Lisäksi tiedän seuraavaa: hajuvedet

Mulla on tapana ottaa mitä kummallisimmista asioista selvää, ja usein ajaudun tunneiksi internetiin etsimään tietoa milloin mistäkin. Parasta ajanvietettä minulle ovat kirjastot, historia- ja tiededokumentit ja Wikipedian sivulta toiselle hyppely. Tämän vuoksi muistissani on yksi jos toinenkin fakta, tieto tai anekdootti historian hämäristä. Näitä infoja sitten tipauttelen keskustelun lomaan ja yleensä onnistun aiheuttamaan aikamoista ihmetystä, vaikka mulle tiedonhaku ja historian hassut yksityiskohdat on ihan tavallisia juttuja. Mun muisti toimii jännällä tavalla ja yleensä juuri keskustelun kautta tunnistan avainsanoja, jotka olen liitänyt näihin tiettyihin faktoihin ja toki ne pitää kunnon besserwisserinä päästä kertomaan kaikille.

Tänään lisäsin pienen tietoiskun hajuvesistä Kauneusbloggaajien Kahvihuoneelle ja sieltä toivottiin postaussarjaa tämän aiheen ympärille etenkin kosmetiikan näkökulmasta. Ajattelin, että voisin ihan hyvin koota tällaisia historiallisia faktoja ja kohokohtia piristykseksi tänne blogin puolelle. Kiinnosti sitten tai ei 😀 Kosmetiikan saralta olen tutustunut etenkin eri brändien ja merkkien historiaan, ja erilaisten kauneudenhoidollisten toimenpiteiden kehitykseen. Näistä siis saatte jatkossa lueskella Lisäksi tiedän seuraavaa -otsikon alta.

hajuvesikone

Kuvan lähde

Kaikki alkoi tästä kuvasta. Eksyin Pinterestissä hajuvesien display-kuviin ja sieltä löysin tämän Mills Novelty -yrityksen valmistaman hajuvesikoneen. Yhdellä sentillä sai ostaa suihkauksen haluamaansa hajuvettä kankaiseen nenäliinaan. Koje toimi niin, että rahan syötön jälkeen käännettiin alaosan valitsin osoittamaan mieluista hajuvettä ja vedettiin kammesta. Suihkaus tuli yläosan aukosta, johon siis aseteltiin kauniisti kirjottu nenäliina. Nenäliinaa sitten liehuteltiin kaulan ja kasvojen lähettyvillä silloin kun kaipasi pientä tuoksun tuulahdusta ympäröivään ilmaan. Tuoksukoje (markkinointinimeltään 1 Cent Mills Novelty Whiffs of Fragrance) on noin vuodelta 1916 ja tämän lisäksi Mills Novelty on valmistanut jukebokseja ja pelikoneita. Yhtiön viimeisimmät laitteet valmistettiin 80-luvulla.

guerlain_mitsouko
Kuvan lähde

Vuosisadan alussa ja sitä ennen ei suinkaan tuhlattu lasia kertakäyttöisiin hajuvesipulloihin, vaan jokaisella itseään kunnioittavalla naisella ja miehellä oli ylellisesti koristeltu, täytettävä hajuvesipullo. Materiaaliltaan tämä pullo oli yleisimmin lasia tai keraamista savea, ja koristelu saattoi olla mitä tahansa kultafiligraanista timantteihin, kristalliin, maalauksiin ja silkkiin. Moneen hajuvesipulloon kuului ketju, jolla pullon korkki pysyi tallessa. Joskus ketju myös kiedottiin käden tai kaulan ympäri, jos tuoksua oli tarkoitus kuljettaa mukana. Myös puuterille oli omia, täytettäviä rasioita jotka käytiin täydentämässä paikallisella apoteekkarilla.

Kuvan Guerlain Mitsouko -hajuvesi on vuodelta 1919 ja harvinainen tapaus juuri siksi, ettei silloin tavattu valmistaa jokaiselle tuoksulle erikseen omaa pulloa. Mitsoukon pullo olikin aikansa luksusta ja vain harvojen saatavilla. Huomatkaa kaunis sydämen muotoinen ornamenttikoristelu, joka on tuttu myös nykyajan Guerlain-designista. Muun muassa La Petite Robe Noire -hajuvesi on pakattu tämän tyyliseen pulloon. Muotoilu muistuttaa hieman joonialaista pylvästä.

korinttilainen_hajuvesipullo

Kuva: British Museum

1900-luvulta eksyin aikaan ennen ajanlaskun alkua ja löysin British Museumin kokoelmista tämän pienen hajuvesipullon. Korinttilainen luomus on valmistettu arviolta 630 eaa. Saviseen, pieneen ruukkuun on taiteiltu kaikkiaan 17 sotilaan kuvat. Tarkkaa työtä!

Hajuvedet ja tuoksuöljyt ovat kautta aikojen olleet haluttuja ylellisyystuotteita ja sotasaaliita, joilla on voideltu kuninkaita, faaraoita ja valtiattaria. Hajusteet ovatkin olleet yksiä ihmiskunnan ensimmäisistä turhuustuotteista ja niillä on ollut tärkeä merkitys seremonioissa, palvontamenoissa ja hierarkioissa. Kalliilla, huumaavalla tuoksulla on paitsi osoitettu omaa arvoasemaa myös pyritty heikentämään kehon luonnollisia odöörejä kuten hikeä. Tuoksut ovat kiehtoneet ihmisten mieliä aina, vaikka evoluution myötä hajuaistimme on jäänyt näön ja motoriikan kehityksen jalkoihin. Nykyajan tuoksuttomuuden vaatimus ja hajusteettomat tuotteet ovat siis verrattain uusi juttu.

 

Opitko uutta? Yksi piste jokaiselle, joka tuo kommenttikenttään oman ”lisäksi tiedän seuraavaa”-faktan!

 

Comments

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus 🙂 itse ainakin sain uutta tietoa. Lisää tällaisia kiitos!

 2. Rakastan historiaa niin tämmöinen postaus on huippu! <3
  Itsellä tulee mieleen vain faaraoiden lyijykajaliy (en muista onko nyt fakta vai fiktio mikä on aikojen saatossa muuttunut "faktaksi") ja Elisabeth ensimmäisen ajan lyijypuuteri. Huh, mitä myrkkyjä ihmiset ovat laittaneet kasvoihinsa kun eivät ole tienneet vaaroista.

  • Jee, ihanaa että tykkäsit! <3

   Lyijyhän tosiaan oli kova juttu pitkän aikaa, samoin kaikenlaiset kasvoja valkaisevat pulun jätökset yms. Kummallisin villitys oli mielestäni peseytymättömyys, joka ei onneksi tänne saunojen luvattuun maahan koskaan ehtinyt rantautua. Siinä oli kiva Pariisin hovissa yrittää häätää syöpäläisiä peruukista puuterin voimin ja häivyttää lian ja hien hajua runsailla parfyymeilla 😀

 3. Tollainen automaatti kotona, olis ihan huippua. Mun mummo ja vaari käytti vielä kangasnenäliinoja, mutta ei enää seuraava sukupolvi, nyyh.

  • No eikö ois! Vähänkö olis ihana siitä aina valita tuoksu ja suihkaista <3

   Mun samanikäinen kaveri käyttää yhä kankaisia nenäliinoja, oppi tavan äidiltään. Ja onhan se mielettömän ekologista kun ajattelee 🙂

 4. Mahtava postaus! Näitä lisää 🙂 Ja hihhii, munkin isovanhemmat käyttivät/käyttävät kankaisia nenäliinoja 😀 Mäkin rakastan aina välillä uppoutua tiedonetsinnän maailmaan, esim. jos katsoo jonkun leffan tai dokkarin ja innostuu googlettamaan näyttelijöitä/dokumentin ihmisiä/dokumentin tapahtumien perhosefektejä/maantieteellisiä paikkoja jne. jne.

  • Kiva kuulla, että tykkäsit! Lisää on tulossa, mulla on näiden suhteen aika ehtymätön kaivo… 😀 Harmi vaan, että esimerkiksi opiskeluasiat ei jaksa kiinnostaa yhtä paljon kuin tällaiset satunnaiset tiedonpalaset milloin mistäkin.

 5. Ihana postaus! Jos tuoksujen historia kiinnostaa enemmän niin kannattaa vierailla Ranskassa Grasse nimisessä pikkukaupungissa jossa sijaitsee Kansainvälinen parfyymi museo. Sen lisäksi kaupungissa pääsee ilmaiseksi Fragonardin vanhaan tehtaaseen kierrokselle. Olin viime kesänä lomalla Ranskan rivieralla ja tehtiin päivä retki Grasseen joka oli ihan paras päivä ikinä! Olisin voinut viettää vaikka kuinka monta päivää tuolla parfyymi museossa! Oon tekemässä blogi postausta museosta jossain vaiheessa, jos kiinnostaa 🙂

  • Grasse-vierailu on jos nyt ei plakkarissa niin ainakin suunnitelmissa! Olen kuullut, että Fragonardin tehtaalla voi teettää myös oman hajuveden opiskelijoiden opastuksella. Se olisi ihan superjännää!

 6. Todella mielenkiintoinen postaus, ”kauneuden historia” on kyllä jännittävää nippelitietoa (ja tärkeitä suuria linjoja) täynnä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework