Curly girl -menetelmää 3 kuukautta – mikä meni pieleen?

*Teksti sisältää mainoslinkkejä.

Lähdin helmikuun lopussa vähitellen kokeilemaan valtavan suosittua curly girl -menetelmää hiusten hoitoon. Julistin hoidon sanomaa tässä aiemmassa tekstissä ja olin jo ehtinyt postausta kirjoittaessa päästä hyvään alkuun curly girlin noudattamisessa. Nyt on aika kerrata tuloksia ja huomioita hieman alle 3 kuukauden käytön jälkeen – ja kertoa, miksi en voi sellaisenaan jatkaa hoitorutiinia.

Innostuin CG-menetelmästä niin, että kirjoitin siitä *pitkän ohjeen myös työpaikkani Elevenin sivuille.

Näin toteutin curly girl -metodia

Tiesin jo heti aloittaessani, että tulen tarvitsemaan jotain puhdistavaa shampoota mukaan metodiin, joten shampoo ei missään vaiheessa jäänyt kokonaan pois vaan käytin noin joka toisessa pesussa sulfaatitonta shampoota. Muuten pesin hiukset ruisjauhoilla (toimii, uskokaa tai älkää!), vedellä tai hoitoainepesulla. Pesin hiukset 1-2 kertaa viikossa, joka on aika normaali määrä minulle myös tavallisilla tuotteilla.

Kuivasin hiukset pesun jälkeen mikrokuitupyyhkeellä ja sen jälkeen föönin diffuuserilla noin 80% kuiviksi. Levitin jo suihkun lopussa läpimärkiin hiuksiin hoitoainetta, jota en huuhdellut pois. Tämän lisäksi kokeilin muutaman kerran *aloe vera -geeliä hiuksiin, mutta en käyttänyt varsinaista muotoilugeeliä. Hiusten harjaus jäi kokonaan pois ja yllätyksekseni takut pysyivät täysin poissa ja hiukset pehmeinä ja takuttomina.

Tulokset 3 kuukauden jälkeen

Kuten aiemman postauksen kuviin verrattuna huomaa, curly girl -metodin jälkeen hiukset ovat laineikkaat tyvestä alkaen ja välillä latvaan ehti tulla jopa hieman korkkiruuvimaista muodostelmaa. Pörröisyys tasoittui metodin edetessä, mutta kuvasta huomaa että sitä on vielä kokeilun lopussa huomattavasti havaittavissa. Juuri tähän muotoilugeeli olisi ollut hyvä juttu, samoin tuotteiden vaihtaminen entistäkin kosteuttavampiin – kokeilemaani aloe vera -geeliä tukkani veti heti puoli pullollista ilman selvää tuotetuntua.

Hiukset olivat kauttaaltaan aivan älyttömän pehmeän tuntuiset ja laineikkuutta oli helppo korostaa sormikiharilla kuivatusvaiheessa. Opin vihdoin käyttämään föönin diffuuseria ja sanoisin, että se on ihan välttämätön apu kaikille pitkä- ja paksuhiuksisille tähän hoitorutiiniin. Omaa tukkaa en olisi millään jaksanut ilmakuivata, sillä se voi viedä tunteja.

Rakastin kiharaa, vallatonta ja boheemia tukkatyyliä. Jouduin kuitenkin luopumaan rutiinin noudattamisesta hiuspohjan ongelmien vuoksi.

Miksi en enää voi noudattaa tiukkaa curly girl -rutiinia

Kuten Nude-blogin Erikalla, myös minulla ongelmaksi koituivat hiuspohjan ongelmat. Atooppinen ihoni oireilee nykyään suurimmilta osin päänahassa, ja toivoin kosteuttavasta hiusrutiinista apua asiaan. Ilmeisesti minulla on kuitenkin taipumusta myös seborrooiseen oireiluun, sillä curly girlin aikana hiuspohjani kehitti paitsi atooppisia läikkiä ja kutinaa, myös rasvaista hilsettä. Hiuspohjani kaipaa siis peseviä tuotteita ja olenkin jo vuosia saanut pidettyä päänahan ongelmat suht vähissä pienin stressi-ailahteluin.

Varsinaisten päänahan ongelmien lisäksi myös hiusrajaan alkoi muodostua kauttaaltaan pientä näppyä ja muutama kipeä finni, joiden jälkiä parantelen yhä vaikka jo muutama pesu tavis-aineilla on takana. Tämän vuoksi tässä postauksessa ei näy kuvia kasvoistani, sillä hiusrajan näpyt oireilivat aika pahan näköisesti enkä kokenut luontevaksi ikuistaa tilannetta aivan niin tarkkaan.

Hiuspohjan ongelmat olivat lopullinen niitti kokeilulle, mutta rutiinissa oli myös muita asioita joista en niin välittänyt. Hiukseni ovat pitkät, paksut ja huokoiset, joten curly girlin mukainen pesu ja hiusten kuivaus otti valehtelematta tunteja. Suihkussa en suinkaan koko aikaa seissyt, vaan aika kului hiuspohjan huolelliseen hierontaan, hoitoaineen kerrostamisen märkiin hiuksiin, hiusten kuivattamiseen ja föönaamiseen ja taas kuivattamiseen ja muotoiluun. Valitettavasti musta ei ole siihen, että omistaisin 1-2 kertaa viikossa melkein puolikkaan päivän hiusten kanssa puljaamiseen 😀 Toki rutiiniin tottuminen esimerkiksi kuukausien saatossa ja hiusten leikkauttaminen lyhyemmiksi auttaisi tähän.

Koen, että osittain myös hiusteni hidas kuivuminen haittasi hiuspohjan ongelmia. Jos pesen aamulla hiukset ja annan niiden ilmakuivua luonnollisesti, ne ovat kosteat vielä illalla. Vaikka käytin fööniä kuivumisen nopeuttamiseen, oli etenkin hiusten tyven kuivuminen hidasta ja päänahka saattoi olla alttiina kosteudelle melkein vuorokauden tunnit.

Kolmas syy, miksi en enää noudata orjallisesti curly girliä: olen aivan liian vaihtelunhaluinen! Rakastan Dysonin superfööniäni, sillä sen avulla saan vihdoin föönattua hiukset täysin kuiviksi vain 10-15 minuutissa ja niistä tulee lähes kampaajalla laitetun näköiset. Tykkään kuitenkin myös kihartaa hiuksia, tehdä erilaisia lettejä ja noh, muutenkin vaihdella tyyliä suorasta kiharaan kuten haluan. Curly girl -metodia ei suinkaan pilaisi suoristaminen silloin tällöin, letittäminen tai kiharan avittaminen raudalla, mutta se tuntui silti liian rajoittavalta tavalta hoitaa hiuksia.

Nämä curly girl -jutut ja tuotteet jäävät käyttöön

Sain kuitenkin CG-rutiinista hullun paljon ideoita hiusten hoitoon ihan tavallisten tuotteiden kanssa. Levitän nykyään hiusnaamion kuiviin hiuksiin ennen suihkua, käytän runsaasti hoitoainetta enkä pihistele jätettävän hoitoaineen kanssa. Jo näillä eväillä muutos hiusten pehmeydessä on huima, vaikka osa käyttämistäni tuotteista sisältääkin sulfaatteja ja silikoneja. Kosteuttava hoito siis kannattaa, kukapa olisi arvannut!

Erityisiksi lemppareiksi nousivat Garnierin Hair Food -naamiot, joista voi lukea lisää tästä postauksesta.

Nyt voin kuitenkin föönata hiukset suoriksi, käyttää niihin halutessani suoristusrautaa ja ostaa hiuksilleni sopivia tuotteita, vaikka niistä löytyisikin CG-rutiinin mukaan pahiksia. Virven Ostolakossa-blogissa esitetyt kampaajan kommentit hoitorutiinista ja sen tuotteista vastaavat hyvin omiin kokemuksiini ja suosittelenkin juttua luettavaksi kaikille hoitomenetelmästä kiinnostuneille.

Ymmärrän, että en välttämättä kokeillut curly girl methodia tarpeeksi pitkään, ovathan monet kyseisellä rutiinilla useita kuukausia ja jopa vuoden ennen kuin hiukset asettuvat. Olisin myös voinut vaihtaa tuotteita, kokeilla geeliä ja yrittää enemmän, mutta valitsin nyt helpomman tien ja palasin vanhaan. Hiuspohjallani kestää hetki toipua tästä enkä myöskään suuresti ihastunut hiusrajan finnirykelmiin, joten jatkossa yritän ottaa tämänkaltaiset kokeilut iisimmin. Vaikka kuinka tekisi mieli hurahtaa 😀

Onneksi kokeilusta jäi käteen hyviä oppeja hiusten hoitamiseen, enkä traumatisoitunut iäksi. Olen päin vastoin suositellut tuotteita ja menetelmää monelle, ja muutama kaveri onkin jo saanut aikas upeita tuloksia aikaan.

Oletko hypännyt curly girl -kelkkaan vai vältteletkö vielä? Miten hoidat hiuksiasi?

Comments

 1. Olen jättänyt väliin tiedostaen juuri nuo samat ongelmat päänahan kanssa. Minun pesuvälini on lisäksi vain kaksi päivää, ja hiustenpesuun kuluu jo nykyisillä toimenpiteillä kuivumisineen aivan tarpeeksi aikaa.
  Heräsi muuten kysymys: suojaatko hiuksia saunassa jotenkin?

  • Mulla pesuväli on kyllä normaalistikin pitkä, eikä hiuspohja rasvoitu siinä välillä mainittavasti. Siksi vähän yllätyinkin, että curly girl method toi hiuspohjasta esiin juuri rasvoittuvuutta ja hilseilyä.

   Saunon tosi harvoin, joten en ole kokenut hiusten suojausta tärkeäksi. Laitan yleensä hiusnaamion ennen saunaa, joskus pyyhkeen jos jaksan ja on ulottuvilla. Saunassa lämpötila on kuitenkin maksimissaan 80 astetta, mikä on aika paljon vähemmän kuin suoristusraudan vähintään 165 astetta, joka vielä tulee suoraan hiuksen pintaan 🙂

 2. Olen innostunut tästä hiljattain, mutta käytän ensin loppuun sulfaatilliset tuotteeni metodia muuten soveltaen ja tykkään kyllä vaikutuksista! Pörröisyys on vähentynyt ja hiukset tuntuvat ilmavammilta. Kiharoita saattaa tulla myöhemmin kosteuttamisen myötä, mutta ei haittaa vaikkei tulisikaan. Mulla on hyvin nopeasti kuivuvat hiukset, joten tämä ei tunnu vaivalloiselta.

  • Sulfaateissa tosiaan se määräkin vaikuttaa – jos niiden lisäksi on paljon kosteuttavia ainesosia, niin en todellakaan koe sulfaatteja kamaliksi pahiksiksi 😀 Olis kyllä kiva, jos mullakin hiukset kuivuisi edes vähän nopeammin! Ennen annoin aina ilmakuivua yön aikana, mutta aamulla silti kosteat ja tyyny ihan märkä.

 3. Kiva lukea asiallista, kiihkotonta pohdintaa aiheesta. Mä olen noudattanut metodia löysästi, sillä juuri ajankäyttö muodostui ongelmaksi. Ja vaikka aikaakin olisi, en tiedä haluanko viettää puolet elämästäni kylpyhuoneessa. Metodissa on paljon hyvää, mutta onneksi sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti vaan poimia parhaiten itselle sopivat jutut käyttöön:)

  • Haha, mä en oikeen ees päässyt kulttijäsen-vaiheeseen 😀 Ehkä kun mulla ei oikeasti ole kuin voimakkaasti laineikas tukka, jossa satunnaista korkkiruuvia. Mun ei siis ole tarvinnut ns. taltuttaa ”liian” kiharia hiuksia tai tuntea epävarmuutta niiden suhteen. Teininä olisin kyllä antanut paljon, jos olisin saanut tämän metodin tietooni sillä tukka oli silloin hurjan kuiva, pörröinen ja sähköinen jatkuvasti.

 4. En myöskään jaksa rumbaa enkä hiuksiin jätettäviä geelejä. Mutta nappasin omaan rutiiniini hoitoainepesut noin 2/3 pesukerroista, t-paitaturbiinin, sulfaatittomuuden ja harvahkoilla föönäyskerroillani laskin föönin lämpötilan niin alas kuin maltti riittää. Näistäkin on ollut iloa hiuksen kosteutuksessa ja hieman kiharassakin. Hiuksien harjaaminen on minusta niin mukavaa, että siitä luopuminen tuntui yllättävän vaikealta. 😀

  • Haha ymmärrän ton harjaamisen! 😀 Se on jotenkin tosi terapeuttista hieroa harjalla päänahkaa. En normaalisti juurikaan harjaa hiuksia, mutta föönatessa ja ennen suihkua sen kyllä teen.

 5. Mä olen myös vähän liian kärsimätön tähän rutiiniin. Ja vaikka tykkään kiharoista, vielä enemmän pidän sinunkin mainitsemasta vaihtelusta. Suoraksi kuivatut hiukset on ihanan skarpit!

  • Mulle riittää jo ihan suoraksi föönatut hiukset, harvemmin tulee ees suoristettua hiuksia varsinaisesti. Se on sellanen kiva, helppo arkitukka joka näyttää siistiltä jo ihan ponnarillakin 🙂

 6. Vooooi kikkare sulla siis samoja ongelmia, äh! Uskoisin, että aika monella muullakin, seborrooinen ihottuma kun on todella yleinen (jopa 20% väestöstä kärsii siitä).

  Mutta kiitos siis linkistä <3

  – Erika

  • Joo, valitettavasti nyt tällä kertaa näin 🙁 Harmi, sillä olisin todella halunnut metodia kokeilla pidempään!

   Kiitos itsellesi ongelman tunnistamisesta ja siitä kirjoittamisesta, muuten en varmaan itsekään olisi löytänyt kohtalosisaria <3

  • Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit! Olen tosiaan metodista pari juttua napannut itselle käyttöön, mutta en kyllä täysimääräisesti pysty metodia noudattamaan tällä hiuspohjalla 🙁

 7. Itsellä hiukset nuorempana ollu pitemmät hiukset ja olleet hieman taipuista. Vanhemiten hiuksista tullut kiharemmat kun lyhentyneet ja erään hiustenlähtö vaiheen jälkeen varsinkin niskasta hiukset tosi kiharat mutta ei päälyhiukset.
  Itse olen aikaisemminkin pessyt hoitoainella aina välillä hiuksia koska urheilen paljon joten siinä suhteessa ei mikään uusi juttu itsellä. Mutta nyt jätin shamppoo pesukerrat vähiin ja aamulla huuhtelen hiukset hoitoaineella. Minulla on lyhyet hiukset joten, pursitelen ne ohuella frotee-pyyheellä, en siis edes t-paidalla, kuivuvat itsestään, aikaa menee noin 15 min. ja käytän kiharoihin tarkoitettuja tuotteita. Joudun välillä pesemään syväpuhdistavalla shamppoolla just päänahan ongelman takia joka vähän korostuu tästä runsaasta hoitoainepesusta. Ei kait tästä stressiä tarvitse ottaa 😉 Tosin mulla on lyhyet ja ei paksut hiukset.

  • Kiva kuulla, että sulla metodi toimii ainakin kevyesti toteutettuna! 🙂 Ihana kuulla kokemuksia hiustenhoidosta myös erilaisen tukan omaavilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework