Avautumista koko viikon edestä

Tänään ärsyttää aivan suunnattomasti tämä.

ennen_jalkeen_meikin_kuvapari_tuomitseminen_kommentit_mnl

Kuvakaappaus Ilta-Sanomien sivuilta.

Ei itse Ilta-Sanomien juttu niinkään, vaikka lähtökohtaisesti pidän tällaisia kuvaparivertailuja epäreiluina ja tuomitsevina. Sen sijaan suurimmat älynväläykset löytyvät kommenttiosiosta, jossa miehet ja naiset vuoronperään julistavat naturellin aina kauniimmaksi, haukkuvat ”hutsumeikkejä” ja kutsuvat meikkaamista valehteluksi ja sian ostamiseksi säkissä. Toki tähän vastakkainasetteluun ohjaa jo jutun vihjaileva kysymys siitä, kumpi lookeista onkaan kommentoijien mielestä kauniimpi. Ihan kuin kuvien tyttöjä kiinnostaisi vähääkään se, kuinka kauniiksi Ilta-Sanomien lukijat määrittelevät heidän ulkonäkönsä saati kuinka relevanttia se maailmanpoliittisessa kehyksessä on.

Perataanpas muutama kommentti ja katsotaan, kuinka julmia ihmiset osaavat toisilleen olla.

”Syystä voi sanoa , että mies ostaa usein sian säkissä. Itse pidän joko hutsumeikistä tai luonnollisesta. Loppu on silkkaa itsensä piilottelua. Ihminen ei näytä kauniilta, vaan meikki näyttää. Sama kuin pukisi naamarin päälle.”

Voi tulla yllätyksenä, mutta suurin osa naisista (tai miehistä, *GASP*) ei meikkaa miehen tai muiden ihmisten takia vaan ihan omasta ilostaan. Ihminen voi olla täysin tyytyväinen itseensä sekä meikittömänä että vahvassa iltameikissä. Meikkaaminen tai meikin määrä ei kerro ihmisen naamioitumishalusta vaan yksinkertaisesti halusta huolehtia itsestään ja näyttää huolitellulta.

”Kaikki kuvien naiset olisivat kauneimmillaan hillityssä meikissä, ei siis täysin naturellina, mutta ei noin puunattunakaan. Kuvissa meikki on liian hutsahtava. Nuorilla ja kauniilla on nykyisin irtoripset ja tunkkaiseksi pakkeloitu naama. Tykkäävätkö pojat oikeasti? Entä koska muoti siirtyy elegantimpaan suuntaan?”

Sillä ei ole mitään väliä, tykkäävätkö pojat vai eivät. Kunhan ihminen itse tykkää itsestään ja nauttii olostaan, on kaikki hyvin. Meikkaustyylejä on yhtä monta kuin on ihmisiäkin eikä toisen tyyli ole toista huonompi.

”Luojan kiitos vaimoni ei meikkaa. En tuntisi häntä lainkaan tuollaisen kasvomaalauksen kanssa. Saisin jakomielitaudin varmasti. Ihmettelisin varmasti kuka tuo tuntematon on vuoteessani.”

Sehän ei kuulu sulle tasan yhtään, meikkaako sun vaimo vai ei. Se on sun vaimon ihan ihkaoma asia. Sulla voi olla asian suhteen mieltymyksiä, mutta vaimon ei niitä ole pakko toteuttaa. Olen siitä onnekas että poikaystäväni rakastaa mua sekä meikittömänä että täydessä tällingissä, eikä arvota suhdettaan muhun tai mun ulkonäköön meikin määrän kautta.

”Täysi naamiohan tuossa tytöillä on. Osalla on ihokin jo mennyt tosi huonoksi. Mitenköhän on vanhemmiten. En usko moisen kemikaalipläjäkyksen olevan kovin terveellistä ihon hyvinvoinnin kannalta. Varsinkin yhden tytön iho on jo suorastaan todella huonossa kunnossa. Tuskin paranee hengittämättömän meikin alla.”

Iho-ongelmat eivät johdu meikistä, vaan hormonaalisista muutoksista, biologiasta ja muista asioista jotka nyt yleensäkin sairauksiin vaikuttavat. Vai miksiköhän akne iskee myös meikkaamattomiin teinipoikiin…? Oikeanlaiset meikkituotteet voivat suojata ja hoitaa ihoa, jolloin iho-ongelmien kanssa on helpompi elää. Tuomitsevien ihmisten kohtaamiselta tai asennevammoilta meikkikään ei valitettavasti suojaa.

”Luonnollinen ehdottomasti! Mikseivät ihmiset voi näyttää juuri sellaisilta kuin oikeasti näyttävät?”

Kiellettäiskö saman tien tatuoinnit, lävistykset, erilaiset vaatteet, korut, piilolinssit, hiusten leikkaus, kampaukset ja hiusvärit?

”Meikkaamattomat on aitoja ihmisiä, meikatut näyttävät muovisilta mallinukeilta.”
”Moni kakku päältä kaunis silkkaa silppua sisältä?!”
”Meikatut naiset ovat bakteeripesiä. Samoja punia hangataan huuliin ja laitetaan muhimaan laukkuun takaisin.”
”Otan osaa vierestä herääjälle baari illan jälkeen,mukava yllätys.”

Miten toisen ihmisen ulkonäkö voi herättää näin paljon tuomitsevia ja haukkuvia kommentteja? Miksi meikkaaminen häiritsee näitä ihmisiä niin paljon, että he vaivautuvat kirjoittamaan ruman kommentin? Näistä puheenvuoroista huomaa sen, ettei nainen voi koskaan tehdä oikein: ei saa meikata mutta ei saa näyttää suohirviöltäkään, täytyy olla luonnollinen mutta pitää olla toki myös kaunis, sisäinen kauneus on tärkeintä mutta emmä mitään rumaa panoa baarista halua. Kaikki ehostus on kategorisesti väärin, mutta maagisesti pitäisi silti miellyttää toisen silmää joka tilanteessa. Ah, miten helppoa!

Kerrataanpas. Yhdenkään yksilön arvo ihmisenä ei perustu ulkonäköön. Ei silloinkaan, kun ulkonäköä on muutettu tavalla tai toisella. Ei ole väliä onko kyse kirurgisesta toimenpiteestä, vaatteista, tatuoinnista vai meikistä. Jokainen aikuinen ihminen saa tehdä ulkonäölleen täsmälleen mitä haluaa, eikä muilla pitäisi siitä olla nokan koputtamista. Ihmisen luonteesta ei voi tehdä päätelmiä perustuen ulkonäköön – jokaiselle aikuiselle ihmiselle tämän luulisi olevan päivänselvä asia jo ihan elämänkokemuksen perusteella. Jos kokee tarvetta arvostella toisen ihmisen ulkonäköä, voi miettiä miksi itsellä on sellainen tarve. Perustuuko ilkeä kommentointi kateudelle, turhautumiselle, ennakkoluuloille tai ihan vaan sille, että itsellä sattuu olemaan huono päivä? Jos ei halua meikata, se on fine ja ok kaikin puolin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi oikeutettu nostamaan itsensä ja tapansa toisten yläpuolelle.

Meikkaaminen voi olla myös ihan vakavasti otettava harrastus tai ammatti. Esimerkiksi jutussa on kuva Linda Hallbergista, joka on yksi Ruotsin arvostetuimmista meikkitaiteilijoista ja bloggaajista ja jolla riittää keikkaa ulkomailla asti. Ei taida olla siis mitään ihan turhaa touhua noin vaikka kansantaloudellisesta näkökulmasta katsoen.

 

Ärsyttääkö muitakin vai onko kommenteissa totuuden perä?

 

Comments

 1. Aamen, kiitos Elisa. Kuten Lisa Eldridge on sanonut: ”Men seem to prefer a look with a lot of products, without it looking like a lot of products”. Tuntuu, että yleinen mielipide on sekä naisilla että miehillä, että tulisi käyttää hirveät määrät meikkiä, ilman että se näyttää meikiltä. Tai muuten tulee tosi raakoja kommentteja. Hemmetti mitä tekopyhyyttä! Välillä pistää vihaksi. En tajua mkiten jonkun toisen ulkonäkö vaikuttaa kenenkään muun elämään.

  • Joo, saman olen huomannut! Silloin kun meikkiä ei oikeasti ole naamassa tipan tippaa, kyselevät miespuoliset kaverit huolestuneena että olenko mahdollisesti kipeä 😀 Suurin osa tuskin edes huomaa tasoittavaa BB-voidetta, kulmien ehostusta ja huulikiiltoa pitäen kasvoja ”meikittöminä”. Ylipäänsä toisten ulkonäön arvostelu on tyhmää ja turhaa hommaa.

  • Itseäni ei taas kiinnosta millään tapaa mitä mieltä miehet ovat naisten meikkaamisesta tai meikkaamattomuudesta.

 2. Hah. AGREED. Sinun kanssa siis : D Iltapäivälehtien kommenttiosiot on aina hyvin hämmentävää viihdettä. Jänniä ihmisiä ovat. Jänniä mielipiteitä. Jännä on.

 3. Nih, siinä nyt voidaan halkoa vaikka hiuksia meikin ja maskeerauksenkin välillä. Tosiasia kuitenkin on, näillä malleilla oli aika tukeva meikki, ei ehken,Suomen mittakaavassa niinkään yleinen arkisin. Tosin olen katsellut nuoria (siis kahdenkympin molemmin puolin jopa yläasteikäisiä) joilla on tälläinen meikki. Sitten kun se on usein pikkuisen pielessä, esim väärän värinen meikkivoide, se vanhentaa. Moni nuorempi olisi nätimpi ilman, sillä vanhentava meikki on tavallaan ”väärin” mutta kun netissä kaikki meikkaa näin, kuvatessa erittäin tarpeellinen, mutta paksu kerros meikkiä näkyy ilman kameran linssiä toisella tapaa…
  Mutta myös se että ”trollit” yleensä kommentoi Suomessa iltapvlehtien palstoilla, harvemmin niissä on asiallisia kommentteja, korostaa tuota satoa, luin jo eilen ko. jutun ja lähinnä naureskelin koko uutiselle, osalla oli jopa piilarit, eli ei pelkällä meikillä menty.

  • Ihan totta, että joillain kommentoijilla on mielessä tahallinen provosointi ja mahdollisesti oman pahan olon purkaminen. Se ei kuitenkaan oikeuta haukkumiseen ja tuomitsemiseen ulkonäön perusteella, eipä siihen taida mikään oikeuttaa.

   Mä ymmärrän, että välillä varsinkin nuorten meikkimäärät ja meikin käyttötapa ihmetyttää mutta täytyy muistaa että suurin osa vasta opettelee. Oikean määrän ja tuotteiden valinta tuottaa päänvaivaa jo ihan aikuisillekin, niin miksei sitten teini-ikäisille joilla ei ole monen vuoden meikkauskokemusta ennestään. En mäkään siitä tykkää, että on Yksi Oikea Tapa meikata ja siitä ei saisi sosiaalisessa kontekstissa poiketa, mutta en mä sen takia ketään ala haukkumaan tai tuomitsemaan. Neuvon, jos neuvoa kysytään mutta muuten annan ihmisten tehdä kasvoilleen mitä haluavat 🙂 Muistan omat teinivuodet ja runsaan puuterin käytön (ilman meikkivoidetta), valkoisen luomivärin, sottaavan ripsivärin ja PAKSUT eyeliner-rajaukset silmissä 😀

 4. Muuten jaksan ottaa huumorilla, mutta aaaaargh, ’mahtaako pojat tykätä?’ saa kyllä näkemään punaista!!

 5. Olisi hirveän tylsää olla aina samannäköinen! Nautin siitä että välillä saan näyttää freesiltä meikittömänä, toisinaan röllipeikolta ja välillä huolitellulta tai yllättää itsenikin rohkeammalla meikillä.

  Vaikka oma ihoni on aina ollut suht tasainen ja finnitön, näytän meikattuna huomattavasti skarpimmalta ja suuri osa iho-ongelmista kärsivä saa nostettua itsetuntoaan meikkaamalla.

  • Sepä juuri! 🙂 Meikki on parhaimmillaan terapiaa ja loistavaa itsetunnon kohotusta, eikä siihen edes tarvitse ihailevia katseita tai kommentteja muilta. Peilistä onnistumisen näkee heti 🙂

 6. Niinpä. mua korpeaa erityisesti tuo miten laittautumisen oletetaan olevan jotain mitä tehdään miehiä varten.
  Ja sitten se kunnioituksen puute toista ihmistä kohtaan. ”Herätessä se olikin ruma.” No mitäpä joit itseltäsi silmät ristiin, niin ettet enää tiennyt minkälaisista naisista tykkäät. Hyvinkin samanlaisissa aatoksissa saattoi herätä myös se nainen, vaikka miehet ei yleensä meikkiä paljon käytäkään. Oma moka molemmin päin.
  Pienenä huomautuksena vielä, että kuvien naiset tulevat monista eri maista ja meikkaustyylit vaihtelevat myös kulttuureittain. Allimman kuvan ilmeisesti venetsuelalaista naista ei ehkä hirveästi hetkauta, mitä suomalaiset ovat hänestä mieltä.

  • Haha joo, voi olla että aamuinen pettymys on ihan molemminpuolinen :’D

   Meikkaamisella tosiaan on erilaisia perinteitä eri maissa. Esimerkiksi Lähi-Idästä kotoisin olevien naisten olen nähnyt panostavan ehostukseen huiman paljon, vaikka osa käyttää huivia tai burkhaa. Silti hoidetaan hiuksia ja ihoa, vaikkei ”kukaan” niitä näe. Ihmisellä on aina ollut tarve laittautua ja kaunistautua, leikitellä eri asuilla ja koruilla sekä ilmaista ulkonäöllään asemaansa, elämänkatsomustaan tai kulttuuriaan. Se ei siitä mihinkään muutu, vaikka Ilta-Sanomien kommenttiosiossa kuinka haukuttaisiin.

 7. En ole ikinä ymmärtänyt niitä, jotka TOSISSAAN kutsuva ja kokevat meikin petkutuksena/valehteluna omasta ulkonäöstä. Jos noudatetaan tätä logiikkaa, niin suuria pettureita/petkuttajia/valehtelijoita ovat ihmiset, jotka:

  Valkaisevat hampaitaan
  Oikovat hampaitaan
  Värjäävät hiuksiaan
  Käyttävät hajusteita
  Käyttävät piilareita
  Hankkivat tatuointeja jne…

  (Plus tuli naseva kommentti kasvovoiteen käytöstä: ”valehtelet ihosi kosteustason!!” Eli sarkasmia) ?

  Kuten itsekin luettelit tässä postauksessa. Jos kutsuu toista henkilöä valehtelijaksi meikin takia, niin eiköhän kommentoijat siellä IS:n sivuilla ole ykkösluokan herkkiksiä loukkaantujia. Usko meni ihmiskuntaan heti kohdusta tultua?

  • Haha oikein hyviä huomioita! 😀 Tosiaan, hammaslääkärissä käynti pitäisi kieltää muun kuin välttämättömän kivun takia. Silloinkin olisi helpompi vain kiskaista kipuileva hammas pois: eihän sillä ulkonäöllä ollut mitään väliä…?

 8. Aamen!

  Ihmisillä on vaikeuksia muistaa, että heidän ajatuksensa ovat pääsääntöisesti mielipiteita, harva asia on kiveen hakattu ja mielipide on aina mielipide. Jos joku pitää vaimoaan jotenkin erityisen kauniina luonnollisessa tilassa ja vaimollekin se on mukava olotila, niin mahtavaa, ihmiset ovat ainakin siltä osaltaan löytäneet toisensa. Se ei kuitenkaan tarkoita mitään muuta. Jokaisen pitäisi kyetä tuntemaan olonsa hyväksi omista lähtökohdistaan, kyllä joku voikin meikata miellyttääkseen muiden silmää ja sekin on ok, mutta ei kuuluu kaikkien maailmankuvaan. Minä tykkään meikata huvin, urheilun ja itseni takia. Minä haluan miellyttää vain itseäni, koska ainoastaan sillä on loppupeleissä väliä. Jos joku ei minun ulkonäöstäni pidä ja lakkaa sen takia kanssani pyörimästä, niin ongelma on sen toisen, ei minun.

  • Mielipide ei tosiaan ole sama kuin totuus tai fakta. Mielipide voi myös olla huono ja perustelematon, jolloin se on automaattisesti vähempiarvoinen kuin paremmin perusteltu mielipide. Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä sensuroimatta, mutta kaikilla on silti VASTUU niistä sanoista joita tulee sanoneeksi. Jos ”mielipiteellään” jotakuta loukkaa, niin silloin kannattaa pysyä hiljaa.

 9. Nuissa iltalehden kirjoituksissahan ihmiset ilmaisevat vaan mielipiteensä, ei siitä pitäis noin pahasti suuttua… Itse henk koht. tykkään meikata, mutta kyllä kaikilla on oikeus mielipiteensä julki tuomiseen 🙂 Ymmärrän kyllä sinunkin kantasi, mutta aika vahvasti sen kyllä ilmaisit.

  • Hassu havaita, että pidät mun mielipiteen ilmaisua ”vahvana” vaikka Sanomien kommenteissa meikkaavia naisia haukutaan huoriksi ja rumiksi suohirviöiksi 😀

   Jokaisella on oikeus sensuroimatta tuoda ilmi mielipiteensä, se on ihan totta. Mutta mielipide ei ole sama asia kuin fakta eivätkä kaikki mielipiteet ole samanarvoisia. Silloin kun ”mielipidettä” käytetään tuomitsemaan ja haukkumaan toista ihmistä, on se yksiselitteisesti väärin. Mielipideasioissa ei yleensäkään ole yhtä ainoaa totuutta, vaan monia eri kantoja joista toiset nyt vaan ovat paremmin perusteltavissa kuin toiset.

 10. Kommenttisi summasivat hyvin omia viime aikojen ajatuksia aiheesta! Todella rasittavaa huomata, kuinka meikkaus otetaan asiana, jolle tulee joko (yleensä miesten toimesta) antaa siunaus tai moitteita.

  • Musta on harmi, että EDELLEEN näkee tällaisia kommentteja. Mikä pahinta, niitä välillä kuulee ihan livenäkin 🙁 Luulisi, ettei vuonna 2016 kenenkään ulkonäkö tai tavat voisi vähempää kiinnostaa mutta ilmeisesti asia on toisin. Kamalinta on, että ulkonäöstä tehdään heppoisia päätelmiä henkilön luonteesta, sosioekonomisesta luokasta ja ties mistä.

 11. En ymmärrä miksi mun pitäis vaivata mieltäni sillä, että meikkaako muut ihmiset vai ei ja miksi ne meikkaa vai ei, vaikka ite en tykkääkään meikata… 😀 Se nyt on jokaisen oma asia, mielenkiinnon kohde jne. Ajattelen, että kaikki ihmiset on lähtökohtaisesti kauniita. Kokemukseni mukaan sisäinen rumuus rumentaa kaunistakin ulkonäköä pahasti. Ihmiset on jänniä otuksia mielipiteineen päivineen.

  • Näinhän se on. Vaikka itselläkin ennakkoluulot meinaavat joskus viritä mielessä, yritän ajatella aina ihmisistä hyvää ennen kuin olen tutustunut heihin kunnolla. Haluan antaa kaikille mahdollisuuden ja keskittyä heidän hyviin puoliinsa, en haukkumiseen.

 12. ”Luojan kiitos vaimoni ei meikkaa. En tuntisi häntä lainkaan tuollaisen kasvomaalauksen kanssa. Saisin jakomielitaudin varmasti. Ihmettelisin varmasti kuka tuo tuntematon on vuoteessani.”

  Ei hele…. Toivottavasti en ikinä törmää tyyppiin, joka saa jakomielitaudin koska meikkaan.

 13. Aaaaa, tän takii en haluu lukee kommentteja! Oot niin oikeessa, hyvin kirjotettu. Toi ehostamiskeskustelu on kyl niin uskomatonta. Ällöttävä kuva naisista ettäkö me vaan aina laitettas miesten takia.

  • Mäkään en tajua miksi eksyn kommenttipalstoille, mutta ehkä nyt omiin kiinnostuksiin liittyvä aihe kannusti lukemaan pidemmälle. Virhe selvästi 😀

   Joo katos kun asia on niin, että naiset on olemassa vain lisääntymistä ja kodinhoitoa varten. Kommenteissahan joku vertasi naista autoon, eli samalla viivalla ollaan fordien ja mersujen kanssa :’D

 14. Kiitos tästä, loistava teksti. Mä en edes pysty lukemaan noita kommenttiosioita nykyään, kun sulaa ihan heti tinat päästä noihin ihmisiin. 😀

 15. Itehän oon ihminen, joka ei meikkaa ollenkaan, mutta en ala tuomita meikkaavia. Se on jokkaisen oma asia. Ite sitä en oo kokenu vaan omaks jutukseni. Mä en ymmärä meikkaamisesta mittään, joten en siihen ota edes kantaa. opiskelen rakennusmestariksi, joten meikin käyttö ei ihan ensimmäisenä mielessä oo.

  • Totta, jokaisen oma asia. Kaikkien ei missään tapauksessa tarvitse meikata, mutta jokainen saa meikata jos niin haluaa. En mäkään käy rakennusmaalla arvostelemassa perustuksia, ku en niistä mitään tiedä 🙂 Ja tuskin rakennusmestari kovin hyvällä katsoisi, jos mä kulkisin siellä sokkelia potkimassa 😀

 16. ÄRSYTTÄÄ, ÄRSYTTÄÄ, ÄRSYTTÄÄÄ!!!

  Minun kuolemansyntini on se, että en kestä tyhmiä ihmisiä. Nuo jutun kommentit edustivat juuri sitä. Ajattelemattomuus oman itsensä ulkopuolelle ja suoranainen tyhmyys. Ne saavat minut provosoitumaan ja ärtymään. Usein noita ärsytykseni kohteita näen näissä toisiin ihmisiin kohdistuvissa arvosteluissa.

  Luulin meitä 2010-luvun ihmisiä fiksuiksi, kehittyneiksi ja suvaitseviksi. Sitten menin lukemaan uutislehtien keskusteluosiot ja maailmani romuttui. Tajusin, että Suomi on vielä tänä päivänäkin täynnä tyhmiä ihmisiä.

  • Sama täällä. Useimmiten osaan suhtautua kommenttipalstojen älynväläyksiin olankohautuksella, mutta nyt läikkyi yli ja pahasti. En kerta kaikkiaan kestä sitä, että toisten ulkonäköä arvostellaan.

 17. Ja hauskaa myös on, että osa noista kuvista oli (ilmeisesti) otettu siitä Power of makeup -ista jonka idea oli näyttää että kuinka paljon ulkonäköä voi muuttaa pelkällä meikillä… Ja tosi hyvä kirjotus. Ja en voi älytä, että miten paljon meikkaava nainen näyttää ’huorahtavalta’. SIIS MITÄ VITTUA? Miten ihminen voi edes näyttää huoralta?!?! En älyyyyyyy… Äiti auta.

  • Jep. Kenestäkään ihmisestä ei voi pelkän ulkonäön perusteella sanoa yhtikäs mitään. Kommenttien ja mielipiteiden perusteella sen sijaan kyllä voi tehdä aika montakin päätelmää 😀

 18. Itse en ole samaa mieltä. Maailma on menossa vain pahempaan suuntaan, nykyään näyttää normaalilta jos on täys tällinki päällä. Luonnollisuus todellakin mielummin! Saa itsensä laittaa kauniiksi luonnollisesti, ei tuollaisella pakkelilla! Ja jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä: kommentoijilla mutta myös sinulla… Eikä varmaan olisi kiva jos tätä tekstiäsi lainattaisiin ja sanottaisiin perään ”Onpas tyhmästi ajateltu, eikö itse tajua” Näin teit itse kun lainasit kommentteja.

  Mutta muuten mielipiteet on tervetulleita kunnioittaen toisia

  • Mutta mitä väliä on sillä miltä näyttää? Se tässä taitaa olla perimmäisenä ideana. Mitä väliä jos meikkaa, mitä väliä jos ei meikkaa? Se ei kuulu pätkän vertaakaan muille kuin sille joka itse meikkaa itseään. Ja viitaten Elisan tekstiin, jokaisella on mielipide, ja mielipiteensä voi perustella lukemalla toisten mielipiteitä!

  • Jep, juuri näin. Ei niin minkäänmoista väliä! Aina kun valitetaan siitä että nykyaika on niin ulkonäkökeskeistä, toivoisin että huomio kiinnitettäisiin siihen miten me jokainen itse tätä ajatusta ilmennetään. Omalla, hyväksyvällä suhtautumisella toisiin ulkonäköön katsomatta voi muuttaa lähiympäristöään yllättävän paljon.

  • Se ei kuulu toisille pätkän vertaa, kuinka paljon joku meikkaa tai ei meikkaa. Jos toisen ulkonäkö tai meikkaaminen ärsyttää, voi miettiä että miksi se ärsyttää: onko kyseessä kateus, ennakkoluulot vai ihan vaan oma huono päivä.

   Silloin kun mielipiteitä käytetään toisten alistamiseen ja haukkumiseen, on siihen oikein puuttua ja osoittaa näiden mielipiteiden vääryys. Ei kukaan noista naisistakaan ole pyytänyt päästä kuvansa kanssa Sanomien nettisivuille arvosteltaviksi. Jokaisella on vastuu omista sanomisistaan, eikä kaikkia mielipiteitä suinkaan pidä suvaita. Varsinkaan silloin, jos ne ovat hatarasti perusteltuja ja pohjaavat ennakkoluuloihin.

 19. Ei helvetti, nyt minulle tuli jakomielitauti kun en ollut älynnyt, että meikkaan miesten ja poikien takia vaikka minulla on nykyään vaimokin ja kaikkea. Kyllä skitsofrenia tästä puhkeaa. Ettei vaan tulis vielä maanisdepressiivinen persoonallisuushäiriö. Kommenttiosiosta ainakin syöpä tarttuu. Ehkä myös HIV.

  No, lohduttaudun sillä, että kommenttiosiossa on paljon puhtaita provosoijia.

  Meikkaamisen kannalta olen kanssasi samaa mieltä. On totta toki sekin, että jotkut tuntevat tarvetta meikata mahtuakseen johonkin arbitaariseen yhteiskunnan tai median asettamaan muottiin (esim minulla ei olisi ollut meikittä asiaa töihin), mutta ensisijaisesti näkisin meikkaamisen olevan henkilön itsensä itselleen merkityksellistä tekemistä. Vähän niinkuin vaikka kuntosali (menen salille jotta voin pitää huolta itsestäni ja omasta kehostani), tai hoitoaine (jotta minun hiukseni tuntuisivat hyvältä). Siinä on turha tulla määkimään, että väärin tehty.

  • Nyt foliohattu päähän ja kone kiinni äkkiä! 😀

   Toki on olemassa sosiaalisia koodeja ja tilanteita, joihin meikkaus tuntuu kuuluvan ns. itsestäänselvyytenä. Vähän niin kuin miehillä puku tietyissä tilanteissa, tai juhlapukukoodit ylipäänsä. Näitä etikettejä on kuitenkin mahdollista onneksi rikkoa, ilman että siitä rangaistaan tuomioistuimessa. Ihmiset ovat niin älyttömän kärkkäitä kivittämään toisiaan, että ihmettelen sitä miten meitä voi vielä olla miljardeja jäljellä täällä maapallolla.

 20. En yleensä kommentoi, mutta nyt oli niin hyvä kirjoitus (ja niin hyviä kommentteja muilta myös), että pakko osallistua.

  Itse tahtoisin nostaa esiin tällaisissa ”näin paljon meikki muuttaa ihmistä” jutuista sen, miten meikki korostuu meikkaamattoman kasvonpuolikkaan rinnalla. Jos joitakin k.o. jutun naisia olisi nähnyt/näytetty miehille kokonaan meikattuina, olisivat reaktiot ehkä olleet enemmän siihen ”onpas siinä nätti nainen” suuntaan.
  Lisäksi käsittääkseni NikkieTutorials aloitti tämän The power of make up villityksen tai miksi sitä nyt kutsuisikaan. Hän mainistee videollaan tekevänsä todella ”full glam” meikin. Eli siis ihan sen kunnollisen täyden tällingin esimerkiksi iltajuhliin. Monet ovat sitten seurailleet perässä ja pyrkineetkin samaan meikillä huomattavaa eroa naturelliin. Kun tällainen meikki sitten möllöttää siinä naturellin naaman vieressä kirkkaissa valoissa niin tokihan se vaikuttaa aika runsaalta/raskaalta. Päivämeikki on sitten erikseen. Otetaanko tällaista huomioon kun tehdään ah niin laadukasta jounalismia ilta-sanomissa? Not. Etsitään vain niitä kaikkein runsaimpia meikkikuvia ja kysytään että näyttääkö hyvältä.

  Minun on vielä pakko kommentoida tätä miesten huorahuutelua, vaikka tiedän liikkuvani vaarallisilla vesillä. Tuntuu, että miehillä on havaittavissa aika pahaa kaksinaismoraalia. Huudellaan kovaan ääneen miten nainen on kaunis luonnollisena, mutta silti ne maikatut julkkikset ja missit ja pornotähdet on niiiiin kuolattavia ettei mitään rajaa. Olenkin kuullut sanottavan, että miehet kyllä tykkäävät katsella todella kauniita naisia (mikä nykypäivänä tarkoittaa myös aikasta paljon meikkiä), mutta oma kulta saisi olla luonnollinen ja ihan nätti, jolloin hänestä ei ole niin paljon kilpailua.

  Kaiken kaikkiaan hienoa Elisa, että esille k.o. jutun ja puolustit naisten oikeutta meikata tai olla meikkaamatta juuri niin kuin itseä miellyttää!

  • Hyvä tiivistys Power of Makeup -haasteesta! Pointtina kun tosiaan oli esitellä meikkaustaitoa, ei niinkään ulkonäköä tai pinnallista ”kumpi on kauniimpi”-asetelmaa. Power of Makeupin tarkoitus oli nimenomaan olla meikkaamisen juhlaa ja iloa ja kannustusta kokeilemaan. Meikkaaminen on parhaimmillaan ihanaa ja vapauttavaa!

   Tuo huorahuutelu on niin sellainen juttu, johon mulla on mennyt täysin hermot. Et halua seksiä, olet huora. Haluat seksiä, olet huora. Meikkaat, olet huora. Mitä ihmettä oikeesti? Tätä huutelua harrastavat valitettavasti myös naiset toisilleen, mikä on musta aivan älyttömän surullista.

   Kiitos kommentista ja kannustuksesta. Jokaisen, miehen ja naisen ja muunsukupuolisen, tulisi ehdottomasti saada olla just sellainen kuin on ilman että siitä revitellään lehtien palstoilla.

 21. Onkohan ihmisellä kuitenkin taipumus arvostella kaiken mahdollisen ulkonäköä? Toiset arvostelevat jonkun meikkiä, hiuksia tai painoa, toiset väittelevät koirarotujen ulkonäöstä. Monella on lempikukka, ja joku toisen mielestä kaunis kasvi koetaan rumaksi tai pahanhajuiseksi. Joku tykkää käyttää sisustuksessa valkoista ja jonkun mielestä on rikos pukea poikalapsi punaiseen. Moni mies ei saa vaikuttaa kahvikuppien väriin tai merkkiin, koska avovaimolla on ehdoton mielipide siitä, mitä sarjaa ”meille kerätään”. Meikattu nainen arvostelee puolestaan toisen naisen rumia tolppakorkoja, koska itse vannoo stilettien nimeen. Kaikki me arvostetaan esteettisiä asioita jossain mielessä, se lienee kai luonnollista.

  Ulkonäkö- ja makuasioista voi kiistellä joskaan se ei välttämättä johda mihinkään. Jos joku höpöhöpöjuttu viihdemielessä provosoi, niin siihen ei tarvitse välttämättä tarttua. Onko vastasyyttely varsinkaan tarpeen? Tarvitseeko esimerkiksi kutsua tyhmiksi niitä, jotka eivät ajattele, kuten itse ajattelee? Nimettömänä kommentoinnin mahdollisuus johtaa väistämättä kaiken maailman provosoiviin kommentteihin, mutta tarviiko niihin ärhäkästi tarttua? Toisaalta onko myös niin, että itsekin suhtautuu johonkin asiaan niin, että joku muu voisi kutsua sua tyhmäksi? Aina löytyy asioita, joissa joku on tietämätön, kokematon tai eri mieltä jonkun toisen kanssa.

  Meikkaan lähes joka päivä, mutta harvoinpa sitä kukaan kommentoi huonossa sävyssä päin naamaa. Meikkaamattomuutta on kommentoitu yhtä harvoin, mutta joku sanoi joskus, että näytän nuoremmalta meikattuna. Joskus joku kehuu meikkiä, joku taas saattaa ihmetellä, miten kehtaan mennä salille ilman meikkiä. Toinen kehuu jos mulla sattuu olemaan huulipunaa vielä jumpalle mennessä ja toinen katsoa pitkään, että miksi ihmeessä kukaan tulee jumpalle huulipunassa. Meikkaan fiiliksen mukaan. Joku päivä haluan näyttää hiirulaiselta ja toisena tykkään paksuista näyttävistä rajauksista ja punaisesta huulipunasta. Meikin voi aina pestä pois. Joskus tulee överit, mutta ketäpä se haittaa? Aikuisuuden kynnyksellä olevat naiset tai jo kypsemmässä iässä olevat naiset saattavat arvostella teinien tai muiden naisten meikkimokia, ja ehkä jokainen meistäkin syyllistyy siihen. Tätä ei haluta muistaa silloin, kun arvostelu kohdistuu itseen, vaan arvostelija tuomitaan välittömästi.

  Uskon ymmärtäväni, miksi olet kirjoittanut tämän postauksen, ja lukuisista kommenteista päätellen se on tervetullutta ja kaivattua. Hyvä niin. Suhtaudun kuitenkin neutraalimmin tähän asiaan, minkä vuoksi en provosoitu siitä jos joku haluaa naisensa luonnollisen näköisenä tai toinen ihailee luonnottomaksi muokattuja naisia, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Uskoisin, että kun kaksi järkevää ihmistä löytää toisensa, ei ongelmaksi muodostu se meikkaako toinen liian paljon, vähän tai ei ollenkaan. Molempia varmaan viehättää toisen ulkonäkö tavalla tai toisella joka tapauksessa.

  Teini- tai sinkkuvuosinani väittäisin kyllä miettineeni ”tykkääkö pojat”. Myös seurustelevana haluan näyttää hyvältä myös mieheni silmissä, ja tuntuu kivalta jos joku nainen kehuu mun meikkiä. Tässä ulkonäkökeskeisessä maailmassa on vaikea sanoa, minkä vuoksi sitä loppujen lopuksi meikkaa, vaikka sitä tekeekin fiiliksen mukaan ja nauttii siitä. Muuthan mua kuitenkin enemmän katselevat kuin minä itse ja monet meistä haluavat kyllä peittää arvet ja finnit, jotta toiset eivät kiinnittäisi niihin huomiota. Haluan usein myös näyttää freesiltä. Osittain siksi, että näytän tosi tylsältä väsyneenä ilman meikkiä, ja hyvin kevyellä meikillä saa aikaan paljon. Toisaalta varmaan ajattelen, että muut pitävät mua rumana jos meikkiä ei ole. Koska kevyt ehostus nostattaa mielialaa ja itsetuntoa, on se helppo ratkaisu. En kuitenkaan yleensä meikkaa jos en halua tai ei ole fiilistä. Niinä päivinä mua ei haittaa jos joku ei pidä mun naamasta.

  Hieno suuntaus blogeissa ja vlogeissa on kuitenkin mielestäni se, että kaikki nuo kuvienkin naiset uskaltavat näyttää meikittömän naamansa. Se kertonee hyvästä itsetunnosta, ja siitä että meikkaamisen saloja ja oppeja halutaan jakaa muiden kanssa. Meikkaamisesta nautitaan eikä meikata siksi, että hävetään omaa naamaa. Mitä väliä sillä on, miksi hyvän itsetunnon omaava nainen meikkaa tai miksi tämän toisaalta pitäisi provosoitua. On aivan eri asia keskustella ulkonäköpaineista ylipäätään tai siitä, että tytöt, naiset tai vastakkaisen sukupuolen edustajat joutuvat tekemään ulkonäölleen jotain, mitä eivät halua, koska pelkäävät, etteivät ole muutoin rakkauden arvoisia. Siihen meidän kai pitäisi ennenmmin puuttua.

  • Kiitos pitkästä ja hyvästä kommentista! Ihanaa, että postaus on herättänyt näin paljon keskustelua ja tuonut myös omastani poikkeavia mielipiteitä keskusteluun mukaan 🙂

   ”Onkohan ihmisellä kuitenkin taipumus arvostella kaiken mahdollisen ulkonäköä? Toiset arvostelevat jonkun meikkiä, hiuksia tai painoa, toiset väittelevät koirarotujen ulkonäöstä.”

   Tässä tullaan siihen, että koira ei välitä siitä että sitä arvostellaan ulkonäöllisesti. Ihminen sen sijaan kuulee arvostelun ja tuntee sen nahoissaan. Jonkun mielestä punainen väri on kauniimpi kuin sininen, mutta siitä väitellessä ei loukata kumpaakaan väriä tahallisesti ja tarkoituksella. Ihminen voi myös halutessaan pidättäytyä arvostelemasta toisen ulkonäköä, vaikka kohteliaisuussyistä jos ei muuten. Ei kaikkea mitä mieleen juolahtaa pidä sanoa ääneen.

   ”Jos joku höpöhöpöjuttu viihdemielessä provosoi, niin siihen ei tarvitse välttämättä tarttua. Onko vastasyyttely varsinkaan tarpeen? Tarvitseeko esimerkiksi kutsua tyhmiksi niitä, jotka eivät ajattele, kuten itse ajattelee?”

   Musta se, että jotain sanotaan ”höpöhöpöksi” tai ”viihteeksi” ei oikeuta toisten haukkumista missään tilanteessa. Se on kuin sanoisi toiselle että heh heh vitsi vitsi, ethän sä nyt sellasesta loukkaannu. Eli tavallaan leimataan loukkaantuja huumorintajuttomaksi, vaikka itse on tehty se virhe että ylipäänsä arvostellaan vitsin varjolla yhtä ihmisen henkilökohtaisimmista asioista eli ulkonäköä. Nimenomaan näihin höpöhöpöjuttuihin pitää puuttua, sillä ne pitävät vallalla käsitystä jossa ihminen tulkitaan tietynlaiseksi tai että meikkaavan olisi ylipäänsä lajiteltava kategoriaan ruma tai kaunis riippumatta siitä, mikä on meikkaavan oma tavoite.

   ”Toisaalta onko myös niin, että itsekin suhtautuu johonkin asiaan niin, että joku muu voisi kutsua sua tyhmäksi? Aina löytyy asioita, joissa joku on tietämätön, kokematon tai eri mieltä jonkun toisen kanssa.”

   Varmasti löytyy. Mutta se että sellaisia asioita löytyy, ei mun mielestä ole mikään syy sille että mun pitäisi pysyä hiljaa niistä asioista jotka mua oikeasti haittaavat. Joku on varmasti aina eri mieltä, kuten sinä tässä mun kanssa, ja silloin tietysti on tervetullut kommenttiboksiin keskustelemaan asiasta. Toivoisin, että joku munkin kanssa haluaisi keskustella vaikka pitääkin mua tyhmänä 🙂

   ”Tätä ei haluta muistaa silloin, kun arvostelu kohdistuu itseen, vaan arvostelija tuomitaan välittömästi.”

   Näinhän se usein on. Kuitenkin juuri tällaiset tilanteet herättää huomaamaan myös sitä omaa käytöstä, ja varmasti mäkin mietin jatkossa kommentoinko esim. jonkun meikkaamista. Kukaan ei ole täydellinen ja varmasti jokaisen menneisyyteen mahtuu roppakaupalla asioita jotka olisi mielellään jättänyt sanomatta näin jälkikäteen ajatellen. Ei se vie pois sitä oikeutta, etteikö saisi sanoa mielipidettään jostain asiasta. Mielipiteetkin kun voi muuttua ja hyvä niin.

   ”Hieno suuntaus blogeissa ja vlogeissa on kuitenkin mielestäni se, että kaikki nuo kuvienkin naiset uskaltavat näyttää meikittömän naamansa. Se kertonee hyvästä itsetunnosta, ja siitä että meikkaamisen saloja ja oppeja halutaan jakaa muiden kanssa.”

   Kyseisen Power of Makeup -haasteen (josta nuo Sanomien kuvat oli poimittu) idea oli juuri tämä. Siksi tartuin vähätteleviin, arvosteleviin ja haukkuviin kommentteihin koska niissä ei ole ymmärretty perustavanlaatuista käsitettä VALINNASTA. Minä valitsen, käytänkö meikkiä ja kuinka paljon. Se ei kuulu muille, sillä mä itse olen täysin tyytyväinen nahkoihini sekä meikittömänä että meikattuna. Ulkonäön arvostelu on turhinta koskaan, sillä mitä se vaikuttaa yhtään mihinkään? Mitä sillä tavoitellaan, muuta kuin toisen lyttäämistä ja vähättelyä? Kilteimmilläänkin ulkonäön negatiivinen kommentointi on pyrkimys mahduttaa toinen ihminen omiin kauneusihanteisiin: ”jos meikkaisit vähemmän, olisit kauniimpi”. Jos todella on niin tärkeää vaikuttaa toisen ulkonäköön, eikö se kannattaisi tehdä positiivisen kautta ja kehua silloin, kun toinen näyttää omasta mielestä erityisen kauniilta? Haukkumalla ja provosoimalla tuskin on saavutettu yhtään mitään tässä maailmassa.

   ”On aivan eri asia keskustella ulkonäköpaineista ylipäätään tai siitä, että tytöt, naiset tai vastakkaisen sukupuolen edustajat joutuvat tekemään ulkonäölleen jotain, mitä eivät halua, koska pelkäävät, etteivät ole muutoin rakkauden arvoisia. Siihen meidän kai pitäisi ennenmmin puuttua.”

   Juuri kommenttipalstojen arvostelevat ja loukkaavat kommentit pitävät yllä tiettyä kuvaa ja käsitystä naiseudesta ja mieheydestä. Se on just sitä toiseen kohdistuvaa arvostelua, jonka takia epävarma ihminen saattaa ajatella että nyt pitää olla tietynlainen eikä kuulostele omia ajatuksiaan ja toiveitaan asiassa, joka on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen juttu. Media, kommenttipalstat ja sosiaalinen konteksti ylläpitävät tiettyjä ihanteita joille kukaan ei ole täysin immuuni. Siksi koen asiakseni puuttua tällaisiin räikeisiin mielipiteisiin, jotka eivät ole rakentavia saati toisen sellaisenaan hyväksyviä. Hyväksyminen kun taitaa olla se, mitä jokainen ihminen sisimmässään kaipaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework