Meikkaamisesta ja kosmetiikasta harrastuksena

Meikkaaminen ja kosmetiikkatuotteiden kuluttaminen herättää varmaan jokaisessa naisessa jonkinmoisen mielipiteen. Myös miehillä tuntuu olevan paljon mielipiteitä meikkaamisesta ja ehostamisesta, vaikka omaa kosketuspintaa aiheeseen harvemmin löytyy. Monella ihmisellä tuntuu olevan oletus, että meikkaaminen on jotain mitä nainen tekee miellyttääkseen miestä tai jopa toisia naisia, ”näyttääkseen ihmiseltä”. Petra avasi juuri blogissaan loistavin sanankääntein keskivertokäyttäjän kulutustottumuksia ja kosmetiikkabloggaajana huomasin kuuluvani sinne aivan toiseen äärilaitaan. Taidettiin josssain vaiheessa kupsahtaa vähän laidan ylikin. Ei tarvitse heittää pelastusrengasta, olen ihan tyytyväinen purkkimeressä ajelehtimiseen. Petran tekstistä tuli myös ilmi syy, jonka vuoksi moni LivBoxin tilaaja (luvut perustuvat siis tilaajakyselyyn) meikkaa. Tämä syy on se, että meikkaaja toivoo peittävänsä ihonsa virheitä.

Minulle meikkaus on kuitenkin jotain aivan muuta: se on ennen kaikkea harrastus. Tätä on monen ollut vaikea käsittää ja olenkin saanut enemmän ymmärrystä, kun olen sanonut kauneusblogini olevan harrastukseni tai meikkaavani joskus hupimielessä muita. Ne voivat ulkopuolisten mielestä olla luettavissa harrastuksiksi. Meikkaaminen on minulle kuitenkin itsessään harrastus, sillä meikkaan itseäni vaikken ottaisi lopputuloksesta yhtään ainoaa kuvaa blogiin tai vaikka en olisi menossa mihinkään. Meikkaaminen suo minulle oman pienen hetken ja mahdollisesti flow-tilan, joka rentouttaa ja saa minut hetkeksi unohtamaan kaiken muun paitsi meikkisiveltimien sipaisut. Meikatessa saan toteuttaa taiteellista puoltani yhdistelemällä värejä ja luomalla kasvoilleni päivän mittaisen taideteoksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meikki ei siis minulle ole niin yksiulotteista, että pyrkisin sillä vain häivyttelemään kasvojen virheitä ja tasoittamaan ihoa, vaan sillä voi olla aivan valtava vaikutus pääni sisäiseen fiilikseen. Parhaimmillaan meikattuani olen täydellisen tyytyväinen itseeni ja tämä tunne heijastuu vahvasti koko päivään. Pelkästään hyvin tehty ja minulle sopiva meikki ei tunnu kaunistavan minua, vaan se tunne jonka meikkaamisen kautta saavutan: meikkaushetki on kuin meditaatiotuokio heti aamusta, minun omaa aikaani ja tilaani. Sen koettuani olen iloisempi, hymyilevämpi ja siten kauniimpi paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti.

Kuten kaikissa harrastuksissa, myös meikkaamisessa houkuttavat alan uudet innovaatiot ja tuotteet, suosikkituotemerkin julkaisema erikoiskokoelma ja muiden harrastajien välineet. Suorastaan janoan kokeilla erilaisia luomivärikoostumuksia ja tutustua ripsariin ripsarin perään, vaikkei minulla olisikaan suoranaista tarvetta ostaa mitään uutta. Haluan vertailla, kokeilla ja omistaa. Kaunis puuterirasia voi tuoda minulle iloa vuoksiksi, vaikka siihen käyttämäni rahasumma on normaalikuluttajan mielestä posketon. Mutta kun tämä on Guerlainin limited edition -kokoelmasta…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harrastukseeni ja siihen liittyvään kulutuskäyttäytymiseen (kuten mihin tahansa muuhun harrastamiseen) vaikuttavat monet seikat kuten eettisyys, ympäristöystävällisyys, taloustilanne ja hinta-laatusuhde, ja näiden syiden vuoksi ostan tuotteita harkintaa käyttäen. Kosmetiikkaostosten teko ei ole minulle pakkomielle, enkä ota pikavippiä toisensa jälkeen kattaakseni kuluni. Kumma kyllä joudun selittämään velkojani tai velattomuuttani nimenomaan kosmetiikkaostosten yhteydessä, mutta harva vaatii samanlaista selontekoa harrastelijavalokuvaajalta tai ratsastajalta. Olen aika varma, että periaatteessa valokuvaaja voisi harrastaa ihan hyvin perusmallin rungolla, mutta rakkaus lajiin ajaa hakemaan yhä parempia välineitä ja sitä kautta enemmän onnistumisia ja mielihyvää harrastuksesta. Miksi tämä on niin vaikeaa käsittää meikkauksen ollessa kyseessä? Meikkaus voi olla harrastus muiden joukossa, sen ei tarvitse olla pelkkää sosiaalisten tilanteiden luomaa pakkopullaa.

Korostan vielä lopuksi, ettei tarkoitukseni ole mitenkään mitätöidä niitä ihmisiä jotka käyttävät kosmetiikkaan minimaalisen vähän rahaa ja kokevat silti siitä iloa joko harrastuksena tai arkea muuten vain ilostuttavana asiana. Nämä ihmiset ovat yhtä lailla kosmetiikkaharrastajia, he vain valitsevat harrastamisen suhteen eri välineet mutta harrastavat silti samalla innolla ja ilolla. Toisilla on harrastuksensa suhteen korkealentoisia tavoitteita, kun taas toisille riittää kohtuukulutus: tämä pätee niin salilla kuin meikkipeilin edessäkin.

 

Nyt haluaisin kuulla lukijoilta, miksi juuri sinä meikkaat tai mitä ajattelet meikkaamisesta ylipäänsä? Onko ajatus harrastuksesta täysin absurdi suhteessa kosmetiikkaan? Saako meikkeihin kuluttaa rahaa?

 

Comments

 1. Täysin samaa mieltä! Omistan poskettoman määrän meikkejä, joihin olen tuhlannut epäilemättä tuhansia. Meikkaaminen on kuitenkin rakas harrastus, ja meikkaan ainakin kerran viikossa myös ystäviä tai tuttujani. Itse meikkaan usein ihan vain kotonakin ollessani, sillä pidän fiiliksestä jonka saan meikatessa. Haen inspiraatiota ja tutoriaaleja netistä ja kokeilen lapsen riemulla uusia värejä ja rajauksien tai kulmakarvojen muotoja. Siinä missä saan iloa uudesta kyykkyennätyksestä, saan myös onnistuneesta meikkauksesta 🙂

  • Kivaa, että koit samaistuvasi tekstiin! Meikkaus tosiaan on mullekin jonkinlainen luovuuden jatke ja siitä tulee yksinkertaisesti hyvä fiilis. Vielä kun tekee hyvillä välineillä ja pigmenttisillä tuotteilla, ei epäonnistumisesta voi syyttää kuin omaa kädenjälkeään (tai kuun asentoa ;)).

   Meikkaaminen on myös periaatteessa aika helppo harrastus siinä mielessä, että sitä voi tehdä oikeastaan missä vain kunhan on peili ja valoa. Kertakustannus yhdelle meikille on myös aika alhainen, vaikka välineiden hankintakulut voivat nousta aika suuriksi.

 2. Hieno kirjoitus!

  Kyllä mullekin kosmetiikka on nimenomaan harrastus. Itse tykkään toki myös meikkaamisesta, mutta olen tässä ehkä asteen oudompi, koska minua kiehtoo nimenomaan ihonhoito ja (tuoksut). Saan päivittäisistä ihonhoitohetkistäni pitkän kaavan mukaan samanlaista rentoutumista kuin sinä saat meikkaamisesta. Jaksan vaahdota niistä myös ystävilleni, niiden koostumuksista, tuoksuista jne. Mahtavampaa vielä on huomata, että näiden puolien lisäksi jotkin tuotteet todella toimivat. Löysin jokin aika sitten elämässäni ensimmäisen todella paksun voiteen, joka koostumuksestaan huolimatta levittyy täydellisesti iholle ja sopii myös meikin alle. Tietenkin myös kosteuttaa hyvin. Olen tottunut käyttämään tuon kaltaisia voiteita vain öisin, mutta tuo toimii myös päivällä. Olen asiasta vieläkin ihan fiiliksissä. 😀 Mä en usko, että kovin moni ymmärtää. Huomaan myös tämän harrastukseni ja innostukseni, kun tapaa toisen ihmisen, jota kiinnostaa ihonhoito. Juttutuokiot venyvät äkkiä tuntien mittaisiksi, kun vertailemme tuotteita, mitä olemme käyttäneet, tai puhumme niiden vaikutuksista tai koostumuksista…

  • Ymmärrän kyllä ihonhoitoinnostuksenkin, vaikka mulle enemmän meikkaus onkin se juttu varsinkin blogissa 🙂 Mutta ah sitä iloa ja intoa, kun löytää vihdoin iholleen sopivan kasvoveden tai voiteen tai kun huomaa, että jonkun tuotteen käytöstä on ihan oikeasti apua. Sitä ei moni sellainen iloitse, joka käyttää samaa rasvaa päivät ja vuodet pääksytysten. Itsekin olin tosiaan nuorempana atooppisen ihon takia yhden voiteen loukussa, mutta nyt blogin kautta olen päässyt tutustumaan mahtavaan määrään ihonhoitotuotteita ja todennut, että kyllä munkin iholle voi sopia moni voide 🙂

   Ja ah, tuo sielunsiskon kanssa keskustelu. Ihan mahtavaa. Parasta on, jos pääsee toisen meikkikätköille hipeltämään ja puhumaan ja vertailemaan.

 3. Mielenkiintoista pohdintaa! On kyllä jännä, miten aina vaan sitkeästi kosmetiikkaan käytettyä rahaa pidetään joidenkin mielestä turhana vaikka moni syytää trendiharrastuksiin moninkertaisesti tuon rahasumman. Mä luulin, että asenteet muuttuvat niin hitaasti, että menee vielä muutama sukupolvi ennen kuin kosmetiikkaharrastus otetaan ”vakavasti” suuren yleisön silmissä.
  Onneksi on löytynyt samanhenkistä porukkaa, jossa voi vaahdota rauhassa kosmejuttuja, mulla ainakin suurin osa kaveripiiristä koostuu niistä tavismeikkaajista, joita ei erityisemmin kiinnosta kosmetiikka…tyyliin ostetaan yksi ripsiväri ja käytetään se loppuun, oli hyvä tai huono. Eikä siinäkään mitään pahaa ole, mutta silti on kiva höpistä meikkijuttuja samanhenkisten kanssa:)

  • Onhan kosmetiikassa vähän sekin juttu, että se mielletään ennen kaikkea naisten jutuksi. Siksi jo puolta väestöstä ei voisi lähtökohtaisesti kiinnostaa tippaakaan koko kauneudenhoito saati meikkaaminen, joten aika helposti siitä saa vähätteleviä kommentteja. Meikkaus kun on usealle nyt vaan vähän sellasta puuhastelua, vaikka alalla pyörii ihan miljardibisnes.

   Kosmekaverit on kyllä parasta! <3 Ihan mahtavaa, kun joku kerrankin ymmärtää hehkutuksen vaikka jostain kynsilakkasävystä tai luomivärinpohjustajasta 🙂 Eikä tarvitse yhtään häpeillä kuluvan rahan tai kaman määrää, jollain on aina enemmän. Ja kosmekavereiden kanssa vaihtarit ja diilaukset on arkipäivää.

 4. Täälläkin yksi meikkaamista rakastava. Koen kosmetiikan yhtenä harrastuksenani. Meikkaan koska rakastan sitä. Toki välillä meikkaaminen on myös sitä, että joutuu peittämään niin sanottuja virheitä. Mutta 99 prosenttia ajasta meikkaan koska haluan kokeilla uusia juttuja ja koska meikkaaminen saa minut hyvälle tuulelle. Meikki kasvoilla saa oloni jotenkin ryhdikkäämmäksi ja freesiksi.

  Toki rahaa kuluu kun on koko ajan ostamassa uutta kosmetiikkaa. Mutta yhtälailla sitä kuluu myös esimerkiksi juoksijoilla. Kosmetiikkani valtaa alaa kaapeista ja mieheni juoksukengät valtaa alaa eteisen kenkähyllystä 🙂 Harvassa on ne harrastukset, jotka eivät maksa mitään.

  • Meikin avulla tosiaan saavuttaa sen fressin olon! Vaikka kyse olisi ihan vaan ohuesta BB-voiteesta ja kulmien muotoilusta 🙂

   Jep, kyllä munkin miehellä kuluisi rahaa liikuntaharrastukseen ellei sattumalta tekisi sitä työkseen. Siihenkin tarvitsee välineitä jos sun minkämoista ja kulutus on tosiaan aika kovatahtista, eli en tosiaan yhtään ihmettele jos eteisessä on viisi paria juoksukenkiä ja kaapissa eri keleille vaatteet. Plus sitten vielä se sisäurheilu… 😀

 5. Hyvä kun kirjoitit tän, täyttä asiaa! 🙂
  Minullekin kosmetiikka ja siitä bloggaaminen on sen verran rakas harrastus, että tottakai olen valmis käyttämään siihen myös rahaa – elämäntilanteestani johtuen en toki paljon, mutta huomattavasti enemmän kuin keskivertokuluttaja. Esimerkiksi liikuntaharrastukseni eivät vie tällä hetkellä rahaa paljon ollenkaan (enkä esimerkiksi polta tai juo), joten rahan käyttämisen selittely minulle mieluiseen asiaan tuntuu ihan hölmöltä. Tämä on yksi harrastuksistani, mutta sitä vaan ei nähdä harrastuksena. Ymmärtäisköhän ihmiset paremmin postimerkeistä bloggaamisen? 😉

  • Kiva kuulla, että tykkäsit!

   Harva tosiaan näkee toisen koko elämäntilannetta ja pystyy sanomaan, että nyt tuhlataan ihan turhaan juttuun. Mullakin kuluu blogiin ja meikkaamiseen (lähinnä kuvausteknisiin hankintoihin ja niihin pitkään fiilisteltyihin juttuihin) aika paljon rahaa, varmasti enemmän kuin joku muu samassa tilanteessa siihen kuluttaisi. Mutta enpä minäkään ole muutamaa lasillista enempää juonut viimeiseen vuoteen ja uusia vaatteita ostin viimeksi… No, mun sisko osti mulle dinopaidan kuukausi sitten, lasketaanko se? 😀

 6. Kyllä, harrastan kosmetiikkaa. Joskus parisuhteeni alkuaikoina mieheni valitti sitä, kuinka paljon käytin rahaa ja aikaa kosmetiikkaan ja meikkaamiseen. Sanoin, että niillä rahoilla mitä hän ja hänen veljensä käyttivät autoihin vuodessa, ostaisin 10 vuotta tästä eteenpäin pelkästään selektiivistä kosmetiikkaa. Sen jälkeen ollaan oltu asiasta hiljaa ja hyväksytty kosmeintoilu muiden harrasteiden joukkoon. (Jos rehellisiä ollaan, se on myös vähän tarttunut. Enää ei perusshampoot ja voiteet kelpaa, vaan kysytään soveltuuko tämä ja tämä tuote hänen tarpeisiinsa! :D)

  Arkena meikkaaminen on pääosin sitä virheiden peittämistä, mutta aina kun on aikaa enemmän, kokeilen uusia väriyhdistelmiä, tekniikoita, eri tuotteiden yhdistelyä yms. harrastusta kehittävää. Meikkaamaan kun oppii vain meikkaamalla. 😉

  • Hienoa, että sait luun kurkkuun miehelle 😉 Mun mielestä melkein kaikki harrastukset on ihan yhtä turhia, ehkä nyt jotain vapaaehtoistyötä en ihan turhaksi menisi nimittelemään mutta ymmärtänet pointin. Aika moni on myös sokea sille määrälle jonka itse käyttää harrastukseensa eikä voi ymmärtää ”tuhlaamista” jonkun toisen jutun ollessa kyseessä. Malka pois omasta silmästä jne. 🙂

   Mullekin kunnon meikkaaminen tarkoittaa yleensä sitä, että käytössä on vähintään puoli tuntia häiriötöntä aikaa. Toisaalta saan suunnatonta tyydytystä myös siitä, jos onnistun keksimään kauniin pikameikin jonka toteutukseen ei kulu kuin viisi minuuttia 🙂

 7. Mielenkiintoinen teksti! En oo oikeestaan ikinä ajatellut että meikkaus olisi mulle ”harrastus”, mutta miksi en? Se tuo mulle valtavasti iloa, ja luen tosi paljon siihen liittyvää (mm. blogeista ja aikakauslehdistä). Teen sitä ihan vaan huvin vuoksi vaikken olisi edes mihinkään lähdössä. Ihan salettiin voisin ihan hyvin kulkea ilman meikkiä jos en jaksaisi meikata, mutta harvassa on ne päivät kun en jaksa sitä tehdä! En varmaan käytä siihen rahaa yhtä paljon kuin moni muu ”harrastaja”, mutta varmasti enemmän kuin he jotka sanovat vaan korjaavan virheitään. Ja kuinka monesti oon huokaillut poikaystävälle kuinka ”meikkaaminen on niin kivaa!” 😀 Kyllä tää nyt varmaan harrastuksen tuntomerkit täyttää!

  • Ihan selkeestihän se on sulle harrastus! 🙂 Mulla on sama juttu: voisin olla ihan hyvin ilmankin meikkiä, mutta kun tekee niin kovasti mieli meikata joka aamu. En vaan malta olla kokeilematta illalla mieleen pälkähtänyttä juttua tai uutta tuotetta ja ennen kuin huomaankaan on kasvoilla kunnon ehostus, joka monelle vastaisi juhlameikkiä. Ja sillä sitten mennään vaikka se kotipäivä… 😀 Taisi kämppiskin joskus kotiin tullessa kommentoida, että mistä mä oikein olen tulossa/menossa kun on noin upeet meikit. ”No öö, tässä tota ihan kotona vaan olen”.

 8. Mulle tärkeä harrastus joka tuo hyvää mieltä ja jopa rauhoittaa solmuuntuneita ajatuksia. Meikkaus on niitä ainoita asioita joissa en ota itseäni liian vakavasti. Tyyliltäni olen enemmän arkimeikkeihin suuntautuva, sillä en ole taiteellisesti niin aktiivinen tai näkemyksellinen, että osaisin tehdä editorial-juttuja.

  Rahankäytön arvostelu jaksaa harmittaa, mutta en jaksa juuri nyt vetää sitää paatoksellista pohdintaa. Mun kiva harrastus 🙂

  • Kyllä arkimeikkauskin voi olla taiteellista! Sulla on välillä luovia ja älyttömän kivoja väriyhdistelmiä meikeissä, kyllä se taiteellisuudesta menee 😉

   Rahankäytön arvostelu on kyllä aina nihkeä homma, kai se kuitenkin on jokaisen oma asia.

 9. Itselläni ei ole mitään järkyttäviä kosmetiikkavarastoja ja usein ostan uuden tuotteen loppuneen tilalle. Tällä hetkellä mulla taitaa olla vaan shampoota ja kropparasvoja useampia purkkeja, joita yritän ahkerasti tyhjentää. Opiskelijana on käyty kosmetiikkaan mitään järkyttäviä summia, mutta saas nähdä, miten meno muuttuu, kun siirryn työelämään… 😀 Eniten sytyttävät ihonhoitotuotteet ja kynsilakat. En ole mikään kovin kummoinen meikkaaja, harjoittelemalla siinä tietysti kehittyisi.

  • Jep, harjoittelu on kyllä se mikä kehittää, asiassa kuin asiassa 🙂 Eipä kai tämä harrastus kamalia varastoja vaadi, monella on kuitenkin innostus kokeilla uusia tuotteita aina entisen loppuessa ja alan seuraaminen voi olla hyvinkin aktiivista. Minäkin opiskelen, joten ymmärrän hyvin tuon jatkuvan säästökuurin… Vaikka saanhan minäkin blogin kautta testituotteita, mutta ei kukaan toistaiseksi ole Guerlainia tai muita himotustuotteitani tyrkyttänyt 😉

 10. Aivan täysin samaa mieltä täälläkin! Harrastus mielessä meikkaan ja sen huomaa myös siitä,että esimerkiksi pahimpina akne aikana(nykyäänkin vain kevyitä ja aknesta jääneet jäljet kyllä näkyvät) en käyttänyt yhtään pohjameikkiä,vaikka moni olisi halunnut varmasti piilottaa silloiset kasvoni.. Nykyään iltaiset meikkailut on niin terapeuttisia! Jos on ollut hankala päivä niin alkaa meikkaamaan ja hups vaan siinä meni kaks tuntia ja mieli on paljon kevyempi!:)

  • Meikkaus on tosiaan oiva tapa rentoutua ja tyhjentää mieli 🙂 Joskus mullakin lipsahtaa sinne virheiden peittämisen puolelle, mutta harvemmin kuitenkaan jaksan murehtia siitä jos silmänaluset eivät nyt ole ihan täydellisesti peitetyt mikäli silmämeikki on upea.

 11. Kosmetiikka on minulle selvä harrastus. On niin ihanaa kun saa kokeilla uusia tuotteita, ja hifistellä ja ihmetellä. Ja kun tulee joku uusi innovaatio, niin pakkohahan siihen on tutustua 😀 Joskus on ihanaa vetää kunnon meikkiöverit, joskus taas olen täysin meikkaamaton 😀
  Ärsyttää se, että ihmiset vähättelee kosmetiikka-harrastusta, mielestäni se on yhtä ”pätevä” harrastus kun mikä tahansa ”laji”. Onko nyt hirveästi väliä mitä ihminen harrastaa, kunhan on onnellinen? Antaa kaikkien kukkien kukkia! Onneksi poikaystävälläni on kallis harrastus (rumpujen soitto), niin ainakin ei häneltä tuu sanomista rahan menoon 😀
  Ja se ilo, kun saat ihanan sele-tuotteen käsiin! Niminerkillä ostin just Diorin Kingdom of Colours paletin alesta <3

  • Jep, antaa kaikkien kukkien kukkia! 🙂 En mäkään mene arvostelemaan golfin pelaajaa tai kotipuutarhuria, kunhan ovat harrastukseensa tyytyväisiä niin mikäs siinä.

   Mullakin vaihtelee tuo meikin aste huomattavan paljon: välillä mennään meikittä ja välillä taas aivan överi-drag-meiningillä. Monesti olenkin kirjoitellut meikkauksen tuomista ”rooleista”, joita itselleni kuvittelen. Se on hauskaa ja mielikuvitusta kutkuttavaa 🙂

 12. Osasit hienosti ilmaista ajatuksen tästä ajatuksesta ilman sen suurempia provoitumista tai provosointia ! Itse lasken myös itseni meikki harrastajiin, vaikka myulla se on vielä alkeellista enkä oo sen suurempia ja laadukkaampia meikkejä tehny, mutta haaveilen toki paljosta ja kalliista. Kyllä mäkin vielä joskus omistan joitain vähä kalliimpaa ja laadukkaampaa , viimeistään sitte ku koen olevani tarpeeksi hyvä ! 🙂 mun syy meikkaamiseen on omaksi iloksi mutta myönnän kyllä että liittyy siihen sitäkin ajatusta että miltä näytän niin omissa silmissä kuin peilissäkin ja onhan se ihan törkiän kiva fiilis mikä siitä tulee kun tietää saaneensa just hyvän silmämeikin aikaan ja sit lähtee paanalle ja joku huomaa asian tai yksin kertasesti saa kulkea pää pystyssä ku tietää onnistuneensa ! 🙂

  • Kiitos! 🙂 Ja hei, harrastaa voi monella eri tasolla. Ei kaikkien tarvitse tuhlata HC-harrastajien tapaan karmeita määriä 🙂 Ihan yhtä hienoa meikkiharrastus on, toteuttaa sitä sitten suppealla valikoimalla tai joka viikko uusilla tuotteilla. Mäkin olen aloittanut ihan halvimmista jutuista mitä marketista löytyy, mutta kun harrastus vie mennessä niin näin siinä käy!

   Se on kyllä mahtava fiilis, kun meikki on onnistunut täydellisesti <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework