30 after 30 – mitä haluan tehdä kolmenkympin jälkeen


Kuva: Voikukka Photography

Täytän alle kuukauden kuluttua 30 vuotta. Nämä tasaluvut herättävät monissa kriisin, mutta toistaiseksi mulla ei ole varsinaista ikäkriisiä näkyvissä. Ennemminkin ne ohimenevät kriisit tulee erilaisista saavutuksista (jotka multa yleensä tuntuu puuttuvan) ja vertailusta toisiin ihmisiin. Siksi yritän nyt positiivista lähestymistapaa ja listaan 30 asiaa, jotka haluan tehdä täytettyäni 30 vuotta.

1. Haluan luovuttaa munasoluja.
Olen pohtinut munasolujen luovuttamista jo useamman vuoden, mutta toistaiseksi lääkitykseni estää luovuttajaksi ryhtymisen. Ehkä jo vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuonna pääsen kokeilemaan, olisiko musta luovuttamaan!

2. Tahdon tehdä oman keramiikka-astiaston.
Ihan hullua! 😀 Olen aina hurahtanut höpsöihin käsitöihin ja keramiikka on mulle vielä tuntematon alue, lukuunottamatta traagisesti epäonnistunutta savi-stegosaurusta taideleikkikoulussa.

3. Haluan vielä harrastaa jotain intensiivisesti.
Ratsastin 15 vuoden ajan, mutta aikuisiällä en ole oikein harrastanut mitään tiettyä lajia. Käyn toki ryhmäliikunnassa ja olen kokeillut muutamia lajeja, mutta mikään ei ole sytyttänyt pidempiaikaisesti. Haaveilen baletista, tankotanssista, joogasta ja ratsastuksesta ja toivon, että vielä joskus voisin jotain näistä lajeista harrastaa ainakin lyhyen pätkän useamman kerran viikossa tavoitteellisesti.

4. Haluan opiskella luovaa kirjoittamista.
Tai terästää kirjoitustaitoja yleensäkin ja pitää aktiivisesti huolta kielellisestä ilmaisustani.

5. U, S and A
Tämä on oikeastaan ainut matkailuun suoraan liittyvä asia, jonka haluaisin kokea. Mieluiten tahtoisin jopa asua jonkun aikaa USA:ssa.

6. Rahatilanteen salliessa tahdon käydä yltiöpäisellä luksuslomalla.
Pitkän viikonlopun ajan olisi mahtava kokeilla elää kuin kuninkaallinen – vaikka ihan kotikaupungissa tai muualla Suomessa, ei edes välttämättä ulkomailla. Aluksi valikoima erilaisia spa-hoitoja ja hierontaa useammaksi tunniksi, sitten rentoutumista huippuravintolassa ja lopuksi kellahdus unelmanpehmeään sänkyyn jättimäisessä sviitissä.

7. PENTU.
Ensimmäinen koirani on jo 10-vuotias, joten jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi hankkia pikku penne kaveriksi, tai ehkä kaksi <3

8. Iso G.
Valmistuminen on viivästynyt ennen kaikkea töiden ja pitkäaikaisen sairastamisen vuoksi. Paljosta ei ole enää kiinni, mutta hitsit kun onkin vaikea yrittää kokopäivätyön ohessa järjestellä kurssien suorittamisia. Joillekin tää olis ihan helppo nakki, mutta ei tosiaan mulle.

9. Haluaisin omistaa jonkun ajattoman design-esineen.
En tiedä olisiko kyseinen esine Artekin pöytä, Fishbone-tuoli vai mikä, mutta joku hieno ja kallis design-esine olisi ihan mahtava omistaa!

10. Ulkona nukkuminen.
Olisi kiva kokea kunnon retki ja nukkua ulkosalla teltassa tai riippumatossa! Auttaiskohan mun uniongelmiinkin samalla kertaa.

11. Eettinen vaatekaappi, here I come.
Haluan löytää oman tyylini (aika lähellä olen jo!) ja koota vaatekaapin, jonka kaikki osat toimivat toistensa kanssa ja jotka ovat kestäviä, luonnonmateriaalista valmistettuja ja niin eettisiä, kuin nykyvaatetuotannolla on mahdollista. Tämä on pitkä projekti.

12. Tehdä jotain luovaa säännöllisesti.
Oli se sitten valokuvausta, maalaamista tai käsitöitä, haluan mahduttaa luovuutta arkeeni enemmän.

13. Opiskella meikkaamista.
Olisi ihanaa harjoitella meikkaamista kurssilla, osaavan opettajan MasterClassilla tai muuten kouluttautua itsenäisesti meikkaamisen ja/tai bodypaintin saralla.

14. Koti.
En tiedä tuleeko tämä olemaan rahallisesti mahdollista pääkaupunkiseudulla mulle, mutta tahtoisin omistaa asunnon jota voi sanoa kodiksi. Sellainen, jonka voi laittaa mieleisekseen ja jossa on tarkoitus asua pidempään kuin pari vuotta. Nykyinen vuokrakämppäni voisi olla aika lähellä tätä, mikäli vain olisi oma.

15. Akupunktio!
Mua on aina viehättänyt akupunktio ja olisi kiva päästä kokeilemaan hoitoa. En tiedä mitä siitä hyötyisin, mutta ehkä toimistotyöläisen hartiat terästäytyisivät pienestä piikkihommasta.


Kuva: Voikukka Photography

16. Todellinen heppaloma!
Olisi mukava päästä vanhojen heppatyttöaikojen muistoksi kunnon hevoslomalle ratsastusleirityyliin. Paikalla ei minulle sinällään ole väliä, homma voisi ihan hyvin tapahtua koto-Suomessa. Ulkomailta löytyy toki upeita vaihtoehtoja, kuten Unkarin pustaretket, Portugalin luksusleiri, Islannin vaellukset, Teksasin ranch-elämykset, Viron Muhu

17. Joogaretriitti.
Joogaloma siintää haaveissani ja etenkin juuri retriitti-tyylinen, somevapaa asetelma olisi mieleeni. Jälleen on oikeastaan ihan sama tapahtuuko retriitti Valamon luostarissa vai Etelä-Afrikassa – matkailun sijaan haluan enemmän itse kokemusta.

18. Opastaa lapsi ratsastuksen saloihin.
Kun kummitytölle kertyy tarpeeksi ikää, raahaan hänet varmasti hepan selkään! Kuinka söpöä, pikkuinen poni ja pikkuinen tyttö! En kestä!

19. Opastaa mies ratsastuksen saloihin.
Kuinka söpöä, iso heppa ja raavas mies! En kestä!

20. Instagram approved puutarhajuhlat.
Tiedättehän, ne sellaiset äärettömän kuvaukselliset juhlat ystäville ja läheisille vehreässä puutarhassa. Sellaiset haluaisin järjestää. Juhlilla olis oma hashtag.

21. Tuhlauskierros kosmetiikkaan.
Haaveilen tästä ihan luvattoman paljon. Siitä siis, että säästän tonnin tai useamman ja hassaan sen kerralla kosmetiikkaan esimerkiksi Jenkkien Sephorassa ja ostan ihan kaiken mitä mieli tekee. Äärimmäisen turhamaista, todella vastuutonta ja vastustamattoman houkuttelevaa.

22. Spagaati.
Lapsuusajan joukkuevoimistelu-aikoja muistellen haluaisin vielä päästä spagaatin. Ja ehkä muutaman muunkin jumppaliikkeen!

23. Pitkä pyöräreissu.
Tänä kesänä olen innostunut pyöräilystä ja elokuulle onkin jo pidempi 50km lenkki suunnitteilla. Jaksaisinko vielä pidemmän matkan?

24. Valokuvaus.
Tavalla tai toisella haluan kehittää kuvaussilmääni ja opiskella lisää valokuvaamisesta. Ehkä kurssi tai projekti olisi oikea osoite tämän toteuttamiseen.

25. Saada valmiiksi joku törkeän iso käsityö.
Matto, torkkupeitto, neule, ryijy – mikä vaan, kunhan saisin sen valmiiksi!

26. Suorittaa jokin minimalismi-projekti.
Haluaisin ottaa tehtäväksi jonkun minimalismiin kannustavan tehtävän tai vastaavan. Tavarasta luopuminen ja kuluttamisen järkeistäminen on jo aika hyvällä tasolla (okei, katso kohta 21) ja minimalismiin päin pyrkiminen voisi olla hedelmällistä juuri jonkin projektin avulla.

27. Puutarhurointi.
Asuin hetken asunnossa jossa oli oma takapiha, ja tykkäsin hoitaa puutarhaa. Ehkä kerrostaloonkin voisi perustaa jonkun pienen yrttipuutarhan tai vastaavan. Ainakin kokeilla.

28. Koukuttua tietokonepeliin.
Ihan kummallista, mutta haluan koukuttua johonkin tietokonepeliin! Nuorempana pelasin Simsiä ja pari vuotta sitten hankin Sims 4 -pelin, mutta sen kanssa ei oikein kertaakaan tullut sellaista huimaa 24/7-pelifiilistä.

29. Pidellä kädessä käärmettä.
Käärmeet on kiehtoneet mua aina, mutta en oo ikinä päässyt silittämään yhtäkään tai pitämään kädessä.

30. Päättää haluanko tatutoinnin.
Mun tatskahaaveet vaihtelee tatuointikuumeesta ”iih en uskallakaan”-fiiliksiin. Onneksi tässä on loppuelämä aikaa harkita asiaa 😀

Huh, näitä oli hullun vaikea keksiä. En halunnut listata mitään maailmanympärimatkoja tai vastaavia, jotka ei todennäköisesti tule toteutumaan ihan rahallisista syistä koskaan. Pyrin siihen, että näihin bucket list -kohtiin voisin vaikuttaa mahdollisimman paljon itse, eikä ainakaan suuressa osassa esimerkiksi terveys tai rahatilanne toisi älyttömiä vaikeuksia. No okei, tuo 21. kohta on edelleen vähän kyseenalainen.

 

Mitä juttuja sulla on listalla? Onko ikäkriisiä ollut tai tulossa?

 

Comments

 1. Mulle tuli ikäkriisi, kun täytin 40! 😀 Pitäis varmaan itsekin tehdä tälläinen lista jossain vaiheessa.
  Sitten ku tuut Tampereelle niin tuu käymään meillä silittämässä käärmeitä. Meiltä löytyy kaksi kuningaspythonia, Rauha ja Vilpertti. 😀

  • Haha mäkin toivon, että tulisi vasta 10 vuoden päästä kriisi!

   Eikä, ihanat pikku kärmekset teillä <3 Harvemmin enää käyn Tampereella, mutta täytyy katsoa jos ehtisin!

 2. Onpa kiva lista! Pitääpä ehkä itsekin tehdä joku tommoi joskus, josko se vaikka innostais arjessa kokeilemaan ja oikeasti tekemään juttuja ^_^

  • Tätä listaa oli yllättävän vaikea tehdä! Halusin kuitenkin rajata pois sellaiset, mitkä vaativat hurjan paljon rahaa tai aikaa ja että kokonaisuus olisi sellainen, että olisi jotenkin tehtävissä. Musta tästä tuli aika oiva sekoitus pienempiä juttuja ja sitten niitä isoja, vaativampia 🙂 Suosittelen, oon miettinyt tätä listaa paljon ja pitänyt mielessä eri mahdollisuuksia eri tavalla kuin ennen.

 3. Mä voin lähteä sun kanssa joogaretriitille! Tuli meinaan tossa reissussa mietittyä tismalleen samaa 🙂

  • AH JOO <3 Olis niin mahtavaa, kun sais keskittyä viikon vaan joogaamaan!

 4. Näitä oli kiva lukea, mäkin haluaisin ajattoman design-esineen. Mulla on itse asiassa kaksi listalla: Eileen Greyn E1027 pöytä, joka on about 800 euron hinnan puolesta enemmän tavoitettavissa kuin toinen haluamani joka on Charles Eamesin Lounge-nojatuoli, jolla on hintaa huikeat 5000 euroa. 😀 Nää olisi meinaten just ihanat yhdessä, mutta luulen, että pöytä toteutuu, tuolista en tiedä.

  Käärmeet mä testasin, kun minut vietiin käärmekammoisena pienenä käärmenäyttelyyn ja käärme tuikattiin mun käteen, ei lähtenyt fobia. 😀

  • Tuo Lounge on aivan ihana!! Oon katsellut sitä Artekin mehiläiskenno-valaisinta ja sitten Fishbone-tuolia. Molemmat kyllä satsauksia, mutta varmasti kestävät sitten eri tavalla aikaa kuin Ikea-kalusteet, vaikka niillekin toki on paikkansa. 🙂

   Ai kamala, ei noin sais tehdä! Itse olisin ollut varmaan vaan innoissaan käärmenäyttelystä pienenä (ja nytkin), mutta jos on kammo niin ei se kyllä tuolla parane 🙁 Sama kuin mut vietäisiin johonkin hämähäkkikokoontumiseen… Uggh.

 5. Spagaattiin määki haluaisin pystyä! Ja matkustelu on mulla kans haaveena.

  Mulla ei tullu 30:n kriisiä. Ehkä sitte 40. 😀

  • Onneksi oon päässyt spagaatin nuorena ja aikuisiälläkin on ollut lähellä! Sitten on aina helpompi lähteä harjoittelemaan, kun hermotukset on siellä jossain jo valmiiksi 🙂

   Haha hyvä kuulla, ettei kaikille tulekaan kriisejä!

 6. Ihana lista! Mun kolmekymppiskriisi tuntuu tulleen pari vuotta viiveellä, mutta kaikenlaisia suunnitelmia ja muutoksia siintää horisontissa. Monet niistä liittyy luovuuteen kuten sulla, se on onneksi ehtymätön lähde. 🙂

  Siippa on nuorempana ollut heppamiehiä, voit seuraavalla Turku-reissulla kopata omasi käsikynkkään, niin saatte te kokeneemmat sitten yhdessä opastaa meitä ummikkoja. 😀

  • Luovat hommat on kyllä se päivien pelastus, siitä on hyvä ammentaa 🙂

   Hei jes mahtavaa, mehän näytetään sitten miten heppaillaan!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 Miten niin liikaa? · on Genesis Framework