mieltää yhtälailla harrastukseksi, kuin minkä tahansa muun ”perinteisemmänkin” harrastuksen. Kukaan tuskin kauhistelisi, jos joku kommentoisi hevosensa tallipaikan maksavan 500€ kuukaudessa. Vaikka iso raha se sekin on! Ja hevosharrastukseen nähden 300€ meikkeihin kuussa ei vielä todellakaan ole paljon.

  Suomalaiset ovat niin kovin kärkkäitä kommentoimaan varsinkin netissä anonyymisti ihmisten rahankäyttöä. Ei osata yhtään ajatella, että kukin saa käyttää rahansa juuri siten kuten haluaa. Joku käyttää sen baariin, alkoholiin ja tupakkaan, toinen vaatteisiin, kolmas ehkä johonkin urheiluharrastukseen ja neljäs sitten meikkeihin. Eikä mikään näistä ole sinänsä toistaan huonompi vaihtoehto (tai no terveyden kannalta ehkä baarit vs. urheiluharrastus asettelussa urheilu voittaa, mutta enivei 😉 ). vaan vain ja ainoastaan jokaisen oma valinta 🙂

  • Anonyymikommentointi on tosiaan sellaista, että välillä se karkaa käsistä. Facebook tuntuu myös aika anonyymiltä kanavalta, vaikka siellä ihmiset ovat oletettavasti ihan omilla nimillään (poislukien feikkiprofiilit, joita niitäkin löytyy aimo määrä). Olen kamala idealisti, mutta tahtoisin että asioista voitaisiin keskustella ilman turhia heittoja suuntaan tai toiseen: se taitaa olla ainoa kommunikoinnin muoto, joka kehittää ajattelua. Muuten se menee vain huuteluksi. Mun on vaikea käsittää, miksi joku kirjoittaa ilkeän kommentin kun voisi yhtä hyvin sanoa saman asian nätimmin tai kehittävämmin tai herättää keskustelua aiheesta. :/

 23. Niinkuin monessa aiemmassakin kommentissa on ollut puhetta, uskoisin negiskommenttien johtuvan pääasiassa kahdesta syystä; Meikkaaminen tosiaan mielletään hömpäksi eikä harrastukseksi ja toisekseen kuvitellaan muiden onnen, rahojen jne olevan jollain tavalla itseltä pois.

  Itselläni on lähipiirissä ihminen, joka on hirmuisen kateellinen kaikille muille tavaroista ja harrastuksista. Tällä ihmisellä olisi rahaa ja varaakin ostaa ja tehdä vaikka ja mitä, mutta hän on yksinkertaisesti liian pihi. Mua korpeaa suunnattomasti kuunnella valitusta siitä miten hänkin haluaisi sitä tätä ja tota, mutta kuitenkaan hän ei ole valmis niistä maksamaan. Mä ymmärrän kateellisuuden jollain tasolla, jos ne samat asiat ei ole mitenkään toisen saavutettavissa. Mutta kun kyse on tasan siitä priorisoinnista, niin ymmärrystä ei tasan riitä.

  Harrastuksista taasen.. Mä sisäistin itse vasta joskus vuosi sitten, että kosmetiikka on mulle harrastus. Sen jälkeen asiasta puhuminen muille on ollut huomattavasti helpompaa. Mä tosin puhun ihan suoraan kosmehömpästä, koska mun mielestä se on hömppää. Mut jos hömpästä tulee hyvä mieli niin se on hyvästä 🙂

  Ostelua yritän kuitenkin hillitä, ihan siitä syystä että asioita jää käyttämättä. Loppusyksyn ajattelin olla ostamatta mitään uutta (paitsi jos viikonloppuna messuilla tulee jotain jännää vastaan). Onneksi on äiti ja kaksi siskoa, joiden priorisointi rahankäytössä on erilainen, joten ylimääräinen kosmetiikka löytää käyttäjänsä helposti 🙂

  • On kyllä ikävää, jos lähipiirissä on tuollainen negatiivisesti suhtautuva ihminen. Joka siis muuten voi olla ihan mukava, mutta sitten jos tulee puhe tästä negatiivisuutta aiheuttavasta asiasta… Noh, sitten kenelläkään ei ole kivaa. Musta ihmisten pitäisi miettiä enemmän omia motiivejaan sen suhteen, mitkä asiat heitä ärsyttävät ja ennen kaikkea miksi. Avaisi monta solmua ja vaikuttaisi ehkä niihin reaktioihinkin, jotka tulevat nyt helposti tunnepohjaisina esille kanssakäymisen aikana. Oletko yrittänyt tuolta kaveriltasi kiertäen kysyä, miksi häntä hiertää muiden rahankäyttö niin kovin? Usein kysymys pysähdyttää ja saa toisen pohtimaan omia motiivejaan.

   Mä yritän vieläpä käyttää tätä kaikkea kosmetiikkaa suht tasaisesti ja vaihdella tuotteita. Kerta olen ne ostanut ja niihin tykästynyt, niin ne ansaitsevat myös huomiota. Jos eivät multa, niin sitten joltain toiselta käyttäjältä 🙂 Mäkin siis laitan surutta eteenpäin paljon tavaraa.

 24. Kateushan se ihmisten leukoja louskuttaa. Minusta kauneusblogin pitämiseen kuuluu juuri se, että bloggaaja joko itse ostaa tai saa tuotteita, joita sitten blogissaan esittelee ja arvioi. Olisipa aika tylsää seurata pidemmän päälle kauneusblogia, jossa ei koskaan esiteltäisi mitään uutuustuotteita. Ja kuten kaikki aiemmat kommentoijat ovat jo todenneet, on jokaisen asia mitä harrastaa ja mihin rahansa käyttää.

  En tiedä mikä on sinun tilanteesi, mutta oletan, että ainakin osalla kauneusblogien pitäjistä on perustettuna toiminimi, jonka kautta blogin talous pyörii. Tällöinhän bloggaaja saanee vähennettyä blogia varten tekemänsä ostokset tulonhankintakuluina tms? Tämä myös edesauttaa sitä, että pystyy esittelemään ja arvioimaan ainakin minun blogeissa kaipaamia uutuustuotteita.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  • Kateushan se taitaa olla joo :/ Harmittaa vaan, kun on niin yleistä varsinkin Suomessa ja kommenttibokseissa. Pitäisikö rahankäytöstä puhua enemmän vai mikä saisi tilanteen muuttumaan?

   Tosiaan, toiminimiratkaisu on yksi juttu jonka avulla voi saada jotain takaisin päinkin ostoksistaan. Harva bloggaaja suunnittelee verotustaan sen enempiä, vaikka aika paljon sitä kautta saisi myös hyödyttyä blogin pitämisestä ja tasapainotettua taloudellisia menoja. Mulla homma toimii toistaiseksi freelancer-pohjalta, mutta selvittelen koko ajan erilaisia vaihtoehtoja.

   Ihanaa syksyä myös sulle!

 25. Musta tuntuu, että etenkin Suomessa omaan ulkonäköönsä panostaminen on asia, josta ei saisi pitää hirveää meteliä saatika puhua siitä julkisesti ja verrata sitä harrastukseen! Jännä että se miten joku haluaa kanavoida rahankäyttönsä vetää täysin ventovieraille noin totaalisesti tunteisiin!

  Onneksi meidän kosmefriikkien legioona on sen verran suuri, ettei tämmöset meitä hetkauta 😉

 26. Amen!

  Piti ihan tämän takia käydä kirjanpidosta katsomassa ja viime kuussa kosmetiikkaan meni 161,05€. Se sisälsi LivBoxin, korostuspuuterin, suoravärituubin, rajauskynän, siveltimen, kulmakynän, primerin ja ripsivärin. Näistä kaksi oli korvaavia tuotteita loppuneen tilalle, kolme ostettu hieman ennakoiden kohta loppuvan tuotteen tilalle. Ihonhoitoa en näemmä ostanut ollenkaan. Sen lisäksi kävin kampaajalla ja sen kanssa kuukausisumma lähentelee 350 euroa. Jeppistä.

 27. Meikkaaminen itsessään saa täällä susirajalla aikaan silmien pyörittelyä kun sattuu olemaan duunariammatissa eikä kosmetologin työssä (vaikka koulutus siihenkin löytyy…) Saati sitten se, että siihen käyttää edes jokseenkin rahaa suosimalla selektiivisen puolen tuotteita. Mutta itseltäni irtoaa kyllä piakkoin avautuminen tästä ”etkö voi muka vaan olla oma itsesi” -ruikutuksesta. Iso peukku harrastamiselle! 🙂

 28. Tuo keskustelu oli ihan uskomatonta! En tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta lopulta tyydyin vaan olemaan totaalisen pöyristynyt. Kenelle se ihan oikeasti hei kuuluu, mihin aikuinen ihminen ylimääräiset rahansa käyttää? Kukaan ei tuomitse autoharrastajaa, matkustelijaa, ratsastajaa, urheilijaa tai musanörttiä siitä, että heidän harrastuksiinsa voi upota ihan mielettömiä määriä rahaa. Mutta heti kun satut tykkäämään huulipunista, olet hemmoteltu kakara, jolle isi antaa rahaa. EN VAAN YMMÄRRÄ. Ja siis vastaavanlaiset kommentit ovat mulle tuttuja ihan läipiiristä. ”Voisit säkin vähän miettiä, ihan turhiin juttuihin sä rahas laitat.”

  Ja kirsikkana kommentti luomista. Voi hyvänen aika.. :D:D

  • Joo, tuo luomikommentti mua nauratti aivan erityisesti!! 😀 Siihenpä vasta menisikin rahaa jos niitä lähtisin poistattamaan, ja herranjestas sehän olisi erittäin pinnallista ja tuomittavaa plastiikkakirurgiaa! Eli varmaan ojasta allikkoon hyppäisin, jos nyt paniikissa ryntäisin luomiani poistattamaan ;D

 29. Toinen käyttää saman rahan esim. alkoholiin tai ulkona syömiseen kuukaudessa, jotkut taas pistävät säästöön tai shoppaavat. Ainut josta itse noissa tapauksissa tuntisin morkkista, on se, että se menisi kurkusta alas ja käteen jäisi vielä kaupanpäälle krapulakin. 😀
  Luulen, että siinä on joillakin tosiaan kateudesta kyse, muu ei negatiivista vastaanottoa selitä.
  Itseasiassa keskustelin asiasta työkaverin kanssa tänään. Jos tuntee vihaa/kateutta/ärsytystä toisen shoppailusta, niin silloin tosiaan yrittää käsitellä sitä, miksi tuntee niin. Muiden onni/shoppailu kun ei tosiaan ole keneltäkään pois. 🙂 Jos oma rahatilanne ei riitä vastaavaan, niin silloin on usein se peiliin katsomisen paikka. Itsellä laina vie pari sataa ”extraa” joka kuukausi muiden menojen lisäksi, joten aina ei ole varaa ostaa uutta vaatetta tai mitä nyt sillä hetkellä kaipaakaan. Siksi se hetki, kun on saanut rahan kerättyä kokoon esim. reissua varten, maistuu ihan helvetin hyvältä. Ja toki antaa vähän potkua perseelle tavoitella niitä asioita, jotka mahdollistaisi jatkossakin niiden mukavien asioiden saamisen..

  Viime kuussa meikkeihin meni itselläkin ihan yllättävän paljon, kun hamstrasin Anastasian kulmavärejä, eikä sitä Urban Decaytakaan voinut täysin ohittaa, mutta eipä tarvitse hetkeen tehdä yhtä suuria hamstrauksia. 😀 Äkkiseltään laskeskelin, että noin 250e. Sanoisin, että ns. normikuukautena menee alle 100e.

  • Musta on myös ihan tervettä juuri tuo sun ajattelu, että katsoo peiliin jos rahat ei tunnu riittävän johonkin mitä haluaa. Joko sitä juttua ei oikeasti tarvitse, tai sitten täytyy säästää 🙂 Luottoa ja lainoja on joskus pakkotapauksissa hyödynnettävä (esim. huiman suuruiset eläinlääkärikulut tai sairausmenot), mutta mitään turhaa ei niillä kannata hankkia. Mulle on varsinkin nuorempana ollut tosi vaikea käsittää että jos haluaa tietynlaisen elämäntyylin, on myös tulopuolen vastattava sitä. Siksipä olenkin tehnyt töitä koko opiskeluajan, jotta voin mahdollistaa tiettyjen asioiden hankkimisen. Silloin kun en ole kyennyt töihin terveys- tai elämäntilanteen takia, olen elänyt sillä mitä olen saanut. Tavallaan köyhempi aika elämässä oli myös opettavaista, kun tuli jollain tavalla immuuniksi kulutukselle: en käynyt kaupungilla huvikseen pyörimässä, en ostanut hetken mielijohteesta vaatetta ja pakkasin aina eväät mukaan kaikkialle, ettei tarvitsisi ostaa kahvilasta kallista sämpylää. Toki tuollainen ajatustapa ei ehkä talouden pyörimisen kannalta ole pidemmän päälle kovin ideaali, mutta sai miettimään omia valintoja tarkemmin ja panostamaan aineettomiin asioihin 🙂

 30. en ole lukenut noita kommentteja, joten ihan mutulla heittelen 😀 itse tavallaan ymmärrän, että jos on oikeasti rahasta tiukkaa, niin voi tuntua pahalta lukea, että joku käyttää vähävaraiselle isolta tuntuvan summan asiaan, jota ei itse välttämättä miellä oikeaksi harrastukseksi. silti tietenkin typerää tulla kommentoimaan rumasti. mielestäni myös on typerää tuollaisesta loppupeleissä aika kohtuullisesta summasta nostaa älämölö. mielestäni tuloerojen kasvu on ilmiö, josta pitäisi puhua ihan vakavasti eikä heti alkaa heittää kateuskorttia pöytään, mutta ei tässä todellakaan olla vielä ilmiön ytimessä. ehkä tämä vain symboloi sitä monille. mutta joo, harrastuksia saa ja pitää olla, eikä todellakaan tarvitse sellaisia tekoja selitellä muille. kiva haastattelu ja kiva blogi kaikenkaikkiaan! 🙂

  • Joo, tuloeroista pitäisi ehdottomasti puhua enemmän. Ja myös siitä, että miten tällaisella osa-aikatyöläisopiskelijalla voi priorisoinnin vuoksi olla ylipäänsä tuollainen summa laittaa meikkeihin. Koska sitähän se on, priorisointia. Vaikka moni veteli aikamoisia johtopäätöksiä kulutuksestani ja perhetaustastani, myös mä olen kokenut vähävaraisen elämää. Termiä ”köyhä” en oikein haluaisi käyttää, kun mulle köyhyys on sitä ettei ole kattoa pään päällä tai mitään tuloja. Mulla sentään on koko ajan ollut asunto ja rahat on riittäneet laskuihin ja myös (ei-niin-ravintorikkaaseen) ruokaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework