Mikä ihmeen Tokalon?

tokalon_historia_kosmetiikka_mnl

Olen aiemmin kertonut hassusta tavastani ottaa selvää omituisista ja kiinnostavista asioista. Tällaisia outoja, kosmetiikkaan liittyviä asioita tulee vastaan etenkin työni kautta, sillä siihen kuuluu myös brändikuvausten rakentaminen eri kosmetiikkamerkeille. Minun siis pitää ottaa selvää merkin taustasta, tuotevalikoimasta ja avainarvoista joita yritys haluaa brändissään korostaa. Kuvausten tekeminen on mielettömän kiinnostavaa ja välillä innostun selvittämään kosmetiikkamerkkien historiaa hieman liiankin tarkkaan. Tykkään salapoliisityöstä, jota taustojen selvittäminen välillä vaatii: ei nimittäin ole kiveen kirjoitettu, että 2010-luvulla jokaisella kosmetiikkabrändillä olisi esimerkiksi nettisivut saati tarjolla selkeää infoa merkin alkuperästä.

Tähän mennessä yksi vaativimmista kuvauksista on ollut Tokalon-merkin kuvaus. Merkki on ollut olemassa ainakin 1900-luvun alusta, mutta sillä ei ole nettisivuja tai vastaavaa informaation lähdettä. Sveitsiläisen Tokalonin tavaramerkki kuuluu nykyään Cooper Cosmeticsin alaisuuteen ja heillä on vain kuvista koostuva nettisivu, josta löytyy esimerkiksi Tokalonin vanhoja mainoskuvia. Se harva teksti mitä sivuilta löytyy, kertoo ympäripyöreästi yrityksestä yleensä eikä Tokaloniin tarjota muuta tarttumapintaa kuin tuotekuvia. Tokalonin tuotteita siis selvästi valmistetaan yhä ja yritys on voimissaan, ja keskustelufoorumien kautta löysin tiedon että ainakin 60-luvulla Tokalonia on myyty laajalti myös Suomessa. Moni nimittäin kertoi muistavansa ”Tokalon-tuoksun”, eli tuotteissa on ilmeisen mieleenpainuva haju. Lisäksi Ebayssa ja netin vintage-sivuilla on myynnissä Tokalonin vanhoja mainoksia ja puuteripurkkeja, jotka kaiketi ovat ihan haluttua kamaa!

Viimein löysin Tokalon-maininnan Amazonista, historiallisesta kirjajulkaisusta nimeltä The Cosmetics Baron You’ve Never Heard Of: E. Virgil Neal And Tokalon. Kirjan on kirjoittanut historoitsija Mary Schaeffer Conroy ja se on verrattain uusi, sillä toinen painos on ilmestynyt vuonna 2012. Kirjaa en sentään lähtenyt tilaamaan (vaikka mieli teki), mutta jo synopsis paljasti paljon Tokalonin alkuvuosista. Tokalonin takana on itse asiassa todella värikäs ja jännittävä tarina, joka kietoutuu yrityksen perustajan E. Virgil Nealin ympärille!

Neal oli amerikkalainen bisnesmies, hypnotisoija ja pankkiiri joka pakeni hallituksen epäilyjä hypnoosihuijauksista ja väärennetyistä terveystuotteista Ranskaan 1900-luvun alussa. Jopa FBI oli Nealin kimpussa. Toisen maailmansodan aikana E. Virgil Nealia vainosivat paitsi maanpetturuussyytteet, myös ensimmäisen ja toisen vaimon mystiset katoamiset. Lisäksi hänen isyytensä Xen-poikaan kyseenalaistettiin. Xen palveli toisessa maailmansodassa ja samaan aikaan Nealia syytettiin natsisympatioista, joka oli aikamoinen kontrasti siihen aikaan. Tämän kaiken keskellä Neal onnistui perustamaan Tokalonin Sveitsiin, nostamaan sen yhdeksi Euroopan merkittävimmistä kosmetiikkavalmistajista ja hankkiutumaan kolmannen kerran naimisiin. Joidenkin mielestä Neal oli huijari ja petturi, kun taas toiset ylistävät hänen bisnesvainuaan. Niin tai näin, E. Virgil Neal jätti maailmalle perinnöksi Tokalonin – yhä toiminnassa olevan kauneusalan yrityksen.

Tokalon on siis saanut alkunsa aika skandaalinkäryisissä olosuhteissa ja Nealin elämään liittyy paljon spekulointia, arvoituksia ja mysteereitä. Yhdestä kirjatiivistelmästä olin myös saavinani käsityksen, että E. Virgil Nealilla oli näppinsä pelissä myös Elizabeth Ardenin ja Helena Rubinsteinin muotoutumisessa tunnetuiksi kosmetiikkabrändeiksi. Näille väitteille en löytänyt vahvistusta, mutta kirjan lukemalla varmasti selviäisi millä pohjalla nuo huhut ovat.

Kosmetiikkamaailman taustalla voi siis olla vaikka mitä jännittäviä tarinoita, kun jaksaa hieman perehtyä ja kaivella syvemmältä. Mua kiehtovat tällaiset mysteerit ja vanhat jutut aivan älyttömästi, siksi uppouduin useammaksi tunniksi Tokalonin taustojen selvittelyyn. On sanomattakin selvää, että osa kavereista pitää tätä tapaani hieman outona 😀

 

Onko Tokalon sinulle tuttu merkki? Ovatko vanhat mysteerit kiinnostavia vai tylsiä?

 

Comments

 1. Tokalon oli myynnissä Suomessa ainakin 1970-1980 lukujen taitteessa. Merkin kasvovoiteita tuli käytettyä silloin nuorena tyttösenä. Muita tuotteita en heiltä muista noiden voiteiden lisäksi. Meikistäni vastasi silloin mm. Margaret Astor. Mitäköhän tälle merkille kuuluu..

  • Loistavaa, kiva saada hieman lisäinfoa! Margaret Astor on mulle ihan tuntematon myös. Aika monia kosmetiikkamerkkejä on tosiaan sulautettu toisiinsa ja osaksi isompia brändejä, joten on ihmeellistä että Tokalon on selvinnyt näihin päiviin asti.

  • Loistavaa! 😀 Eli siis meikkivoiteet kuuluivat laajemminkin valikoimaan. Tokalonin sivuilla on liuta muita tuotekuvia myös, mutta myynnissä olen nähnyt vain murto-osan niistä.

 2. ”En ole koskaan kuullutkaan, saako sitä Suomesta ollenkaan..?” 😀 Mutta tosi mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä 🙂

 3. Tokalon on nimenä tuttu, olen nähnyt mainoksia vanhoissa lehdissä. Luulin, että merkkiä ei ole enää olemassa, mutta huomasin, että elevenistä saa Tokalonia!

  • Tämä onkin aika perinteikäs brändi! 🙂

 4. Äitini kaipaa yhä tätä voidetta, muistan sen ihanan tuoksun lapsuudestani. Äiti laittoi voidetta aina kun lähdettiin kyläilemään, on nyt lähes 84 vuotias. Päätettiin siskojen kanssa yllättää äiti tällä tuotteella!

 5. Myös minun äitini käytti Tokalonia jo 1950- ja -60 -luvulla. Hänellä on yhä, 86-vuotiaana erittäin hyvä iho. Itse ostin Tokalon normaalin ja kuivan ihon päivävoiteen. En ole ikinä kokeillut yhtä tehokasta ja hyvää voidetta. Se on ravitseva, mutta samalla erittäin imeytyvä, ja loistavan hyvä meikin alla.

 6. Äitini käytti tokalonin kosteusvoidetta ja sitä kautta myös itsekin nuorena tyttönä olen 57v rupesin etsimään tietoa kun jostain sain nenääni sen tuoksun se oli minulle äidin tuoksu

 7. Muistan että isosiskoni käytti Tokalonia ja saattoi olla muitakin sen tuotteita…Minä aina pikkutyttönä ”kokeilin” hänen meikkejään, myös voidetta, mutta jäin kiinni huulipunan käytöstä (kirjoitin sillä)…

 8. Äiteni 60- luvuvun voide. Tullu mieleen, et olikohan se erä sen ajan ns ruusufinninnisalva, jonka mm Rozazol nyk korvaa!😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework