Mihin käyttää eteerisiä öljyjä?

Suosikkeihini eteerisistä öljyistä lukeutuvat Frantsilan laventeli* ja mandariini*, jotka ovat myös mahtava yhdistelmä.

Teksti sisältää mainoslinkkejä*

Eteeriset öljyt ovat olleet minulle aina sokea piste, sillä en ole oikein osannut käyttää niitä. Ainut käyttötapa minkä ennestään tiesin, oli öljyn lisääminen tuoksulyhtyyn – aika ysäriä, eikö? Huonetuoksut eivät kuitenkaan ole ihan mun juttu, olenhan pyrkinyt esimerkiksi pyykeissä ja kodin puhdistusaineissa tuoksuttomuuteen tai vähätuoksuisuuteen.

Halusin kuitenkin PR-näytteinä kertyneet eteeriset öljyt jotenkin käyttöön ja otin selvää, mihin kaikkeen niitä voisi lisätä. Nyt olen löytänyt arkeeni ne omat tavat käyttää öljyjä, eikä öljypurkkien tarvitse enää pölyttyä laatikossa!

Pyykkietikka – ekotrendikäs raikastaja

Olen käyttänyt marseillesaippuaa pyykinpesuun jo vuoden ajan, joten oli luonnollista kokeilla ensimmäisenä tee-se-itse-versiota pyykkietikasta. Etikkaa on iät ja ajat käytetty pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin, sillä se poistaa vaatteista hajuja ja tuo niihin raikkaan fiiliksen, sellaisen mitä yleensä huuhteluaineilla tavoitellaan. Pyykkietikka on yksinkertaistettuna etikkaa, johon on lisätty jokin tuoksu – minun tapauksessani eteerisen öljyn tuoksu.

Toistaiseksi en ole tehnyt pyykkietikkaa valmiiksi pulloon, vaan laitan koneen huuhteluainelokeroon tavallista etikkaa noin puoliväliin ja lisään 3-6 tippaa eteeristä öljyä sekaan. Laventelia laitan lakanoihin, mandariinia ja appelsiinia vaatepyykkiin ja FLOW Kosmetiikan Love Potion -sekoitusta pyyhkeisiin. Pyykkietikka toimii ja raikastaa pyykin hyvin, ja huuhteluainemaisen tuoksun saa sovitettuna itselle tarpeeksi mietona ja luonnollisena.

Eteerisiä öljyjä käyttääkseen ei tarvitse olla vannoutunut ekofanaatikko. Frantsilan eteeristen öljyjen valikoima löytyy täältä.*

Vartalovoide DIY-tyypeille

Vaikka en ole kovin kiinnostunut valmistamaan kosmetiikkaa itse, tykkään ajatuksesta tehdä esimerkiksi vartalotuotteita omilla tuoksuilla. Helpoin tapa tehdä kuivan ihon vartalovoide on käyttää puhdasta karitevoita (tunnetaan myös shea-voina), johon lisätään haluttu määrä eteeristä öljyä tuoksuksi. Karitevoi vatkataan sähkövatkaimella kulhossa vaahtomaiseksi, jotta siitä tulee notkeaa ja eteerinen öljy sekoittuu mukaan. Tämän jälkeen karitevoin voi pakata haluamaansa purkkiin. Kasvivoin ja -öljyn kanssa kannattaa pitää huoli välineiden puhtaudesta ja ennen kaikkea kuivuudesta: yksikin tippa vettä voi saada voiteen pilaantumaan nopeasti!

Puhdasta karitevoita saa esimerkiksi Flow Kosmetiikalta. 150 millilitran pakkaus on nyt Hyvinvoinnin Tavaratalossa tarjouksessa 12€.*

Tuoksuöljy – luonnollinen hajuvesi

Frantsilalla on ihana Apotheracy-konsepti, joka mahdollistaa oman hajuveden teon käyttämällä erilaisia eteerisiä öljyjä. Tuoksuöljy valmistetaan jojobaöljy-pohjaan ja siinä huomioidaan alkutuoksu, sydäntuoksu ja pohjatuoksu sekä tietysti erilaisten yrttien ja eteeristen öljyjen vaikutukset esimerkiksi mielialaan. Lisää tuoksuöljyn valmistamisesta voi lukea esimerkiksi TRE-kaupan sivuilta.

Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta oman tuoksusekoituksen tekoa kotona. Vaikka eteerisiä öljyjä olisi saatavilla vain muutama, takaan että niistä saa vaikka minkälaisia yhdistelmiä tehtyä. Aiemmin keväällä olin Frantsilan tuoksutyöpajassa, jossa valmistettiin oma tuoksu ja vaikka kaikilla osallistujilla oli täsmälleen samat ainesosat käytössä, tuloksena oli silti hyvin erilaisia tuoksumaailmoja. 10 millilitran pulloon käytettiin muistaakseni 10-12 tippaa öljyä.

Öljyyn perustuvan tuoksun kesto iholla ei ole yhtä hyvä kuin perinteisillä hajuvesillä, mutta mietoutensa ansiosta se sopii myös heille, jotka eivät välitä tavanomaisen hajuveden tuomasta fiiliksestä. Omaa tuoksuöljyäni olen tykännyt käyttää etenkin kesällä, kun perinteiset hajuvedet tuntuvat liian vahvoilta.

Käytätkö eteerisiä öljyjä? Miten ja missä?

Tekstissä esiintyvät tuotteet saatu PR-näytteinä.

Comments

  1. Käytän eteeristä öljyä vessan raikastamiseen. 2-3 tippaa vessapaperihylsyn sisään riittää. Siinä telineessä kun se pyörii, niin tuoksuu riittävästi. Käsivoidetta minulla on täytettävissä pumppupulloissa joka huoneessa, kun kädet on niin kuivat ja se on aina tuoksuton Aisti (ex-Erioil). Laitan muutaman tipan öljyä vessan pumppariin. Tällä hetkellä se on Green Tea, koska en siedä voimakkaita tuoksuja.

    • Ei vitsit, miten hyvä idea! Mietin kanssa, että voisiko vessaan laittaa vaikka suihkun ajaksi pienen kupillisen vettä ja siihen vähän öljyä. Suihkun höyrytessä tuoksu sitten leviäisi kaikkialle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework