MACin huippumeikkaajan vieraana

image

Sain aivan uskomattoman tilaisuuden blogini kautta ja pääsin tapaamaan MACin Senior Makeup Artistina työskentelevää Netta Szekelya MAC Helsingin pisteelle. Kutsun saatuani olin ensimmäisen päivän yksinomaan ihmeissäni ja päivää ennen tapaamista suorastaan horkassa. Odotin koko ajan, että viimeistään MAC-pisteellä minulle selviää että olen piilokamerassa, niin älyttömältä ajatus tuntui. Minä, pikkubloggaaja Suomesta, pääsen tapaamaan MACin kansainvälistä tähteä!

Kukaan ei kuitenkaan aprillannut, vaan minä ja neljä muuta bloggaajaa tapasimme pisteellä hurmaavan, puheliaan ja innostavan Netan. Netta ihasteli meikkejämme kovasti, ja tuntui yllättyneen etenkin siitä että moni meistä oli käyttänyt meikissään värejä: asia, joka hänen mielestään on hyvin omaperäistä ja kiinnostavaa. Uppouduimme Netan seuraan kahdeksi seuraavaksi tunniksi ja sinä aikana pääsimme sukeltamaan muotimaailman kulisseihin ja meikkaajan uran kohokohtiin. Vaikka en ole kovin kiinnostunut muodista tai sen isoista suunnittelijatähdistä, tarttui Netan intohimo ja innostus omaa työtään kohtaan minuunkin ja pian huokailin kuorossa muiden kanssa ihania pukuja, kenkiä ja malleja backstage-kuvista. Kaikkein kiinnostavin anti tapaamisessa olikin Netan kyky avata omia inspiraation lähteitään ja kertoa työstään niin, että taisi yksi jos toinenkin vaihtaa mielessään alaa tapaamisen aikana.

image

Netta on kotoisin Israelista ja asuu siellä perheensä kanssa. Työ MACin Senior Artistina vaatii paljon matkustamista, sillä vuosittain MACin meikkaajat tekevät yli 800 keikkaa ympäri maailmaa erilaisilla muotiviikoilla. Jotta tämä organisaatio toimisi, on MACillä aivan oma osastonsa jossa työntekijät aikatauluttavat näytöksiä meikkaajille. Kun yksi kausi loppuu, alkaa jo seuraavan suunnittelu. Kauneusalan puitteissa voi siis olla monenlaisia, yllättävänkin kuuloisia työtehtäviä.

Netta kertoi aloittavansa matkaan valmistautumisen edellisenä päivänä: meikkaajan tärkein työväline, Zuca bag, pitää saattaa ajan tasalle ja tarvittaessa täydentää valikoimaa. MACin meikkaajat kuljettavat käytännössä koko liikkeen valikoimaa mukanaan, joten meikkaajat etsivät jatkuvasti uusia tapoja säästää tilaa, uusia erillispakkauksia meikkivoiteille ja toimivinta laatikostoa huulipunille. Myös pakkausten nimeäminen ymmärrettävällä tavalla on tärkeää, sillä jokaisesta näytökseen tehdystä meikistä tehdään face chart johon merkitään kaikki käytetyt tuotteet. Tämä lomake talletetaan MACin arkistoihin, josta sitä voidaan jakaa medialle ja bloggaajille. Näin ollen on mahdollista saada selville, mikä oli juuri se tietty kajal-kynä jolla Elie Saabin näytöksessä oli rajattu mallien silmät autumn/winter-näytöksessä vuonna 2014. Wau, ihan uskomaton systeemi!

image

Varsinainen työ alkaa jo paria päivää ennen näytöstä, kun meikkaajat matkustavat kohteeseen ja majoittuvat hotelliin. Hotellilla meikkaajat kuluttavat aikaa yleensä valmistautumiseen: etukäteismateriaalia käydään läpi, tsekataan aikataulut (”jes, mä sain Diorin näytöksen!”), tarkistetaan meikkipakkien tilanne ja täydennetään varastoja tarvittaessa. Meikkaajat majoittuvat mielellään MAC Pro Storen läheisyyteen juuri täydennyssyistä, sillä jotain unohtuu aina kotiin tai suunnittelija keksii käyttää jotain harvinaisempaa tuotetta, jota ei lähtökohtaisesti pakata mukaan suuria määriä.

Valmisteluun kuuluu myös näytökseen tarvittavien tuotteiden sekoittelu, sillä usein täydellisin huulipuna kevätmalliston esittelyyn on sekoitus useammasta eri sävystä. Kertoipa Netta myös kerran keitelleensä ison tonkallisen kultamaalia, jolla maalattiin mallien kasvoille naamiotyylinen meikki. Välillä lookit voivat näytöksissä olla hyvinkin ekstentrisiä.

IMG_2952
Kuva: Anna K.

Päivää ennen näytöstä meikkaajat kokoontuvat näytöspaikalle tai vastaavaan tilaan, jossa heidät ottaa vastaan Key Make Up Artist. Tämä ”avainmeikkaaja” suunnittelee näytösten meikkikokonaisuuden yhdessä muotisuunnittelijan kanssa ja opettaa lookin meikkaajille. Netta puhui tästä oivaltavalla termillä catering makeup: meikkaaja siis tarjoilee avainmeikkaajan ja suunnittelijan luoman näkemyksen näytöksessä. Netta pyrkii toteuttamaan meikin työskentelytapoja myöten avainmeikkaajan opein ja kopioi usein kaiken tekovälineistä lähtien hyvin tarkasti. Näin hän sanoi oppivansa joka näytöksessä jotain uutta, eikä työ käy tylsäksi. Netta on myös päässyt itse ilmaisemaan luovuuttaan ja toimimaan avainmeikkaajana, joka oli hänelle yksi unelmaetappi uralla.

image

Itse näytöspäivä on meikkaajan kannalta hieman tylsä, sillä odottelua on paljon. Odottelu kannattaa kuitenkin käyttää hyödyksi tekemällä esimerkiksi näytöksen face charteja valmiiksi tai pitämällä työpiste järjestyksessä. Meikkaaja tekee yhdessä näytöksessä keskimäärin kahden mallin meikin ja on näytöksen alkaessa valmiudessa korjailemaan meikkiä. Yhteen meikkiin menee sen vaativuudesta riippuen puolesta tunnista tuntiin ja samaan aikaan mallille tehdään usein hiukset ja kynnet erillisten artistien toimesta.

Meikkaajan on erittäin tärkeää pystyä toimimaan nopeasti paineen alla, sillä mallit kiertävät päivässä useissa näytöksissä ja viivästysten vuoksi malli saattaa ilmestyä paikalle vasta paria minuuttia ennen lavalle menoa. Näissä hätätapauksissa kukaan ei kuitenkaan joudu raatamaan yksin, vaan silloin mallin kimpussa saattaa häärätä kymmenenkin ihmistä: yksi laittaa rajausta, toinen tekee pohjaa, kolmas huulia, neljäs kulmia, hiuksia on tupeeraamassa neljä ihmistä ja yksi onneton lakkaa vasemman käden peukaloa tuolin alta käsin. Netta nauroi näille viime hetken kriiseille, vaikka myönsi että sillä hetkellä ei ehdi juuri voivotella eikä miettiä, kuinka hullulta koko homma ulkopuolisen silmissä näyttää.

image

Näytöksen jälkeen omat kamat pakataan nopeasti ja mahdollisesti puhdistetaan, sillä joskus samana päivänä voi olla vielä toinen näytös edessä. Yhden näytöksen päivinä siveltimet on helpointa pestä vasta hotellilla, siellä kun yleensä on vesipiste mikä ei ole mikään itsestäänselvyys näytöspaikoilla. Netta kertoi mitä älyttömimmistä paikoista joissa meikkaajat ovat joutuneet työskentelemään aina pimeistä portaikoista Petit Palais’iin asti. Meikkaajan onkin kyettävä sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen ja tultava toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Suunnittelijoihin, malleihin ja työtovereihin kun mahtuu kaikenlaisia persoonia eikä näytöspäivän kiireinen aikataulu tuo kaikista niitä positiivisimpia piirteitä esiin. Välillä myös työtehtävät voivat olla kummallisia ja vaatia paljon kosketusta toiseen ihmiseen, sillä mallien iho joutuu kovalle koetukselle ja näin ollen rasvaamaan joutuu milloin reisiä, milloin päänahkaa.

image

Meikkaajan työ kuulosti Netan kertomana paitsi rankalta ja stressaavalta, myös monipuoliselta ja innostavalta. Netta on itse kiinnostunut muodista ja siksi jo upeiden suunnittelijoiden näkemyksen parissa työskentely on hänelle työn parasta antia. Ihanin hetki hänen mukaansa on juuri ennen mallien astumista lavalle, kun kaikki ovat täydellisen valmiina. Silloin aiemmin irralliset osat (meikki, tukka, kynnet, kengät, asu) asettuvat yhdeksi kokonaisuudeksi ja hetki on Netan sanoin ”heavenly”. Joskus tosin myös ”not so heavenly”, mutta se kuuluu asiaan.

Vaikuttavinta minulle tapaamisessa oli Netan intohimo työtään kohtaan. En muista, olenko koskaan tavannut ihmistä joka rakastaa työtään samalla tavalla nöyrästi ja ylpeästi kuin Netta. Kävimme pitkiä keskusteluja siitä, kuinka meikkaamisen ja meikin voima muuttaa ihmistä ja kuinka sillä voi saada aikaan suorastaan taikoja. Samaa olen sivunnut postauksessani kosmetiikkaharrastuksesta. Oli ihanaa tavata ihminen, joka oli tehnyt tästä rakkaudesta ja innostuksesta itselleen ammatin, joka yllättää joka päivä. Netta elää ja hengittää MACiä ja tartuttaa saman innon varmasti jokaiseen kohtaamaansa ihmiseen.

image

Jo tapaaminen ja keskustelu Netan kanssa oli uskomaton, mutta vielä uskomattomampaa oli se että saimme mukaan goodie bagit. Kyllä, laatikollisen MAC-meikkejä. Avatessani lahjapakettia Starbucksilla ilon kiljahdukseni kuului varmasti parin kadun päähän, eikä itkukaan ollut kaukana. Tiistaiseen iltaan tiivistyi minulle onni ja ihanat tilaisuudet, joita olen blogin kautta saanut. Netta Szekelyn tapaaminen oli näiden tapahtumien joukossa ehdottomasti kruununjalokivi, jota muistelen suurella lämmöllä vielä pitkään.

Menikö loppu liian siirappiseksi? Ei todellakaan, sillä mielessäni seikkailee vielä runollisempia sanoja meikkaamisesta, MACistä ja ihanasta Netasta sekä kanssabloggaajista, joiden kanssa oli mahtava viettää iltaa. Kiitos siis Ilona, Salla, Nina ja Riina. Kiitos MAC Helsinki, Anna ja Netta! Tämä oli pitkästä aikaa päivä, jolloin koin spontaaneja naurunremakoita ja tärisyttävää iloa. Siitä ammennan vielä pitkään.

Minkälaisia ajatuksia meikkaajan työ herätti? Mikä olisi työ, jota rakastaisit?

Mahdolliset virheet tekstissä ovat omiani.

Comments

  1. Voi miten ihana kirjoitus <3 Ja oli todella mielenkiintoista tekstiä, ihanaa kun kirjoitit vähän siitäkin mitä Netta kertoi itsestään, päästiin pintaa syvemmälle 🙂 Älyhienoa!

  2. Tää oli unelmien täyttymys <3 Netta oli IHANA! MAC oli ihana! Kaikki oli ihanaa! Paitsi minä tuossa yhdessä kuvassa :'D

  3. Kivasti kirjoitettu meikkaajan työstä, ihana Netta :). Ehkä ihan hyvä että en lopulta tullut tilaisuuteen paikalle, olisin todennäköisesti vaatteista vieläkin ihan täynnä eräiden kuolausjälkiä :’D.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework