Kun Black Friday ärsyttää

black_friday_avautuminen_mnl

Rakastan kaikenlaisia tarjouksia, alepäiviä ja hulluja viikkoja. Suorastaan viihdyn ihmismassoissa ja ystävämyynneissä kurkottelemassa alekoreihin, nauttien tarjousmyyntipäivien tuomasta energisestä vilinästä. Miksi sitten Black Friday ja siihen liittyvät alennusmyynnit ärsyttävät mua aivan suunnattomasti? Siihen on oikeastaan kaksi syytä.

1. Kaiken amerikkalaisen varaukseton ihannointi ja kopiointi

Suomalaisessa yhteiskunnassa tuntuu siltä, että jenkit ja heidän tapansa ovat enemmän läsnä arjessa kuin lähemmät eurooppalaiset naapurimaamme. Omaan nuoruuteni kuuluvat erottamattomasti Frendit, Simpsonit ja muut amerikkalaiset sarjat ja yhä edelleen valtaosa tv- ja Netflix-sarjasuosikeistani tulee jenkeistä. Välillä tuntuu siltä, että olen paremmin perillä New Yorkin kaupunginosista kuin Helsingin lähiöistä ja seuraan USA:n politiikkaa innostuneemmin kuin paikallisia puolueita. Silti mua ärsyttää aivan suunnattomasti, että jenkkien juhlia ja merkkipäiviä tuodaan sellaisinaan Suomeen: halloween alkaa olla jo peruskamaa ja ystävänpäivä on muuttumassa rakastavaisten Valentine’s Dayksi kovaa vauhtia. Kas kun emme kohta juhli Thanksgiving-päivää amerikkalaiseen tyyliin kalkkunoineen päivineen.

Juhlapyhissä nyt jotenkin ehkä vielä ymmärrän kopioinnin tiettyyn pisteeseen asti, onhan maailma Internetin ansiosta yhä kansainvälisempi, mutta Black Friday ei edes ole juhlapyhä vaan yhteinen nimittäjä jenkkien kiitospäivän jälkeiselle päivälle jolloin kauppiaat houkuttelevat asiakkaita poistumaan kotoa tarjouksien perässä. Black Friday on meillä tavallinen viikonpäivä muiden joukossa. Josta päästäänkin seuraavaan syyhyn…

2. Black Fridayn sopimattomuus suomalaiseen kalenteriin

Mehän emme vietä kiitospäivää, joten Black Friday ei merkkaa minkään pyhän jälkeistä aikaa tai edes alennusmyyntien alkua. Meillä alemyynnit alkavat vasta joulun jälkeen (tai nykyään kyllä jo aattoviikolla). Kiitospäivä ja Black Friday ajoittuvat harmillisesti myös loppukuuhun ja kun valtaosa suomalaisista saa palkan joko alkukuusta tai viimeistään kuun puolivälissä, ei tilin saldokaan kannusta shoppailuun. Black Fridayn aikaan moni miettii jo joulun kulutusta, ja ihmisiä voi olla vaikea saada liikkeelle ihan vain tarjousten voimin ilman edeltävää pyhää (eli kauppojen kiinnioloa).

Loogisempi päivä erikseen nimetylle alepäivälle olisi tietenkin veronpalautuspäivä, joka koittaa joulukuun alussa. Veronpalautuspäivä on jo nyt kaupoille tuottoisa päivä, johon varaudutaan erikseen lisähenkilökunnalla: miksi sitä ei siis brändättäisi omaksi erityiseksi tarjouspäiväkseen? Moni varmasti lähtisi jouluostoksille kun houkuttimena toimisivat sekä veronpalautusrahat että loistavat tarjoukset, ja kaupoilla kuluisi varmasti enemmän pätäkkää kuin alunperin suunnittelikaan. Lisäksi kun tarjouspäivä olisi alkukuussa, montaa rohkaisisi ostoksille tilille juuri saapunut palkka palautusten lisäki. Miksei siis luotaisi suomalaisille ihan omaa perinnettä, Palautuspäivää?

Näistä mietteistä huolimatta mua ei mitenkään häiritse Black Friday -tarjoukset sinänsä ja varmasti itsekin tulisin jotain ostaneeksi, ellei palkkapäivä sattuisi olemaan juuri kuun alussa ja tili nyt lähes tyhjillään. Mulle (ikuisena fennomaanina) vain olisi ihana nähdä jonkun suomalaisen perinteen syntyvän ilman että täytyy kopioida suoraan amerikkalaista mallia nimineen kaikkineen.

 

Onko täällä muita, joita Black Friday -hömpötys ärsyttä vai ehditkö jo ostoksille?

 

Comments

 1. Amen. Mä en myöskään oikein pääse sinuiksi tän päivän kanssa vaikka kaikenlaisia tarjouksia olenkin tutkinut, toistaiseksi en kuitenkaan ole mitään ostanut.

 2. Oon ihan erittäin paljon samaa mieltä tosta, et olis kiva jos Suomessa voitaisiin luoda omiakin perinteitä ja juttuja, eikä kopioida kaikkea suoraan jenkkilästä. Mutta toisaalta, oon itsekin just lähdössä shoppailemaan black fridayn kunniaksi 😀 Englannissa se on kuitenkin ehkä vähän hyväksyttävämpää, täällä kun black friday on ollut osa kulttuuria jo ikuisuuden ja nimikin on maan kielellä 😉

  • Höpö höpö. Black Friday ei kuulu Englannin kulttuuriin sen enempää kuin Suomenkaan, eihän täällä vietetä Thanksgiving-päivää! Lisäksi se on tuotu Britanniaan vasta viime vuosina, eli ei ole mikään perinne. Guardian sanoo samaa:
   http://www.theguardian.com/business/2015/nov/26/what-is-black-friday-biggest-uk-shopping-day

   Kauppojen ärsyttävä markkinointikikka. Siksihän se onkin tänne Eurooppaan rantautumassa, koska Amerikassa sillä tienataan niin paljon.

  • Tienataankohan sillä täällä päin sitten taas tarpeeksi? Kun tuskin nyt -10% alet saa ketään ostamaan enempää ja kauppa menettää senkin vähän katteistaan. Ja jos päivä ei ole tuttu suomalaisille, niin moniko jaksaa ostaa jotain vaikka olisikin reilumpi tarjous. Kun ei ne joulun alemyynnit vielä ees tästä päivästä ala :/

 3. Tosi hyvä kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä. Mua ei ainakaan huvita shoppailla ennen joulua marraskuun loppupuolella, ellen nyt sitten jotain joululahjoja sattuis löytämään noista tarjouksista. Muutenkin tykkään joulunjälkeisaleista ja sinne säästän mieluummin rahat kuin nyt käyttäisin.

 4. Juuri tänä aamuna miehen kanssa puhuttiin tästä ihan samasta jutusta. Mieheni on amerikkalainen niin meillähän syödään se kiitospäivän kalkkuna-ateria vaikka Suomessa ollaankin. En silti minäkään ymmärrä miksi tämä alemyyntipäivä on tänne kopioitu koska se tosiaan liittyy tiiviisti kiitospäivään. Muutenkin jenkeissähän se idea on tosi isot alennukset eikä mikään -10% jostain pikkutuotteesta. Itse päätin olla tänä vuonna ostamatta mitään näistä aleista. Mies kiersi ostolakkoa ja tilasi mulle lahjaksi uuden Beauty Blenderin edellisen melko kuolleen tilalle ja pari sivellintä 😛

  • Joo, ei todellakaan oo noi aleprosentit kohdillaan! Tai no miksi ees olisi, kun kaikki kaupat varmasti miettii katteita sinne joulun jälkeisiin aleihin asti. Munkaan ei tullut mitään ostettua, ei jaksanut kiinnostaa koko päivä 😛

 5. Tänä vuonna havahduin oikeastaan ensimmäisen kerran tähän kulutusjuhlapäivään, sähköpostiin tipahtelee taukoamatta kauppojen alennuskirjeitä. En tiedä onko markkinointi aiemmin ollut näin aggressiivista vai olenko vaan onnistunut missaamaan kaiken? (Paperisia mainoksia meille ei enää tule, roskalaatikon tyhjentäminen bittimaailmassa on helpompaa.)

  Täytyy myöntää että hairahdin heti aamusta, vaikkakin aika hillitysti. En osaa tässä vaiheessa vuotta oikein ostaa itselle mitään, rahat menee pian joululahjoihin ja saattaahan sitä itsekin vahingossa ostaa jotain mitä joku muu on lahjaksi suunnitellut. 😉 Joululahjojen ostamiselle ajankohta on hieman liian aikainen ehkä kuitenkin?

  Tavallaan haluaisin ajatella, että kuluttaminen oliskin tässä taloustilanteessa hyväksi. En vaan tiedä, miten roposeni käytännössä nostavat Suomen taloutta, varsinkin kun suurin osa aletuotteista tehdään ulkomailla.

  Ja tuo nimi.. Ymmärrän kyllä mistä se tulee, mutta samaa termiä käytettiin tasan kaksi viikkoa sitten..

  • Oliskohan markkinointi tosiaan ollut vähän suurempaa tänä vuonna? Kyllähän kuluttaminen tekee hyvää taloudelle, mutta musta ei ole järkeä pitää yhtä alepäivää/viikonloppua nyt ja sitten seuraavaa heti joulun jälkeen. Varsinkin kun lokakuussa monessa paikassa (etenkin vaatteista) on ollut season sale.

   Joo, musta perjantai on kyllä pikkasen muuttanut merkitystään munkin mielessä… :/

 6. Musta tämä yleistyi Yhdysvaltojen ulkopuolella muutamia vuosia sitten, kun otsikoihin nousi se, miten ihmiset olivat kuolleet siinä alerytäkässä. Kaupat varmaan ajattelivat, että hyvä idea saada ihmisiä roppakaupalla sisään. Eli vähän synkkäkin tausta tämän matkimiselle.

  • Joo, se meno on ihan hullua siellä! Apua, en kyllä lähtis aleostoksille jos henki ois vaarassa sen takia.

   Ja niiden aleprosenttien pitäis kyllä olla aivan hulluja että suomalaiset sais kauppoihin samalla mallilla. En tiedä sopiiko sellanen tänne muutenkaan.

 7. Hyvä idea tuo palautuspäivä! Sopisi paljon paremmin suomeen. Minua ei Black Fridayn idea sinäänsä ärsytä, mutta se kauhea toitotus, mitä tulee joka paikassa vastaan. Sähköposti on täynnä Black Friday-otsikoituja tarjouksia, nettisivujen bannerit on sitä täynnä. Inhottavaa.

 8. Joo oon ihmetelly tätä miten suomalaiset kivijalkakaupat lähtee tähän. Miksi? Sain tietää black fridaysta tuossa pari vuotta sitten, kun netin huumorisivustot täyttyivät black friday videoista, kun jenkit sekoavat alennuksista. Hullut päivät näyttää siihen verrattuna rauhalliselta päiväkävelyltä autiossa puistossa.

  Koko black friday on pelkkää kulutusjuhlaa. Se on kirjaimellisesti nimetty sen mukaan, että viimeistään sinä päivänä kaupan alan tilit menevät plussalle, eli punaisesta mustaksi.

  Ikävä kyllä minun täytyy tähän sortua, sillä tänään on erään opinnoilleni olennaisen ohjelmiston opiskelijalisenssi kovassa alennuksessa.

  • Kulutusjuhlaahan se tuntuu yhä enemmän olevan jo ihan pelkkä arkikin. Enää ei ole niin selkeitä alennusmyyntikausia, vaan joka paikassa on joku alennus meneillään jatkuvasti. Toki hyvä meille tarkan markan kuluttajille, mutta saako tarjoukset sitten porukkaa kuitenkaan tarpeeksi liikkeelle että kauppa ois kannattavaa?

 9. Palautuspäivä olisi kyllä tosi hyvä!! 🙂 Onko sitä muutamat kaupat hyödyntäneetkin, mulla on sellainen mielikuva? Mutta tämäkin ajoitus olis ihan jees; sain lähes kaikki loputkin joululahjat hankittua. 🙂

  • Vitsit, mä en ainakaan muista että olisi ollut siitä mainostusta? Olispa hyvä, jos se alkaisi yleistyä! 🙂 Kaikin puolin kivempi juttu, kun voisi ”ylimääräiset” laittaa tarjouksiin menemään.

   Ja hei loistavaa suunnitelmallisuutta! Mä olen se vikan viikon paniikkiostostelija 😀

 10. Heh tuossa alla on Adlibriksen Black Friday -mainos. Ajattelin olla ostamatta mitään, mutta jos siellä on sitä Eldridgen kirjaa, niin tilaan sen.

  • Sairasta tässä on vielä se, että tänään vietetään Älä osta mitään -päivää! Jokin ristiriita tässä on kun kukaan ei varmaan tiedä koko päivästä kun kaikki paukutta tarjouksia tauluun sillä vauhdilla että…

 11. Tänä vuonna tämä Black Friday kyllä oikein vyöryi päälle oikein urakalla. En muista että aiemmin olisi näin voimakkaasti tullut joka tuutista noita tarjouksia. Ostin vähän ennen puoltayötä Björn Borgin nettikaupasta joululahjakalsareta kun halvemmalla sai, ne olisin ostanut joka tapauksessa. Minulla onneksi sattui tilipäivä olemaan jo ennen tätä perjantaita mutta ei oikein ollut sen suurempia ostotarpeita tai -haluja että olisin mitenkään villiitynyt shoppaamaan. Nämä Suomen -10% tai -20% alet ovat kyllä tosiaan laimeita jos vertaa sinne alkuperämaan hullutusalennusmyynteihin.

  • Tuntuu siltä, että tänä vuonna mainostettiin sitä enemmän. Musta on kans hauskaa et just nettikaupat lähtee tähän BF-villitykseen, ku jenkeissä on erikseen sitten vielä Cyber Monday joka on alemyynti nimenomaan nettikaupoille. Kopioitais sitte kunnolla jos kopioimaan lähetään! 😀

 12. Mua huvittaa se kun jenkeissä on isot alennukset BF:n aikaan niin täällä Suomessa yritetään samaa huikeilla 20% alennuksilla. 😀

  Nyt ostin kyllä pari uutta meikkisivellintä, mutta niistä sai onneksi jo sentään 40% alennusta…

 13. Kyllä ärsyttää itseänikin juuri tuo, kun se ei liity meihin mitenkään. Tänä vuonna kaikki mainostavat Black Fridayta tai Weekendiä. Sorruin mäkin silti, yhden pussilakanasetin ostin, koska ne ovat muuten niin tajuttoman kalliita. 😀

  • Oi, kalliit pussilakanat on kyllä just sellasia joita alemyynneistä kannattaa bongailla! Itselläkin pitäis tehdä pientä uusintaa sen puolella, mutta odottelen kärsivällisesti joulun ja tammikuun alemyynteihin. 🙂

 14. Kyllä ja kyllä! Amerikkalaisuuden estoton kopiointi on oikeasti aika huolestuttavaa. Kulttuurillisesti Amerikan dominointi näkyy perinteiden KAUPPAAMISESSA; kapitalistinen American Dream -ihanne on puoleensavetävä juuri myynnillä. Olen itse todella eurooppalainen sielu, ja onhan se suuri harmi miten amerikkalaiset tv-ohjelmat ja viihde täyttävät suurinta osaa mm. Tv:tä. Missä eurooppalaisuus ja euroopan tuotteet maailmalle?
  Muistan vielä vuosia sitten kun englannin tunnilla ne americanteenagedream-tytöt kysyivät voiko kiitospäivää juhlia Suomessa? Opettaja oli pöyristynyt ja sanoi että miksi ihmeessä kun se on yksinomaan Yhdysvaltojen uudisraivaajien perinnejuhla. Miksi eurooppalaisten tulisi sitä juhlia? Halloween on kuitenkin hiukan ymmärrettävämpi, sillä sadonkorjuuta syksyllä juhlitaan suunnilleen samaan aikaan eri puolilla maailmaa eri pakanaperinteistäkin johdettuna. Siitä on kuitenkin popularisoitunut amerikkalainen juhlapyhä. Huh huh.

  • Ihan kuin mun ajatuksista. Karsastan amerikkailaisen unelman ylistystä ja yksilön vaikutusvallan korostamista, joka vaikuttaa ihmiskuvaan todella negatiivisesti. Siihenhän kuuluu ajattelu, että jos olet köyhä, sairas tai muuten huono, on sussa jotain vikaa ja että jokaisella on mahdollisuus nousta vaikeuksien kautta voittoon. Hyvä ihminen tekee mammonansa itse ja omaisuus kertoo siitä, kuinka menestynyt ja tarpeellinen persoona on. Toki hyvä puoli on tuo toivo ja positiivisuus oman aseman muuttamisesta, mutta kun käytännössä sen esteenä on välillä niin isoja juttuja ettei yksilö oikeasti voi niille yhtään mitään. On surullista, että tällainen ajattelutapa valtaa Suomessa alaa jatkuvasti enemmän 🙁 Aiemmin heikkojen, köyhien ja epäonnisten auttaminen on ollut ihan selviö, eihän pieni kansa olisi muuten selvinnyt näin pitkälle jollei naapuria olisi jelpattu huonoina aikoina. Nyt kaikki tuntuvat olevan oman onnensa seppiä niin hyvässä kuin pahassa.

 15. Just näin! Miettii, että esim. opiskelijoille ja eläkeläisille tulee usein ne rahat kuun alussa, joten BF:na ovat p.a. Veronpalautuspäivän alet olisi niin paljon järkevämpää, lisäksi pvä on kuun alussa, joten siitä hyötyisi sitten nämä edellä mainitutkin, vaikka palautuksia ei tulisi.

 16. Käytin hyödyksi Hyvinvoinnin Tavaratalon alennukset ja ostin lisäravinteita varastoon. Mutta ymmärrän kyllä täysin, mitä ajat takaa! Amerikkalaisuuden ihanointi ja kopiointi ärsyttää itseäkin. Mua ihan suorastaan nauratti ja ahisti, kun kaveri mietti, lähettääkö hän häistään Save the date -kortteja. Siis ihan oikeesti?! Sitä varten lähetetään hääKUTSU, jolloin sen päivämäärän voi laittaa ylös. Ihan hullua! Ei se niitä sitten vissiin lähettänyt, mutta hänen häähöpötyksensä olivat kuin suoraan Bridezillas -sarjasta. ”Nyt pitää laihduttaa hääpukuun”, ”Mies joutuu vähän koville, kun olen niin stressaantunut häistä” yms. Silloin tuli sellainen olo, että nyt ollaan vähän liikaa amerikkalaistuttu ja se oli musta jo tosi pelottavaa.

  Siihen nähen tää Black Friday on ihan pikku juttu, mutta omasta mielestäni aika turha ja perusteeton. Toi sun ehdotus Palautuspäivästä oli sata kertaa parempi! Olisipa veronpalautusten jälkeen alet. ^^

  • Joo, siis mäkään en ymmärrä Save the Dateja, Baby Showereita, Valentine’s Dayta ja muita hömpötyksiä. Ne on tosi pinnallisia ”perinteitä”, jotka pohjautuvat kulutukseen. Varmaan aluksi ajatus kaikkien tuollaisten takana on ollut hyvä, mutta kun koko ajan pitäisi olla ostamassa lahjoja milloin minkin juhlan tai merkkipäivän varjolla tai järjestämässä kookkaita tilaisuuksia ihan vaan ”koska tää on nyt trendikästä”…

   Kaverisi Bridezillailu kuulostaa kamalalta! Huh, just tän takia mä en tahdo kamalan kokoista hääjuhlaa tai älyttömiä poltterita, vauvakutsuja tai hitto yhtään mitään 😀 Järjestän sitte ite bileet, jos kiinnostaa!

 17. Samaa mieltä, että jotenkin tuo ei sovi loppukuuhun. Mulle tulee rahaa aina kuun alussa ja miehekkeelle puolivälissä, joten ei tässä kohtaa kuuta ole varaa varsinaiseen shoppailuun. Yhteen kosmetiikkaverkkokauppaan laitoin tilauksen, mutta jouduin ”lainaamaan” rahat ensikuun rahoista. Toisaalta olisin joka tapauksessa ensi viikolla sen tilauksen tehnyt, nyt sain vain enemmän tavaraa samalla rahalla. Täytyy vaan kituutella nyt muutama päivä 😀

  Jenkkien äärimmäinen kopiointi on muutenkin vähän tyhmää ja voitais munkin mielestä keksiä omat juttumme. Toisaalta kaikennäköiset juhlat ovat kivoja, mutta useimmiten niissä on ideana vaan ostaa lahjoja tai uutta krääsää. Kyllä valehtelisin korvat heiluen, jos väittäisin etten ole ollenkaan materialisti, mutta en mä silti tarvitse mitään juhlaa tekosyyksi kulutukseen 😀

  • Musta ois kauheen kiva, jos suomalaista perinnettä tuotaisiin enemmän esille yhteiskunnassa. Vaikka just jotain sadonkorjuujuhlaa, talvipäivän seisauksia ja nimipäiviä jotka on alun perin merkanneet kalenterivuotta luonnon tapahtumien pohjalta. Jaakko heittää kylmän kiven jne. Perinteisistä suomalaisista jutuista olis helppo keksiä vaikka mitä kivaa toimintaa ja tapahtumaa! 🙂

 18. No KYLLÄ. Kivoilla aleilla on puolensa, mutta ei tää sokea jenkki-ihannointi välttämättä hyvästä ole. Lähinnä huvitti nähdä kauppojen black friday- mainoksia. En muuten ostanut MITÄÄN! Hahaa! Jos toi olisi pakko tännekin kotiuttaa, niin aikaa voisi vaihtaa- just vaikka niiden veronpalautusten aikoihin 😀 Itse kyllä säästän pienet palautukseni Queenin keikkalippuihin :B

 19. Täällä ja angstinen. Inhoan jo halloweenia niin syvästi, että tämä Black friday -hömpötys saa aivan tietynlaisille kierroksille. Mikseivät sesonkialet riitä? Ja koko konsepti on ällöttävä, kun on kuullut, kuinka ämeriikässä ihmisiä talloutuu kuoliaaksi tällaisissa alemyynneissä. HYI. Se on vaan tavaraa.

  (Muutenkin, suomalaiset perinteet ftw. Olen jo monta vuotta miettinyt, että pitäisi järkätä joku jäätävä kekrikampanja, ja muutenkin tuulettaa suomalaisia perinteitä, jotka ovat jotenkin ihanan hartaita mutta kuitenkin hauskoja. Esim. Joulupukki on ihan erilainen tyyppi alunperin! Meillä on lapsuudessani joskus käynyt pukki, mutta muistan sen olleen vähän semmoinen synkempi ja karumpi tyyppi kuin Cokismainosten lihava veijari. Tai sitten pelkäsin muuten vaan..:D)

  • Jep, tuo on todella surullista että ihmiset kuolevat TAVARAN takia. Kun vielä kaiken lisäksi toiset on siellä kolmannessa maailmassa kuolleet tehdessä niitä tavaroita… :/ Monesti ihmisten kannattaisi muistaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen alemyynti eikä sitä kannattaisi ottaa niin vakavasti. On ihan käsittämätöntä, että alessa tiuskitaan myyjille ja tönitään kanssaihmisiä koska mullekaikkihetinyt.

   ARGH.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework