Pohdintaa kauneuskirurgiasta – poistaisinko luomet kasvoiltani?

Otsikko kuvastaa hyvin pohdintaa, jota olen käynyt viimeisen pari vuotta. Olen miettinyt, poistaisinko kasvoiltani niillä olevat noin 30 luomea. Luomen poisto on ollut monisäikeinen pohdittava, sillä toimenpiteeseen vaikuttaa erityisesti rahatilanne, toipumisennuste ja lopputulos. Yllättäen minäkuvan suhteen en ole kokenut muutoksia suuntaan tai toiseen – taustoitan tätä myöhemmin. Sen sijaan enemmän olen ajatellut, mitä muut sanovat toimenpiteestä.

luomen-poisto-kasvoilta

Luomet kasvoilla – haitta vai osa persoonaa?

Kasvoillani on reilu 30 luomea sekä muutama auringon aiheuttama pieni maksaläiskä. Luomia on erikokoisia ja sekä ulkonevia että ihon pinnan alla olevia. Luomia on tullut lisää iän myötä, mikä on ihan luonnollista ja normaalia. Toistaiseksi luomet ovat sairaanhoitajan tekemän tarkastuksen mukaan rauhallisia, vain pari niistä on seurattavia. Luomen poisto minulle on tehty jo kerran, mutta vartalon iholle ja leikaten, ei laserilla.

Luomien ulkonäkö on vaivannut eniten tietysti epävarmassa teini-iässä, jolloin säästin rahaa ja toivoin, että pääsen mahdollisimman pian aikuistuttuani poistamaan luomet. Pyysin jopa kaveriani muokkaamaan luomet kuvastani pois, jotta näkisin miltä näyttäisin ilman luomia. Yllättäen kuitenkin unohdin asian lukiossa – ehkä keskityin enemmän osaamiseeni ja muihin asioihin kuin ulkonäköön. Lukioaikana oli tavallista, ettei kouluun esimerkiksi meikattu ja usein opiskelu tapahtui college-vaatteissa. Ei siis kovin paineistava ympäristö pukeutumisen tai ulkonäön puolesta.

Sittemmin kului monta vuotta niin, etten oikeastaan ”nähnyt” luomiani tai kiinnittänyt niihin erityistä huomiota eikä luomen poisto ollut teini-iän tapaan aktiivisesti mielessä. Yllätyin aina, kun joku otti luomet puheeksi kanssani: enhän itse pitänyt niitä mitenkään määräävänä asiana ulkonäössäni. Tämä asenne on säilynyt ihan näihin päiviin asti, enkä koe että tällä hetkellä luomet huonontaisivat itsetuntoani millään tavalla.

Miksi edes pohdin luomen poistoa

Heräsin laserleikkausten kehittymiseen parisen vuotta sitten ja reilu vuosi sitten kävin tutkituttamassa kaikki kehoni luomet, sillä suvussani on havaittu erilaisia ihosyövän tyyppejä. Tällöin lääkäri mainitsi, että myös kasvojen luomien poisto laserilla voisi olla mahdollista, mikäli sitä haluaisin. Nykyään poisto laserilla on helppoa, nopeaa ja usein myös arpeuttamatonta sekä hinnat kohtuullisia. Aloin miettiä asiaa tosissani ja vaikka luomet eivät olekaan itsetuntoani vaivanneet, houkutteli silti ajatus niiden poistamisesta jollain tapaa.

Koska en ole itse kiinnittänyt luomiin erityistä huomiota 15 vuoteen, koen ettei niiden poisto muuttaisi ulkonäköäni radikaalisti. Siksi mua onkin ihmetyttänyt, kun muutama on sanonut että menettäisin jotain ”minuudestani” mikäli luomet poistaisin. Että minusta tulisi tasalaatuista massaa, sen sijaan että erottuisin persoonallisin piirtein. Tämä ajatus tuli isona yllätyksenä, sillä en ole itse määritellyt itseäni tai ulkonäköäni luomieni kautta, mutta osalle muista ihmisistä juuri ne määrittävät minut ”minuksi”.

Miksi sitten poistaisin luomet, jos ne eivät vaikuta suoranaisesti itsetuntooni? Myönnän suoraan, että tasaisempi iho houkuttaa ja olen kieltämättä utelias näkemään, miltä näytän ilman kasvojeni runsaslukuisia luomia. En myöskään haluaisi olla ”vain luomeni”, vaan että minua arvostettaisiin muun kuin ulkonäköni takia (ja varmasti arvostetaankin!). Eli en halua, että ainut asia mitä minusta muistetaan on luomeni. Tuntuu jotenkin nurinkuriselta, että itselle merkityksetön asia on toisille niin iso juttu ja jopa määrittää persoonaani. Luomen poisto onkin herättänyt miettimään sitä, miten muut ihmiset näkevät minut.

Luomenpoisto ja terveys

Kolmantena syynä luomien poiston pohtimiseen on terveys, josta lääkärikin minua muistutti: vaikka luomissa ei nyt näy muutoksia, voi etenkin vanhemmalla iällä suunta olla toinen. Vaikka ihosyöpä voi kehittyä ja usein kehittyykin ilman luomien muutoksia, voi tässä hieman ennakoida ja poistaa luomet – etenkin jos on taipumusta runsasluomisuuteen ja sukurasitetta, kuten mulla on. Luomen poisto ei siis vähennä riskejä melanoomaan, mutta muutokset iholla huomaa todennäköisesti helpommin kun luomia on lähtökohtaisesti vähemmän. Pieni osa minusta haluaa myös nähdä ja dokumentoida koko luomenpoistoprosessin valmistelusta lopputulokseen.

Miksi sitten vielä pohdin asiaa? Luomen poisto laserilla etenkin tässä mittakaavassa on todennäköisesti noin tuhannen euron panostus. Lisäksi täytyy selvittää hyvä plastiikkakirurgi, valmistautua luomen poistoon ja toipumisaikaan. Ihoon kajoavissa, invasiivissa toimenpiteissä on aina myös riskinsä kuten arpeutuminen, tulehdukset ja ei-toivottu lopputulos. En haluaisi joutua kierteeseen, jossa huonosti mennyttä luomenpoistoa joudutaan korjailemaan myöhemmin ja vielä kasvojen iholla.

Luomista ja ihomuutoksista voi lukea lisää Ihosairaalan kattavilta sivuilta.

Vaikuttajan esteettiset toimenpiteet – oma asia vai vapaata riistaa?

Eräs tärkeä seikka pohdinnassa on myös ollut asemani kauneusvaikuttajana. Olen sitä mieltä, että mediassa ja somessa tulee näkyä erilaisia kehoja, kasvoja ja tyylejä niin, että jokainen voi kokea olevansa hyvä sellaisena kuin on. En halua kannustaa itsetunnon paikkailuun kauneuskirurgisin toimin ja pidän tärkeänä sitä, että uskallan näyttää meikittömät, runsasluomiset kasvoni sellaisena kuin ne ovat. Jos poistan luomet, annanko signaalin siitä etten koe olevani riittävän hyvä? Että minun tulee jotenkin parannella itseäni?

Avasin pohdinnan aiheelle myös kauneusbloggaajien FB-yhteisöön, jossa sain paljon hyviä kommentteja kauneuskirurgiaan liittyen. Harva oli tehnyt varsinaisia toimenpiteitä, mutta esimerkiksi hampaiden oikominen ja pienet, paikalliset pistoshoidot nousivat osalla haavelistalle. Esimerkiksi oikomishoidossa ja botuliinipistoksissa lihaksiin oli usein kyse sairauden tai vaivan hoidosta, joten vastaukset olivat hyvinvointiin suuntautuneita. Konsensus tuntui olevan, että jokainen tehkööt itselleen mitä haluaa, kunhan voi seistä päätöksen takana ja olla rehellinen seuraajilleen.

Siksi haluaisinkin kuulla pohdintaa teiltä liittyen esteettisiin toimenpiteisiin ja kauneuskirurgiaan. Oletko haaveillut toimenpiteistä tai teettänyt niitä itselle? Koetko, että vaikuttaja on vastuussa toimenpiteiden avaamisesta seuraajilleen?

Korostan, että nyt en halua kuulla kommentteja siitä, kuinka ”täytetyt huulet näyttävät kamalilta”. Koen tällaiset kommentit kehovihaan kannustavina, eikä niitä siten ole hedelmällistä jakaa. Haluan kuulla mietteitä toimenpiteiden etiikasta, niiden vaikutuksista minäkuvaan ja etenkin niitä oman ulkonäön ”parantelutoiveita” ja taustaa niiden takana. Eli pidetään keskustelu avoimena, ymmärtäväisenä ja sallivana.

Mitä mieltä olet esteettisistä toimenpiteistä?

Comments

 1. Itse pohdin yhden luomen poistoa hiusrajasta kun se saa aurinkoa niin paljon mutta toistaiseksi vain seurailen. Jos saisin laihdutettua itseni normaalipainoiseksi ja pidettyä painon siinä, varaisin ajan kosmeettiseen kirurgiaan ihopoimujen poistoon heti kun olisi rahaa. Leikkauttaisin rinnat samalla napaa ylemmäs. Toki näitä ei kannata tehdä ennen kuin mahdolliset lapset on tehty, koska kroppa muuttuisi taas. Näissäkin on kuitenkin myös terveys taustalla.

  Miusta, jos jokin asia aiheuttaa terveydellistä vaivaa, joko fyysistä tai psyykkistä, on jokaisen oma asia päättääkö operoida vai ei. Samoin pientoimenpiteet ”vain” kaunistautumisen vuoksi on ok, mutta riskit on aina tiedostettava ja katsottava että operoija on sekä toimenpiteen osaava että toimii ammattietiikan mukaisesti. Ja muutoksia ei pidä lähteä tekemään vain hetken mielijohteesta, tukka kasvaa takaisin mutta ihoa ja syvempiä kudoksia ei ihan yhtä nopeasti ja helposti korjata jos ei tykkääkään tuloksesta.

  Vaikuttajallakin on mielestäni oikeus päättää miten avaa tehtyjä toimenpiteitä seuraajilleen. Mutta onhan se vähän hassua jos kasvojaan selkeästi käy operoimassa ja sitten kieltää mitään tehdyn.

  • Kiitos paljon kommentista ❤️ Hyvä pointti tuo, että oli toimenpide mikä tahansa niin tekijän pitää olla osaava ja ammattitaitoinen. Tää onkin mulla iso prioriteetti, etenkin kun mennään kasvojen alueelle. Ei tulis mieleenkään lähteä esimerkiksi halvemman hintatason maahan tekemään toimenpidettä! Ylipäänsä silloin kannattaa ehkä miettiä, mikä on toimenpiteen perimmäinen syy jos se kuitenkin täytyy saada mahdollisimman halvalla ? Toki tilanteita on monia.

 2. Tosi vaikea aihe. Huomaan suhtautuvani tuttujen operaatioihin ”voih, nyt hän ei näytä enää itseltään” jotenkin automaattisesti, mutta heti sen jälkeen herää ajatus, että tottakai jokainen saa tehdä itselleen mitä tahtoo. Ei tässä muita varten eletä. Ja silti sitten saan vaikuttajien operaatioita nähdessä toivon, että yksikään nuori ei kokisi tyytymättömyyttä itseensä niiden vuoksi. Äh, en mä näköjään tiedä, mitä mieltä olen.?‍♀️

  • Kiitos kommentista! ❤️ Joo, tää on tosi vaikea aihe ja siksi pohdinkin tätä niin monelta kulmalta myös itse. Moni varmasti ois vaan mennyt ja poistanut luomet, mutta mulla nää prossessit ottaa vähän enemmän aikaa just tän takia kun kaikki pitää miettiä auki ?

 3. Jotenkin kauhean vaikea aihe tämä. Ja musta on tärkeää erottaa terveydellinen ja puhtaasti kosmeettinen kirurgia toisistaan, vaikka sen terveydellisenkin päätöksen taustalla olisi osin myös esteettiset syyt. Terveyden kuitenkin pitäisi olla ihan ykkösasia ja musta on uskomattoman tökeröä, että tuttavasi kritisoi tässä tapauksessa mahdollista luomenpoistoasi. Tärkeämpäähän sun terveytesi nyt pitäisi läheisille olla kuin se, mistä muut sun ulkonäössäsi pitävät tai ovat pitämättä.

  Itse en pidä plastiikkakirurgiasta alana, koska on jotenkin kuvottavaa rahastaa ihmisten itsetunnolla ja potentiaalisesti vaarallisilla toimenpiteillä ja sitä kautta pitää yllä sellaista ihannetta, joka ei läheskään kaikille ole mahdollinen luonnollisin keinoin. Ihanteisiin kun valitettavasti lähes aina liittyy myös se, että siitä poikkeavia pidetään – yleisesti, tietysti henkilökohtaiset mielipiteet ovat asia erikseen – jotenkin huonompina. Paitsi ulkonäöllisesti, tässä kuulee usein kommentteja esimerkiksi ylipainoisten tai meikkaamattomien naisten ”laiskuudesta”, koska ihanteesta poikkeava ulkonäkö nähdään turhan usein itsestään huolehtimisen puutteena. Ja monet eivät tietenkään tee tätä tarkoituksella tai tiedostaen.

  Lisäksi koen vähän huolta siitä, miten varsinkin nuoriin vaikuttaa se, että joistain toimenpiteistä on tullut melko valtavirtaa. Tietenkään kukaan yksittäinen henkilö ei voi olla vastuussa muiden tekemistä päätöksistä, mutta kukaan meistä ei elä tyhjiössä ja ympäristö vaikuttaa meihin kaikkiin, usein tiedostamatta. Joidenkin toimenpiteiden yleisyys ja se tapa, millä niistä esimerkiksi Youtuben puolella puhutaan voivat kuitenkin saada riskit tuntumaan pienemmiltä kuin ne oikeasti ovat. Sinänsä kyllä pidän hyvänä asiana, että vaikuttajat kertovat avoimesti operaatioistaan. Se auttaa pistämään perspektiiviin sen, mikä osa ulkonäöstä on luonnollisesti edes mahdollista saavuttaa ja sitä kautta ehkä vähentää katsojan itsensä vertailua vaikuttajiin. Ja riskeistä puhuminen on tietysti hyvä asia,

  Vaikka ihmiset puhuvat kauheasti siitä, miten tämä tehdään vain itsensä takia, niin kyllähän ne operaatiot lähes aina tuntuvat tähtäämään meidän yhteiskuntamme ihannekuvaan – isommat huulet, avoimemmat silmäluomet, pienempi rasvaprosentti, isommat rinnat jne. Vaikka operaatio tapahtuisi sinänsä itsensä takia, olisi mielestäni hyvä tiedostaa, mikä osa omista mieltymyksistä tulee kulttuurin ja odotusten kautta, vaikka se ei lopulta muuttaisikaan päätöstä mihinkään suuntaan.

  Toisaalta taas en halua myöskään tuomita niitä ihmisiä jotka kirurgiaan päätyvät henkilöinä. Olisihan se vähän nurinkurista ensin huolestua siitä, mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia alalla on ja sitten tuomita niitä ihmisiä, joihin se on onnistunut vaikuttamaan. 😀 Ja toisaalta, kyllä jokaisella täysi-ikäisellä pitäisi olla oikeus päättää omasta ulkonäöstään, kunhan päätöksen tekee tiedostaen sen riskit. Ja vaikka omat mieltymykset tulisivatkin osin ulkopuolelta, onko se välttämättä aina huono asia? Ihminen kuitenkin on sosiaalinen laji ja jokaisessa yhteiskunnassa on kaikkina aikoina ollut omia ihanteitaan. Näen myös jollain tapaa luonnollisena sen, että siihen halutaan pyrkiä.

  En tiedä, oliko tässä nyt päätä tai häntää kumpaankaan suuntaan. 😀 Mutta aihetta on tullut muutenkin viime aikoina pohdittua, kun on ollut niin pinnalla.

  • Kiitos pitkästä ja asiallisesta kommentista! ❤️ Just tuo, että kaikki vaikuttaa meihin alitajuisesti ja etenki yksityiset plastiikkakirurgia-asemat tekee tulosta usein juuri ihmisten epävarmuudella. Toisaalta plastiikkakirurgi voi saada aikaan myös tosi paljon hyvää, kun korjailee vaikkapa onnettomuuden tai sairauden seurauksia.

   Yritän omasta puolestani avata tosi paljon näitä keloja, vaikka olen myös saanut kommenttia siitä ettei luomenpoistoa kasvoista pidetä esteettisenä tai kauneuskirurgisena toimenpiteenä. Vaikka mulla se kyllä sitä on, vaikkakin vain puoliksi (onhan se syöpäriski kuitenkin luomissa olemassa). Musta ois tärkeää, että jokainen vaikuttaja avaisi just niitä riskejä toimenpiteissä, vaikka ei muuten haluaisikaan varsinaisesti syitä siellä toimenpiteiden taustalla avata. Että hei, mä tein näin mutta otin siinä tällaisen riskin. Mutta toisaalta ymmärrän myös, ettei asiaa halua välttämättä avata lainkaan. On kyllä monimutkainen asia, ja erityisen hyvin sun kommentissa on sanottu tämä:

   ”Toisaalta taas en halua myöskään tuomita niitä ihmisiä jotka kirurgiaan päätyvät henkilöinä. Olisihan se vähän nurinkurista ensin huolestua siitä, mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia alalla on ja sitten tuomita niitä ihmisiä, joihin se on onnistunut vaikuttamaan. ?” ❤️

 4. Itse olen käynyt poistattamassa luomia vain perinteisin menetelmin ja siitä kyllä jää aina arpi näkyviin, jos luomi on vähänkään isompi. Toisaalta luomeni eivät ole olleet kasvoissa. Oikeastaan korvan takana kasvanut luomi sai minut ylipäätään lähtemään taas tähän (kasvoi epäilyttävästi) ja ajattelin, että kerran luomia riittää, niin niitä saa luvan lähteä useampi pois yhdellä käynnillä. Arvet vartalossa eivät haittaa. En pidä luomistani, mutta eipä niitä juuri tule aktiivisesti ajateltua. Kasvojen kohdalla aiheuttaa varmasti mietintää se, miten lopputulos onnistuu. Jännä kyllä, että ulkopuoliset haluavat pitää sinut luomien kanssa, kun eihän sillä pitäisi olla mitään merkitystä muille. Lähimpien kohdalla sitä ei edes niin kiinnitä toisen ulkonäköön huomiota, kun kohtaa sitä ihmistä. Uskon, että luomilla tai ilman, niin asiaan ei kiinnitetä edes kauhesti huomiota sen jälkeen, kun muutos on huomioitu ensimmäisen kerran. Eli jäljelle jää se, miten itse asian kokee ja mitä haluaa omalle keholleen tehdä.

  • Joo, tosiaan luomien leikkaus (etenkin jos sen tekee yleislääkäri eikä kirurgi) tosiaan jättää arven. Multa tosiaan leikattiin vain yksi luomi rintakehältä, kun muissa vartalon luomissa lääkäri ei nähnyt ongelmia – vaikka mä olisin halunnutkin ainakin pari muuta poistaa samalla kertaa, kun olivat hankalasti taipeissa ja rintaliivien alla.

   Jep, yllätyin kyllä vähän joidenin ihmisten suhtautumisesta tähän. Osahan (etenkin mulle täysin vieraista netti/blogikommentoijista) on jo vuosia ollut sitä mieltä että hittoon rumat luomet, ite ainaki poistaisin. Eli yllättävästi ihmisillä on kyllä mielipiteitä toisten ulkonäöstä 😀

 5. Harmi etten aiemmin eksynyt lukemaan tätä postausta, niin olisin päässyt vastaamaan tuoreeltaan. Joka tapauksessa, olen poistattanut kasvoistani kaksi kohollaan olevaa luomea laserilla. Minulla ei ole mitään mielipidettä kauneuskirurgiasta ylipäätään, jokainen tehkööt kropalleen miltä itsestä tuntuu. Kerron vain oman kokemukseni, jos se vaikka auttaisi sinua tekemään päätöstä suuntaan tai toiseen 🙂

  Luomeni eivät ole vaikuttaneet itsetuntooni, niistä ei ole koskaan huomautettu tai mitään muuta vastaavaa. Puolitoista vuotta sitten vaan päätin oikeastaan aika hetken mielijohteesta, että haluan niistä eroon, jos se vain on mahdollista. Luomet sijaitsivat otsassa ja leuassa. Toimenpiteen suoritti Tampereella lääkäriasema Pihlajalinnassa ihotautilääkäri. Koko operaatio oli hyvin nopea ja kivuton, olin vastaanottohuoneessa ehkä noin 15 minuuttia. Hinnaksi tuli 300 euroa. Aluksi lääkäri tarkisti luomet että ne ylipäätään sopivat poistettavaksi laserilla, jonka jälkeen sainkin jo hypätä tutkimuspöydälle. Sain uimalaseja muistuttavat suojat silmille jonka jälkeen operaatio alkoi. En saanut puudutusta, ja hyvin harva sitä kuulemma tarvitsee. Tunsin ainoastaan pientä nipistelyä, en lainkaan kipua. Ainoa epämiellyttävä asia oli palavan ihmislihan haju, you can only imagine! 😀 jälkikäteen laseroidut kohdat tihkuivat hieman verta, mutta ihoteipillä selvittiin ja menin vielä samana päivänä töihin! Kohdat rupeutuivat ja paranivat hyvin nopeasti, ehkä noin viikossa.

  Ennen operaatiota ihotautilääkäri huomautti, että laserilla luomea poistaessa kohtaan saattaa luomesta riippuen jäädä hieman pigmenttiä. Liian syvältä laseroidessa arpeutumisen riski on suurempi, enkä todellakaan halunnut luomen tilalle arpikudosta! Otsassa olevaan kohtaan olen 100% tyytyväinen, pigmenttiä ei jäänyt, muistona ainoastaan haalea punertava kohta, jota ei oikeastaan edes huomaa jos ei tajua katsoa tarkasti. Leuan kohtaan jäi hieman pigmenttiä, mutta olen asian kanssa sujut, koska kohta on kuitenkin muun ihon kanssa nyt samalla tasolla. Sinunkin kohdallasi voisi siis olla mahdollista, ettei etenkään suurimmat luomet häviä täysin näkymättömiin operaatiosta huolimatta.

  All in all, olen erittäin tyytyväinen että poistatin luomeni, koska nykyään pidän omasta peilikuvastani enemmän, ja sehän on tärkeintä, että itsellä on omassa kropassa hyvä olla.

  • Kiitos ihanasta ja kattavasta kommentista! On tosi hyvä kuulla muiden kokemuksia aiheesta. Ja ymmärrän hyvin, että välttämättä isoja luomia ei edes saa laserilla kokonaan poistettua, mutta mun tapauksessa olisi hurjasti apua jo ihan siitä että ne vaalenisivat kunnolla.

   Alkanen selvittää asiaa sitten, kun tämä poikkeustilanne helpottaa – eli todennäköisesti ensi vuoden puolelle menee. Kiitos vielä kokemuksista, ihan mahtavaa että kerroit ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework