Minä olen #tyttöjenpuolella – ole sinäkin!

Tiesittekö, että tänään on Tyttöjen päivä? Minulle lokakuu näyttäytyy ensisijaisesti rintasyöpätietoisuuden kampanjointina, mutta Planin juhlistama Tyttöjen päivä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kyseessä on kansainvälinen päivä, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tyttölasten tilanteesta ympäri maailman. Ihanteellistahan toki olisi, että tyttöjen, poikien, lasten, seksuaalivähemmistöjen jne. päiviä ei tarvittaisi, vaan kaikki olisivat tasa-arvoisia ihan joka ikinen päivä. Valitettavasti etenkin tyttöjen kohdalla tasa-arvo ei missään nimessä toteudu maailmanlaajuisesti. Tänään ollaan #tyttöjenpuolella, ja se on hyvä juttu!

tyttojen_paiva_tyttojen_puolella_plan_mnl2

Tyttöjen puolella – lapsiäitiyttä vastaan

Tänä vuonna Tyttöjen päivänä Plan kampanjoi lapsiäitiyttä vastaan. Meille on itsestäänselvää Suomessa, että jokaisella on oikeus päättää siitä milloin tulee äidiksi ja kenen kanssa lapsen saa, mutta maailmalla lapsiäitiys on edelleen surullisen yleistä. Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi. Se on yhtä kuin 5 500 tyttöä päivässä.

Lapsiäidiksi johtavat usein liian varhainen avioliitto, puutteelliset tiedot ehkäisystä sekä hyväksikäyttö ja väkivalta. Nämä kaikki eivät välttämättä esiinny yhdessä, vaan konfliktit ja katastrofit voivat heittää myös tytön vakaan ja turvallisen tulevaisuuden menemään. Turvattomat olot lisäävät raiskauksia ja siten myös lapsiraskauksia.

Alle 15-vuotiaan tytön keho ei ole valmis raskauteen ja synnytykseen varsinkaan, jos odotusaika ja synnytys vietetään köyhissä ja kaikin puolin puutteellisissa oloissa. Vaikka lapsiäidit ja vauvat selviäisivät synnytyksestä, nuoret synnyttäjät kärsivät usein vakavista terveysongelmista, kuten repeämistä. Samalla he menettävät lapsuutensa ja jäävät usein vaille koulutusta ja valinnanvaraa tulevaisuutensa suhteen.

tyttojen_paiva_tyttojen_puolella_plan_mnl

Plan auttaa lapsiäitejä ja yhteisöä

Mitä Plan sitten tekee lapsiäitiyden estämiseksi ja tyttöjen mahdollisuuksien parantamiseksi? No, paljon. Plan työskentelee pitkäaikaisesti erilaisissa yhteisöissä ja tukee siellä tasa-arvoista suhtautumista. Ruohonjuuritasolla tähän kuuluu esimerkiksi seksuaalivalistus kouluissa, turvallisten käymälätilojen rakentaminen ja neuvolapalveluiden saatavuuden parantaminen. Tähän kuuluu muuten valistus myös pojille, sillä yhtä lailla he hyötyvät valistuksesta ja paremmista tiedoista seksuaalisuuden, raskauden ja terveyden suhteen. Ylemmällä tasolla Plan pyrkii vaikuttamaan paitsi lainsäädäntöön myös kulttuurisiin käytäntöihin ja perinteisiin, jotka ovat haitallisia lapsille.

Vaikka ajatus lapsiavioliitoista ja lapsiäitiydestä saattaa tuntua kaukaiselta, meillä jokaisella on mahdollisuus omien resurssien puitteissa tukea Planin tekemää työtä ja olla #tyttöjenpuolella. Planin sivuilla voi perustaa oman keräyksen, tehdä kertalahjoituksen, ryhtyä kuukausilahjoittajaksi tai tukea omaa kummilasta. Mitäpä, jos seuraavien synttärikemujen aikaan perustaisikin keräyksen, jonne vieraat voisivat antaa lahjarahat?

tyttojen_paiva_tyttojen_puolella_plan_mnl3

#tyttöjenpuolella – pinkittäen tietoisuus paremmaksi

Sosiaalisessa mediassa Tyttöjen päivä tulee näkymään häshtägillä #tyttöjenpuolella. Tapahtumakalenterista selviää, mitä kaikkea omalla paikkakunnalla Tyttöjen päivän aikana tapahtuu. Meillä Helsingissä on mukana monia julkkiksia ja tapahtumista löytyy kaikkea keskustelutilaisuudesta kauppakeskuksien pinkitykseen, mutta haluaisin nostaa esille myös entisen kotikaupunkini Tampereen tapahtumia.

Plan Tampereen suurin tapahtuma on Koskikeskuksen pop-up-tanssiesitys, joka alkaa kello 17. Samalla Sokos Hotel Ilves vaihtaa värinsä pinkkiin, mikä on ihana juttu: Ilveksen valot leimaavat Tampereen katukuvaa voimakkaasti ja niiden kautta tietoisuutta saa levitettyä pitkälle. Tyttöjen päivänä myös suuri määrä kahviloita osallistuu leivoskampanjaan, jonka tuotoista osa lahjoitetaan Planille. Mukana on muun muassa Branderin ja Aitoleivän kahviloita sekä suosikkini Stockmannin kupeesta, sympaattinen Tampereen Paahtimon Taikapapu (järkyn hyvää lattea, by the way!).

Tampereen Planin kamppikseen kuuluu myös pinkitys, joka kannustaa ottamaan kuvan pinkistä asiasta ja postaamaan sen instaan häshtägeillä #plantampere ja #unwomentampere. Ihan superhelppo tapa lisätä tietoisuutta tämä pinkitys, jos rahatilanne ei juuri nyt anna periksi lahjoittaa kahisevaa.

Lahjoita 20 euroa lähettämällä tekstiviesti PLAN20 numeroon 16499 tai tee lahjoitus suoraan Planin pankkitilille Nordea IBAN FI90 1279 3000 513156.

Meinaatko pinkittää tänään? Lahjoitatko säännöllisesti hyväntekeväisyyteen?

 

Kuvat: Plan. Plan Tampere pyysi minua yhteistyöhön ja suostuin, mutta maksettu juttu tämä ei ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework